Luvassa kaikkien aikojen kausi – terävän kärjen Suomi on kuronut Ruotsin eroa kiinni NHL:ssä - NHL - Aamulehti

Luvassa kaikkien aikojen kausi – terävän kärjen Suomi on kuronut Ruotsin eroa kiinni NHL:ssä

Ruotsin kiekkoilussa riittää laajuutta, mutta suomalaisten kärki on Aleksander Barkovin ja Sebastian Ahon johdolla huipputerävä.

Floridan kapteenilla Aleksander Barkovilla on suurin suomalaissopimus kiekkoliiga NHL:ssä.

12.10. 8:48

Suuntaus on ollut nähtävissä viime vuosina. Suomalaiset pelaajat valloittavat jääkiekkoliiga NHL:n pistepörssin kärkeä paljon voimallisemmin kuin ruotsalaiset.

Kaudella 2018–2019 Mikko Rantanen, Aleksander Barkov ja Sebastian Aho mahtuivat kaikki pistepörssin 21 parhaan joukkoon jättäen kaikki ruotsalaiset taakseen.

Kuvio toistui samana viime kaudella. Suomen ykköskolmikko tunkeutui peräti 16 parhaan joukkoon, eikä ruotsalaisia näkynyt noilla lukemilla.

Suomalainen kiekkoilu teki ennätyksen viime kaudella: 59 pelaajaa kiekkoili NHL:ssä, osa enemmän ja muutama vain piipahtaen.

Pelaajien lukumäärissä Suomi tulee kymmenisen vuotta Ruotsia perässä, mutta kärki pistää selvästi terävämmin.

On oletettavaa ja jopa hyvin todennäköistä, että Suomella pelaa NHL:ssä paremmat maalivahdit, Juuse Saros ja Kevin Lankinen, ja paremmat hyökkääjät kuin Ruotsilla. Puolustuksessa vahvasti etenevän Miro Heiskasen on vielä vaikea ohittaa Tampan Victor Hedmania, joka kuuluu sarjan parhaisiin pelaajiin.

Dallasin Miro Heiskanen on Suomen ykköspuolustaja NHL:ssä.

Vuosikymmen sitten, kaudella 2010–2011, NHL:ssä pelasi 67 ruotsalaista ja vain 30 suomalaista. Viime kesänä päättyneellä kaudella ruotsalaisia pelasi 96. Ero on kaventunut noin kolmannekseen, kun kymmenen vuotta sitten länsinaapurista mahtui NHL:ään pelaajia yli kaksi kertaa enemmän kuin Suomesta.

Menneiden vuosien ilmiölle löytyy yksinkertainen selitys. KHL alkoi houkutella suomalaisia alkuvuosinaan paljon enemmän kuin ruotsalaisia. Määrät ovat sittemmin tasoittuneet, ja Ruotsi on noussut itäliigassakin niukasti edelle.

Jokerien liittyminen KHL:ään kaudesta 2014–2015 alkaen on myös lohkaissut jonkin verran Pohjois-Amerikkaan yrittäjien määrää.

Tosin KHL ja NHL eroavat tasoltaan erittäin jyrkästi. Puolustaja Mikko Lehtonen oli Jokerien ja KHL:n suuri tähti, mutta tie paukkuu tukkoon NHL:ssä toistuvasti.

Alkavalla kaudella suomalaisia pelaa NHL:ssä noin 46–47. Määrä kasvaa kauden edetessä ja todennäköisesti ylittää 50:n rajan historian toisen kerran.

Määrää tärkeämpää on laatu. Barkov teki hiljattain 80 miljoonan dollarin ja kahdeksan vuoden sopimuksen, joka alkaa rullata vasta tämän kauden jälkeen. Hänen roolinsa Floridassa kasvaa entisestään, jos se enää on mahdollista.

Coloradon Rantanen on ollut lähellä pistepörssin voittoa tai vähintään kolmen kärkeen sijoittumista, mutta loukkaantumiset ovat sotkeneet pelikausia.

Carolinan Sebastian Aho voitti suomalaisten pistepörssin kaksi vuotta sitten ja on valmis pelaamaan vähintään pisteen pelitahdilla.

New York Rangersin Kaapo Kakko (oik.) kamppaili Bostonin Urho Vaakanaisen kanssa viime kaudella.

Kolmikko Aho, Barkov ja Rantanen kuuluvat suomalaisen kiekkoilun ykkösriviin, mutta kauden mielenkiintoisin kysymys kuuluu, kuka nousee lähimmäksi haastajaksi.

Tiedot Turusta kertovat, että Kaapo Kakko olisi mahtikunnossa. Hänellä alkaa tulokassopimuksen kolmas ja viimeinen kausi, mutta tehot ovat jääneet hihaan kahdella edellisellä.

Kakko tarvitsisi läpimurtokauden ja pohjustuksen uudelle, rahakkaalle jatkosopimukselle.

Edmontonin Jesse Puljujärvi pelaa miehistyneenä, viisastuneena ja paljon oppineena Connor McDavidin rinnalla joukkueen ykkösketjussa. Vastuuta on luvassa, ja sen pitäisi tarkoittaa tulosta. Ellei nimi ala näkyä tilastoissa, kulkee hissi vain alaspäin.

Puljujärvi on valmis haasteeseen, sen osoittivat harjoituspelit.

Columbuksen Patrik Laineesta on kirjoitettu kuin menneisyyden pelaajasta. Silti Laine on NHL:n viiden viime kauden 11. paras maalintekijä 150 osumallaan.

Ensiksi Laine tarvitsee lisää maaleja, ja kun niitä tulee, palautuu pelihuumori.

Samassa tilastossa Aho keikkuu paljon korkeammalla kuin monet kiekkoa seuraavat osaavat ajatellakaan. Hän on 145 osumallaan peräti sijalla 13. Pelitietokone toimii myös ratkaisijana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos