Näin Kaapo Kakon ja Jach Hughesin kausi meni - NHL - Aamulehti

Ensi yönä se ratkeaa: Tekeekö Kaapo Kakko suomalaista kiekkohistoriaa NHL:n varaustilaisuudessa? Näin kuumimpien suosikkien kausi eteni

Jack Hughesia pidettiin pitkään NHL:n varaustilaisuuden ykkösnimenä. Kaapo Kakko nousi kauden aikana varteenotettavaksi haastajaksi.

Suomen Kaapo Kakko ja yhdysvaltalainen Jack Hughes ovat NHL:n varaustilaisuuden kuumimmat nimet.

21.6.2019 15:00

Kaapo Kakko vastaan Jack Hughes. Kahdesta huippulupauksesta on muodostunut tällä kaudella Rocky Balboan ja Apollo Creedin veroinen taistelupari. Kädenvääntöä on käyty areenalla, jos toisellakin.

187-senttinen Kakko teki liigaläpimurtonsa ryminällä. Turkulainen pelasi TPS:ssä 45 runkosarjaottelua tehoin 22+16=38 ja hänet valittiin vuoden tulokkaaksi.

Kakko iski ensimmäisen liigamaalinsa jo kauden ensimmäisessä ottelussa HPK:ta vastaan. 18-vuotias hyökkääjä ei tullut nöyristelemään: syyskuussa pisteitä syntyi 3+4 ja saldo oli sama myös marraskuussa.

– En odottanut näin kovaa menoa heti kauden alkuun. Onhan vauhti ihan eri kuin junnupeleissä, mutta mielestäni olen päässyt hyvin mukaan, Kakko kommentoi tuolloin Ylelle.

Kakon pistetahti oli tasaisen tappava, eikä nuupahtamisia juurikaan tullut. Viidessä pudotuspeliottelussa hän iski neljä maalia.

Vain 179 senttiä pitkä Hughes on puolestaan rakentanut tietä huipulle kotimaansa juniorisarjoissa. Floridassa syntynyt sentteri on pelannut jo kaksi kautta juniorisarja USHL:ssä ja USDP:ssä eli Yhdysvaltain maajoukkueen kehitysohjelmassa.

Hughes teki tällä kaudella 24 USHL-ottelussa tehot 12+36=48. Kausi sujui pääosin USDP:n alle 18-vuotiaiden joukkueessa, jossa jälki oli hurjaa: Hughes nakutti 50 ottelussa tehot 34+78=112.

Sentteri rikkoi Phil Kesselin, Patrick Kanen, ja Clayton Kellerin nimissä olleen USDP-uran piste-ennätyksen nakuttamalla kahden kauden aikana käsittämättömät 197 pinnaa.

– Toinen on ikäluokassaan maailman kärkiluistelija, toinen fyysisesti valmis ja kiekollisena maailman kärkeä, scoutit puntaroivat maaliskuussa.

Yhdysvallat voitti Suomen miesten MM-kisojen alkulohkon ottelussa jatkoajalla, mutta Jack Hughes jäi Kaapo Kakon jyrän alle.

Valokeila Kakolle

Arvokisat tekivät lopulta eroa Kakon ja Hughesin välille. Kumpikin pelasi vuodenvaihteessa alle 20-vuotiaiden MM-karkeloissa. Kakko iski seitsemässä ottelussa kaksi maalia ja syötti kolme, Hughesin saldo neljästä ottelusta oli neljä syöttöpistettä. Suomalaislaituri nousi sankariksi tekemällä voittomaalin finaalissa Yhdysvaltoja vastaan.

Turkulaista ei puolestaan nähty kevään alle 18-vuotiaiden kisoissa, sillä hän päätti tavoitella paikkaa A-maajoukkueen kisakoneessa.

Kisoissa kapteenina ollut Hughes vei ikätovereitaan kuin litran mittaa. Hän ehti seitsemässä ottelussa viimeistellä tehot 9+11 ja oli kisojen tehokkain pelaaja.

Satavarma ennakkosuosikin viitta alkoi kuitenkin lepattaa turkulaistuulessa entistä kovempaa miesten MM-kisoissa. Kakko aloitti turnauksen tekemällä Kanadaa vastaan kaksi maalia. Tahti oli vain kiihtymään päin, kun turkulainen nakutti hattutempun Slovakian verkkoon.

–  Ottakaa ihan rauhassa. En minä joka pelissä maaleja tee, hän vitsaili.

Kymmenessä MM-kisaottelussa syntyi kuusi maalia ja yksi syöttö, joten debyytti sujui kuin unelma.

–  Täällä pelaajat ovat vahvempia ja isompia, mutta se auttaa minua uran jatkon kannalta, Kakko kertoi jo kisojen alussa.

Kolmet arvokisat pelannut Hughes oli puolestaan varjojen rajamailla. Pistetili pysyi pitkään nollilla kuin noiduttuna. Seitsemässä kisapelissä hyökkääjä syötti kolme osumaa, joten Kakko onnistui varastamaan valokeilan täysin.

H-hetki lähenee

Kaksikon eroja pidetään pituutta lukuun ottamatta jopa minimaalisen pieninä. NHL-asiantuntijoiden mukaan ykkösvaraus voi olla jopa siitä kiinni, että ensimmäisenä varaava New Jersey Devils tahtoisi seuran kansikuvapojaksi amerikkalaispelaajan.

Hughesia pidetään siis edelleen ennakkosuosikkina. Kakko on osoittanut olevansa fyysisesti valmiimpi kuin vastuksensa, mutta jenkkihyökkääjän kehityspotentiaali houkuttelee seuroja.

Yksi asia on kuitenkin varmaa: perjantain ja lauantain välisenä yönä nähdään, saadaanko Suomeen ensimmäinen NHL-ykkösvaraus.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut