Barkov-kirja: Kykyjenetsijä pani kaiken peliin, kun Florida teki varauksen - NHL - Aamulehti

Barkovista kirja: Suomalainen kykyjenetsijä pani kaiken peliin, kun Florida Panthers varasi tamperelaisen – Epäilijöitäkin riitti: ”Voi tulla uusi Datsjuk, mutta voi jäädä Hagmaniksi”

Florida pähkäili varaustaan Barkovin ja puolustaja Seth Jonesin kesken.

Nyt näyttää hyvältä: Kapteeni Barkov johdatti Panthersi n voittoon kolmen minuutin tehoiskullaan.

10.11.2020 19:30

Aamulehti

Florida Panthersin suomalainen kykyjenetsijä Jari Kekäläinen oli isossa roolissa, kun seura varasi Aleksander Barkovin kesän 2013 varaustilaisuudessa.

Florida pähkäili varaustaan Barkovin ja puolustaja Seth Jonesin välillä, mutta päätyi Barkoviin Kekäläisen suosituksesta.

– Tein Barkovista 24 raporttia Panthersille. Oli tietoa kaikesta miten hän pelaa ja millainen ihminen hän on. Jouduin laittamaan todella paljon omaa osaamistani ja asemaani peliin, jotta saisin Barkoville varauksen. Kirjoitin raporttien lisäksi oikein kirjeenkin Panthersien GM:lle Dale Tallonille, jossa kerroin, mitä Barkov pystyy tuomaan Panthersille. Se on ainoa kerta, kun näin olen tehnyt, Kekäläinen paljastaa Joni Yli-Mäenpään kirjoittamassa kirjassa Aleksander Barkov – Tapparan kasvatista NHL-kapteeniksi.

Lopulta Panthers varasi Barkovin numerolla kaksi. Nashville Predators huusi Jonesin numerolla neljä. ”Draftin” ykkönen oli sentteri Nathan McKinnon, jonka varasi Colorado Avalanche.

Kaikki eivät olleet vakuuttuneet Barkovin mahdollisuuksista varauksen aikoihin.

– Tätä varausta kyseenalaistetaan tulevina vuosina. Seth Jones olisi ollut pomminvarma valinta, mutta Barkovilla riittää todistettavaa, TSN:n Pierre McGuire sanoi.

Myös Miami Heraldin David J. Nealilla oli omat epäilyksensä:

– Parhaimmillaan Barkov voi olla kookkaampi versio Pavel Datsjukista, mutta hän voi jäädä Niklas Hagmaniksi, joka teki maaleja Suomen liigassa, mutta erikoistui tolppakuteihin NHL:ssä.

Kyllähän Barkov on todistanut taitonsa. Hän on nyt pelannut NHL:ssä 479 runkosarjan ottelua ja tehnyt niissä 155 maalia ja 405 tehopistettä. Toki myös Jonesin saldo on puolustajalle komea: 524 peliä ja 258 tehopinnaa.

Niin, ja Barkov on tehnyt enemmän maaleja runkosarjassa kuin Hagman koko päättyneellä NHL-urallaan (147).

Aleksander Barkov pelasi ensimmäisen NHL-ottelunsa Dallasia vastaan 3. lokakuuta 2013.

Barkovin NHL-ura alkoi mainiosti, kun hänestä tuli vuoden 1967 laajentumisen jälkeisen NHL:n nuorin maalintekijä. Barkov oli 18 vuoden ja 31 päivän ikäinen, kun teki maalin Dallasin verkkoon heti ensimmäisessä NHL-ottelussaan.

Lokakuussa 2011 Barkovista oli tullut SM-liigan nuorin maalintekijä. Hän vei tittelin Juha Jyrkkiöltä. Osuma syntyi Ässien verkkoon ja upposi maaliin Barkovin takamuksen kautta.

Killer Bees

Floridassa kaudella 2013–2014 Barkov pelasi osan kautta samassa ketjussa Sean Bergenheimin ja ja Brad Boyesin kanssa.

– Olimme hetken NHL:n tehokkain ketju. Meidät ristitiin Killer Bees-ketjuksi, koska meidän kaikkien sukunimi alkoi B:llä, Sean Bergenheim muistelee.

Bergenheim meni kauden jälkeen juttelemaan Dale Tallonin kanssa.

– Sanoin että olin edelliskaudella loukkaantuneena enkä kyennyt sen vuoksi tekemään ihan 20 maalia (16) . Jatkoin, että nyt kun seuraavalla kaudella pelaan taas Barkovin kanssa, teen varmasti pitkälti yli 20 maalia, Bergenheim kertoo.

Tallonin vastaus Bergenheimin vakuuttelut eivät tehneet kovin suurta vaikutusta:

– Kuka tahansa tekee 20 maalia Barkovin vierellä.

Bergenheim otti ensin itseensä Tallonin kommentista.

– Ajattelin, että ”mitä helvettiä, kyllä minäkin tuolla jotakin teen”.

– Mutta Tallonin kommentti kertoo Barkovin arvostuksesta. Minunkin mielestäni on fakta, että jos pelaa koko kauden Barkovin kanssa, pitää tehdä vähintään 20 maalia, Bergenheim naureskelee.

Yli-Mäenpään kirjassa on 151 sivua. Siinä on haastateltu Barkovin pelikavereita ja hänen uraansa läheltä seuranneita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut