Leijonien NHL-apu Harri Säteri koki Pohjois-Amerikkaan lähtiessään jotain odottamatonta: ”Alkuun se oli shokki”

Toijalassa varttunut Harri Säteri torjui Suomen helmikuussa olympiakultaan. Onko muutaman viikon päästä maailmanmestaruuden vuoro?

Harri Säteri (oik.) saapui Suomeen keskiviikkona. Torstaina Säteri todisti Suomen ja Sveitsin EHT-ottelua, kunnes edessä oli matka viikonlopuksi Tukholmaan. Vierellä kohtalontoveri Juho Lammikko.

6.5. 19:00

Aamulehti

Leijonien maalivahti Harri Säteri juttelee Nokia-areenan haastattelukäytävällä rauhallisesti ja asiallisesti toimittajien kanssa. Säteri on persoonaltaan rauhallinen, mutta rauhallisuutta saattaa entisestään lisätä keskiviikkoinen Pohjois-Amerikasta Suomeen saapuminen. Matkustus ja aikaerot painavat kroppaa – ja erityisesti silmäluomia.

”Hyvältä tuntui tulla kotiin. Kotiin on aina kiva tulla, vaikka kauheasti en ole ehtinyt muuta kuin purkamaan ja uudestaan pakkaamaan matkalaukut. Onneksi ei ole ihan ensimmäinen reissu. Eiköhän tästä nopeasti palauduta”, tamperelaismaalivahti kertoi torstai-iltana.

Säteri, 32, on yksi neljästä Suomen miesten jääkiekkomaajoukkueen MM-leiritykseen saapuneesta pelaajasta, joiden NHL-kausi päättyi runkosarjaan. Ennen kevättä NHL-seura Arizona Coyotesissa Säteri torjui helmikuussa Leijonat historialliseen olympiakultaan.

Säteri torjui viidessä ottelussa viisi voittoa. Mikäli Toijalassa varttuneen konkarivahdin taso pysyy samana ensi viikolla alkavissa MM-kotikisoissa, Säteri voi olla torjumassa Suomelle toista kultaa muutaman kuukauden sisällä. Kaiken kukkuraksi tämä tapahtuisi Säterin nykyisessä kotikaupungissa.

”Suuri kunnia [tulla Leijoniin] ja onhan siinä pientä ekstralatausta, kun saa pelata kotikaupungissa”, Säteri lausui.

Vain pientä?

”Ainakin vielä tässä vaiheessa. Koko kauden kotikisat ovat olleet mielessä. On helppo tulla tänne, koska kaikki on oikeastaan tuttua”, Säteri perusteli.

Jos Säteri saa karistettua aikaeron jäsenistään, hän saattaa hyvinkin pelata viikonloppuna Tukholmassa. Suomi kohtaa Euro Hockey Tourin turnauksessa lauantaina Tšekin ja sunnuntaina Ruotsin. Pelit ovat viimeiset ennen ensi viikon MM-koitoksia.

Päättyvä kevät oli Säterin uran neljäs NHL:ssä. Aiemmat visiitit kohdistuivat San Jose Sharksin, Florida Panthersin ja Detroit Red Wingsin organisaatioihin. Tänä keväänä Säteri koki jotain odottamatonta, kun hän ensin teki sopimuksen pudotuspelimenestystä jahtaavan, mutta kroonisesta maalivahtiongelmasta kärsivän Toronto Maple Leafsin kanssa.

Säterin piti kuitenkin läpäistä niin sanottu waivers-lista, josta kilpakumppanit saivat hänet poimia. Näin Arizona Coyotes teki, mikä lähetti Säterin Kanadasta Yhdysvaltoihin, viileästä kevätsäästä aavikolle ja pudotuspeleistä MM-kisoihin.

”Siirto oli uusi kokemus. Ennen ei ole näin käynyt. Loppupeleissä kokemus oli ihan positiivinen. Alkuun se oli šokki, mutta se on kovaa bisnestä tuolla ja se on kestettävä”, Säteri muistutti.

”Lähdön kannalta kaikki tapahtui niin nopeasti. Siinä ei kerennyt miettiä juuri mitään, enkä ollut etukäteenkään miettinyt.”

”Perhe lähti mukaan ja olimme sopineet kaikki asiat Kanadaan. Konkkaronkan siirtäminen toiseen maahan – siinä oli enemmän hommaa kuin henkilökohtaisessa asian käsittelemisessä. Perhe onneksi pääsi mukaani ja sai loppuun pienen aurinkoloman.”

Säteri pelasi NHL:n peräpäähän kuuluvassa Coyotesissa kuusi ottelua kehnoin tilastoin, mutta Arizonassa tätä ei voi laittaa maalivahdin piikkiin

”Kokemus oli siisti. Meni pari ekaa peliä opetellessa täkäläiseen pelirytmiin, kunnes viimeisissä peleissä pääsin rytmiin, pelasin hyvin ja sitten se olikin ohi. Olisin mielelläni ollut pidempäänkin”, Säteri harmitteli.

Harri Säteri

Suomalainen jääkiekkomaalivahti.

Syntynyt 29. joulukuuta vuonna 1989 Toijalassa. 32-vuotias.

Kasvattajaseura: Tappara.

Seurat ammattilaisena: Tappara 2008–11, Worcester Sharks (AHL, Pohjois-Amerikka) 2010–14, San Jose Sharks (NHL, Pohjois-Amerikka) 2011–12, Vitjaz Podolsk (KHL, Venäjä) 2014–17, Florida Panthers (NHL) 2017–18, Springfield Thunderbirds (AHL) 2017–18, Grand Rapids Griffins (AHL) 2018–19, Sibir Novosibirsk (KHL) 2019–22, Arizona Coyotes (NHL) 2022.

NHL:ssä: 15 ottelua.

Saavutukset: Olympiakulta 2022. MM-hopea 2021.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut