Mika Manninen muistelee 1990-luvun näytösottelua Ilveksen ja Wayne Gretzkyn NHL-tähtien välillä - NHL - Aamulehti

Mika Manninen joutui antautumaan Wayne Gretzkylle 1990-luvun näytösottelussa – Ilves-legenda sai Mark Messierin raivoihinsa: "Tapan sinut"

Kiekkolegenda Mark Messier voitti peliurallaan peräti kuusi Stanley Cupia.

1.11.2018 18:30

Maalivahti Mika Mannisen peliuran ikimuistoisin ottelu on Ilveksen paidasta joulukuulta 1994, kun tupsukorvat pelasivat Hakametsässä Wayne Gretzkyn tähdistöjoukkuetta vastaan.

NHL:ssä oli tuolloin työsulku, joten "Väinö" keräsi pelikavereistaan porukan ja lähti Eurooppaan näytösottelukiertueelle.

–En ole koskaan nähnyt salamavaloja niin paljon. Kun Gretzky tuli jäälle, jokainen halusi ottaa kuvan, Manninen nauraa.

Tulisieluinen Mark Messier kävi ottelun aikana kierroksilla. Hän ilmoitti Ilveksen voimahyökkääjälle Timo Peltomaalle brutaalisti: "tapan sinut, jos vielä kerran tökkäät".

Peltomaa jäi henkiin.

–Sen muistan, että Messier oli tosissaan. Se vissiin kuului hänen perusluonteeseensa.

Gretzky vei joukkueensa avauserässä johtoon.

–Meni vähän helpolla se maali, olisi pitänyt ottaa.

Ilves tuli tasoihin puolustaja Juha "Beni" Lampisen maalilla.

–Peruspakkien peruspakki kuljetti oman maalin takaa ja painoi yläkulmaan. Aika hienoa.

Manninen otettiin maalista ennalta sovitun suunnitelman mukaisesti pelin puolivälissä tilanteessa 1–2. Jukka Tammi torjui 16 kiekkoa 17:sta, Pasi Määttänen osui kerran ja Sami Ahlberg kahdesti. Ilves voitti jatkoajalla 4–3.

–Kyllä Gretzkyn porukka kohtuullisen täysillä pelasi. Me ainakin pelasimme niin täysillä kuin mahdollista.

Kausi 1994–95 oli Ilveksessä muutenkin "ikimuistoinen", sillä se alkoi nykyisen Leijona-luotsin Jukka Jalosen komennossa. Syksyllä Jalonen sai potkut ja tilalle tuli A-nuorissa loistotuloksia saavuttanut Heikki Vesala. Hämmästys oli suuri, kun Vesala erotettiin helmikuussa ja Jalonen palasi ruoriin. Ilves säilytti sarjapaikkansa täpärästi liigakarsintojen jälkeen.

–Se oli ihan hullu kausi. Jukka tuli takaisin ja saatiin kausi kunnialla maaliin. Karsintapelit olivat urani pahimpia, mutta niistä selvittiin. Olisi ollut noloa tippua liigasta.

Mika Manninen pelasi Ilveksessä SM-liigaa vuosina 1992–95.

Hyväntekijänä

A-nuorissa SM-kultaa ja hopeaa voittanut Manninen pelasi Ilveksessä liigaa vuosina 1992–95 ensin Tammen ja sitten Vesa Toskalan parina. Kesken kauden 1995–96 mies lähti Saksan pääsarjaan, josta matka jatkui seuraavaksi vuodeksi Ruotsiin Rögleen ja HV71:een.

–Pelit menivät ihan mukavasti. Olisi ollut mahdollisuus jatkaa ja oli tarjouksia valmiina. Tampereen seuroilta ei kuitenkaan tullut kysyntää, ja kun minulla oli opiskelupaikka yliopistossa ja bisnes kiinnosti, päätin lopettaa.

Kauden 1996–97 jälkeen mies ei ole vetänyt kertaakaan maalivahdin varusteita ylleen, mutta tänä talvena pitäisi hyväntekeväisyysmatseissa palata putkien väliin. Lätkä ei miehestä ole kadonnut, sillä Ilveksen kausikorttilaisena, seurojen sponsorina ja hyväntekeväisyystoiminnan tukijana Manninen on kiinni mielilajissaan.

Kiekkouutisissa tietolähteenä toimii Ilveksen pitkäaikainen huoltaja Janne Jansson, joka on ollut Mannisen kaveri armeija-ajoista lähtien.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: