Suomen ja Ruotsin NHL-pelaajien vertailu kaudella 2018–2019 - NHL - Aamulehti

Suomalaisten NHL-kausi oli ennätyksellinen – Vertailu kuitenkin osoittaa, että Ruotsi on tason laajuudessa vielä kaukana edellä

Suomalaiset kiekkoilijat keräsivät ensimmäisen kerran yhteensä yli tuhat pistettä NHL:n runkosarjassa. Suomalaisia kenttäpelaajia nähtiin NHL:ssä enemmän kuin koskaan, mutta ruotsalaisia viiletti taalakaukaloissa yli kaksi kertaa enemmän.

Aleksander Barkov (vas.), Mikko Rantanen ja Sebastian Aho pelasivat upean NHL:n runkosarjan.

8.4.2019 8:00 | Päivitetty 8.4.2019 17:13

Aamulehti

Päättynyt jääkiekon NHL:n runkosarja oli suomalaisittain poikkeuksellisen komea. Kaksi pelaajaa ylsi pistepörssissä 20 parhaan joukkoon ja kolmaskin jäi tuosta ryhmästä vain pisteen päähän. Suomalaisten yhteenlaskettu pistemäärä rikkoi ensimmäisen kerran tuhannen pisteen rajan.

Florida Panthersin kapteenin Aleksander Barkovin hurja loppukiri (49 pistettä tammikuun jälkeen) nosti tamperelaisen pistepörssissä peräti kymmenenneksi.

Mutta miten suomalaiset NHL-pelaajat pärjäsivät vertailussa ruotsalaisiin?

Ruotsilla huiman laaja taso

Kun vertaillaan kovinta kärkeä, kääntyy vaaka suomalaisten eduksi. Paras ruotsalainen oli pistepörssissä ”vasta” 30:s, kun Calgaryn Elias Lindholm keräsi pisteet 27+51=78.

Terävimmän kärjen osalta Suomen ja Ruotsin välillä tapahtui käänne viime kaudella. Tuolloin Suomen viisi parasta pistemiestä keräsi enemmän pisteitä kuin Ruotsin vastaava viiden kärki. Tätä ei ollut tapahtunut kertaakaan aiemmin 2000-luvulla.

Tällä kaudella ero vain kasvoi Suomen eduksi.

Ruotsi jyrää massallaan.

NHL:n runkosarjassa pelasi 41 suomalaista kenttäpelaajaa. Se on enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Samaan aikaan Ruotsi teki oman ennätyksensä: peräti 89 kenttäpelaajaa sai vastuuta NHL-seurassa.

Ajatusleikki: Suomi ja Ruotsi kasaavat maajoukkueet puhtaasti NHL-pisteiden perusteella. Leijonien hyökkäykseen mahtuisi 29 tehdyllä runkosarjapisteellä ja puolustukseen 14 pisteellä. Tre Kronorin vastaavat luvat olisivat 43 ja 44.

Vaikka aivan terävin kärki olikin suomalaisten osalta tällä kaudella huikeassa iskussa, taso ei ole lähellekään yhtä laaja kuin Ruotsilla.

Pistekeskiarvon perusteella ruotsalaisten NHL-kausi on ollut todella kova. Peräti kymmenen ruotsalaista keräsi runkosarjassa vähintään 0,75 pistettä ottelua kohden. Koko NHL:ssä moisen pistekeskiarvon tai paremman sai 93 pelaajaa. Tässä tilastossa suomalaiset itse asiassa ottivat takapakkia viime kaudesta.

Lähivuodet näyttävät suomalaisittain todella kutkuttavilta.

Ruotsin tämän kauden pistepörssin kymmenen kärjen keski-ikä oli 26 vuotta ja tuossa joukossa oli neljä pelaajaa, jotka ovat 25-vuotiaita tai nuorempia.

Suomalaisten pistepörssin kymmenen kärkeen mahtui vain kaksi yli 25-vuotiasta: Mikael Granlund, 27, ja Joonas Donskoi, 26. Keski-ikä oli yli kolme vuotta pienempi kuin ruotsalaisilla: 22,7.

Lehtinen-podcast #10: NHL:n pudotuspeliennakko, vieraana selostaja Tero Kainulainen

Aiheet: 2.18 alkaen Tampa Bay–Columbus, 12.36 Boston–Toronto, 24.42 Washington–Carolina, 31.29 New York Islanders–Pittsburgh, 40.02 Nashville–Dallas, 45.42 Winnipeg–St. Louis, 51.26 Calgary–Colorado, 55.00 San Jose–Las Vegas, 1.03.23 mestariveikkaukset, 1.07.00 top 5 kiinnostavimmat suomalaiset, 1.19.29 NHL:n parhaiden palkinnot.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut