Niin lähellä! Käärijä toi Suomelle Euroviisuista kaikkien aikojen toiseksi parhaan sijoituksen: ”Olen antanut kaiken, mitä sydämestäni lähtee” – Ruotsi voitti

Suomi oli Euroviisuissa yleisön suosikki. Ruotsi sai eniten pisteitä ammattilaisraadeilta.

Käärijä sai yleisöääniä Loreenia enemmän, mutta ne eivät aivan riittäneet ykkössijaan.

| Päivitetty

Suomen edustaja Käärijä on sijoittunut Euroviisuissa toiselle sijalle kappaleellaan Cha cha cha. Sijoitus on Suomen paras sitten Lordin euroviisuvoiton vuonna 2006.

Euroviisut on voittanut kilpailun suurin ennakkosuosikki Ruotsi. Maata edusti Loreen tyylikkäällä popkappaleella Tattoo, joka onnistui myös finaaliesityksessä.

Ruotsin lopullinen yhteispistemäärä oli 583 pistettä, Suomen 526 pistettä.

Suomalaismedioiden eteen saapui puolitoista tuntia tuloksen selviämisen jälkeen selvästi pettynyt artisti, joka jaksoi kuitenkin hymyillä. ”Rehellisesti sanottuna vähän harmittaa, koska se, mitä lähdin hakemaan, oli voitto. Totta kai täytyy olla ylpeä tästä suorituksesta, aika makea suoritus suomenkieliseltä biisiltä”, Käärijä eli Jere Pöyhönen sanoi.

Euroviisut voittanut Ruotsi oli myös ammattilaisraatien suosikki. Suomi puolestaan sai yleisöäänestyksessä eniten pisteitä. ”Säännöt on säännöt, niillä mennään”, kommentoi Käärijä raatien painoarvoa lopputuloksessa.

”Olen antanut kaiken, mitä sydämestäni lähtee. Olen antanut kaikkeni tähän juttuun. Olen halunnut, että Suomen kansa olisi minusta ylpeä. Ymmärrän, jos he eivät ole, kun en voittanut.

”Annoin tälle jutulle kaikkeni”

Käärijää on ympäröinyt tänä keväänä Suomen viisuedustajalle täysin ennennäkemätön innostus.

Myös viisuareenan yleisö tuntui olevan selvästi Suomen puolella: yleisössä huudettiin kovaan ääneen Cha cha cha:ta ja Käärijää useaan kertaan pisteiden julkistuksen aikana. ”Totta kai se tuntuu hyvältä, mutta siinä vaiheessa kun tajusin, että en voita, niin ei sekään täysin lievitä oloa”, Käärijä kuvaili tunteitaan yleisön tuesta. ”Sanoin medioille, frendeille ja perheelle, että voitan tämän, ja en voittanut. Olen vähän pettynyt, mutta elämä jatkuu.”

Euroviisuissa on noussut legendoiksi myös sellaisia artisteja, jotka eivät ole voittaneet kilpailua – esimerkiksi tänäkin vuonna lavalla nähty Ukrainan Vjerka Serdjutshka.

Jos Käärijä kutsutaan tulevaisuudessa takaisin viisulavalle, aikooko hän vastata kutsuun myöntävästi? ”Jos aikataulut ja muut systeemit natsaa niin why not, tulen takaisin ja annan sen mitä pystyn antamaan.”

Vaikka voitto meni sivu suun, takahuoneessa oli jo ehditty kaataa shampanjaa päälle, Käärijä paljasti. Iltaa hän suunnitteli jatkavansa perheen ja ystävien seurassa. ”Haluan vain halata heitä ja sanoa, että rakastan heitä.”

Lopusta tuli todellinen jännitysnäytelmä

Ruotsi karkasi täysin omille lukemilleen, kun ammattilaisraatien pisteet oli jaettu. Ruotsi sai monelta ammattilaisraadilta täyden 12 pisteen potin, mukaan lukien Suomelta.

Lopusta tuli silti todellinen jännitysnäytelmä. Suomi oli jury-pisteiden jälkeen neljäntenä, kun yleisöäänistä saadut pisteet rävähtivät ruudulle. Käärijän yleisöltä saamat 376 pistettä oli koko tämän vuoden kilpailun suurin yleisöäänten potti, ja Suomi kipusi johtoon.

Jury-pisteiden jälkeen sijoilla kaksi ja kolme olleet Israel ja Italia jäivät Suomen taakse yleisöäänissä, joten lopullinen voittotaistelu käytiin ennakkosuosikkien Suomen ja Ruotsin välillä. Loreen jäi yleisöäänissä Käärijän taa, mutta sai niitä kuitenkin sen verran, että ne riittivät voittoon.

Pisteiden antamisen aikana tv-lähetyksessä kaikuivat yleisön äänekkäät Käärijä- ja Cha cha cha -huudot areenalla.

Ylen mukaan Käärijän sijoitus maailman suurimmassa musiikkikilpailussa on täysin ainutkertainen, sillä suomenkielinen kappale ei ole koskaan sijoittunut näin hyvin Euroviisuissa. Sijoituksissa vain Lordi on pystynyt parempaan voittamalla Euroviisut vuonna 2006.

Käärijällä riitti jännitettävää aivan kilpailun loppusuoralle asti.

Voitto Ruotsille jo seitsemäs

Euroviisuvoitto on Ruotsille seitsemäs. Loreen jätti jälkensä euroviisuhistoriaan jo vuonna 2012, kun hän voitti viisut kappaleella Euphoria, josta tuli jättihitti myös viisujen ulkopuolella.

” En oikein käsitä tätä. Tunnen vain paljon rakkautta ja olen kiitollinen, Loreen sanoi haastattelussa voittoesityksensä jälkeen.”

Loreen on vasta toinen artisti ja ensimmäinen nainen koskaan, joka on voittanut Euroviisut kahdesti. Kahteen viisuvoittoon on aiemmin yltänyt vain Irlannin Johnny Logan, joka voitti kilpailun vuosina 1980 ja 1987.

Ruotsi ja Irlanti jakavat nyt kärkipaikan euroviisuvoittojen tilastossa.

Ruotsi nousi vedonlyöntitilastoissa voittajaveikkausten kärkeen heti, kun Loreen esitti Tattoon Ruotsin Melodifestivalenissa ensimmäistä kertaa. Suomi nousi välillä lähemmäs, mutta ei lopulta pysynyt horjuttamaan Loreenin voittoa.

Loreenin tyylikkyys vei tällä kertaa voiton Käärijän riehakkuudesta.

Ruotsin euroviisuedustaja valitaan suositussa Melodifestivalen-laulukilpailussa. Euroviisuissa ensimmäisen semifinaalin jälkeisessä lehdistötilaisuudessa Loreen sanoi, ettei heti sanonut Melodifestivaleniin lähdölle kyllä. ”Tämä laulu tuli minulle ja rakastuin siihen. Sitten minulta kysyttiin, haluanko lähteä mukaan Melodifestivaleniin. Sanoin ei. Mutta sitten näin, kuinka iloisiksi ihmiset tulivat, kun sanoin, että ehkä sittenkin.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut