Juho Lammikko edustaa Florida Panthersia ja on tuntemattomimpia suomalaisia NHL-pelaajia - NHL - Aamulehti

Hän on Helsingin NHL-otteluiden tuntemattomin suomalaispelaaja – tajusi vasta viime viikolla, mitä on tullut tehtyä: "On tämä aika spesiaalia"

Juho Lammikko (vas.) luistelee Helsingissä uransa 9. ja 10. NHL-otteluihin.

1.11.2018 12:00

Juho Lammikko lienee suuren yleisön silmin tuntemattomin suomalainen jääkiekkoilija, joka on pelannut tällä kaudella vakiroolissa NHL:ssä.

Harva tuskin edes tietää, että kun Florida Panthers ja Winnipeg Jets kohtaavat Helsingissä torstai- ja perjantai-iltana, mukana on kolmaskin suomalaispelaaja Aleksander Barkovin ja Patrik Laineen lisäksi.

Hän on juuri Lammikko, 22.

Keskushyökkääjä ansaitsisi ehkä laajempaakin tunnustusta. Noormarkussa syntynyt Porin Ässien kasvatti on raivannut itselleen paikan maailman parhaasta jääkiekkoliigasta kovalla työllä.

Kaksi kautta Suomen Liigassa, kaksi Kanadan juniorisarja OHL:ssä ja kaksi farmisarja AHL:ssä. Lammikon kärsivällinen odotus oli päättyä pettymykseen myös tänä syksynä – sentteri sai kauden alla farmikomennuksen.

Konkarihyökkääjä Derek MacKenzien loukkaantuminen muutti kuitenkin suunnitelmat ja Lammikko on pelannut Floridan yhdeksästä NHL-ottelusta kahdeksassa. Pelipaikka on ollut pääasiassa nelosketjun keskellä, laidoilla Maxim Mamin ja Troy Brouwer.

Kun Lammikko opettelee NHL-tason puolustavan roolin vaatimuksia, Brouwer toimii erinomaisena esimerkkinä. 33-vuotias laituri on ansainnut 873 NHL-ottelua ja Stanley Cupin (Chicago Blackhawks 2010) pitkälti hurjalla raadannalla.

–Brouwerilta voi kysyä ihan mitä vaan. Huippuammattilainen. Olen oppinut häneltä, että joukkueen voitto on tärkeintä, Lammikko kertoi ketjukaveristaan.

Juho Lammikkoa odotti keskiviikkona uran pahin mediamyräkkä.

Kun Lammikko puhuu Panthersin pukukopissa, huomion kiinnittää kaksi asiaa: etuhampaiden puuttuminen ja hieno-sanan toistuminen. Nuorukainen on selvästi innoissaan – etenkin, kun alla on ottelupäivän aaton harjoitus, jota seurasi Helsingin areenassa parisen tuhatta katsojaa.

–Upeaa, että ihmiset tulivat paikalle. En ole koskaan aiemmin päässyt harjoittelemaan tällaisen yleisön edessä, Lammikko arveli.

–On tämä aika spesiaalia.

Lammikko ei kesällä asettanut tavoitteeksi esiintymistä Helsingin NHL-otteluissa. Peluri myöntää, että torstai-illan ottelussa pelaaminen on pienoinen yllätys.

–Näin ennen kauden alkua, että pelit ovat täällä. Ajattelin, että olisi mukava päästä tänne ja hienoa, että olen täällä. New Yorkissa vasta tajusin, että nyt lähdemme Suomeen, Lammikko kertoo viime viikon vieraskiertueella tulleesta ahaa-elämyksestä.

Torstain ja perjantain ottelut ovat erinomainen mahdollisuus Lammikolle. Hän voi näyttää laajalle suomalaisyleisölle, mikä hän on miehiään.

–Koitan hoitaa puolustuspään ensin. Alivoimapeli on vahvuuteni, Lammikko kuvaili.

Juho Lammikko

Suomalainen jääkiekkoilija.

Syntynyt 29. tammikuuta vuonna 1996 Noormarkussa.

Kasvattiseura: Porin Ässät

Pelipaikka: hyökkääjä, omimmillaan keskushyökkääjänä

Pituus: 189 cm

Paino: 87 kg

Seurat: Ässät 2013–14 ja 2015–16, Kingston Frontenacs (OHL, Kanada) 2014–15 ja 2015–16, Portland Pirates (AHL, Yhdysvallat) 2015–16, Springfield Thunderbirds (AHL, Yhdysvallat) 2016–, Florida Panthers (NHL, Yhdysvallat) 2018–

NHL:ssä: 8 ottelua 0+0=0.

Nuorten maailmanmestari vuodelta 2016.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos