Tampereen oopperassa ihastuttanut sopraanotähti tekee upeaa uraa Euroopassa – Nyt hän paljastaa ikimuistoisimman esityksensä

Eteläafrikkalainen sopraano Johanni van Oostrum jätti kotimaansa kehittyäkseen oopperalaulajana. Laulaja esiintyy parhaillaan Tampereen oopperan Lentävässä hollantilaisessa.

Sopraano Johanni van Oostrum laulaa parhaillaan Tampereen oopperassa Wagnerin Lentävän hollantilaisen naispääroolia.

18.2. 7:00

Aamulehti

Eteläafrikkalainen sopraano Johanni van Oostrum on ihastuttanut loistokkaalla äänellään ja koskettavalla näyttelijäntyöllään Tampereen oopperan Lentävän hollantilaisen Sentan roolissa.

Richard Wagner on selvästi sydämen asia nousevaa uraa tekevälle laulajalle. ”Rakastan Wagnerin musiikkia yli kaiken. Voisin puhua Wagnerin oopperoista loputtomiin”, iloinen ja välitön sopraano nauraa.

Aamulehti tapasi Johanni van Oostrumin Lentävän hollantilaisen kolmannen esityksen alla. Keskustelun aikana ilmeni, että Senta on hänelle erityisen tärkeä rooli paitsi musiikillisesti myös henkilökohtaisista syistä. Hän lauloi roolin kotimaassaan Etelä-Afrikassa Kapkaupungin oopperassa vuonna 2017.

”Se oli ikimuistoinen esitys, sillä vanhempani olivat katsomossa. Sen jälkeen isäni on jo poistunut keskuudestamme. Se oli ainoa kerta, kun vanhempani kuulivat minua oopperalavalla. Isäni ei ollut ollenkaan oopperafani. Äitini taas pitää enemmän Puccinin oopperoista kuin Wagnerista. Mutta silloin he molemmat nauttivat Wagnerista, mikä oli minulle hyvin tärkeää”, sopraano muistelee harvinaista esiintymistään kotimaassaan.

Pikavauhdilla mukaan

Merkittävää uraa isoissa oopperataloissa Euroopassa tekevä Johanni van Oostrum saatiin Tampereelle yllättäen, kun alun perin Sentan roolin kiinnitetty laulaja perui tulonsa. Van Oostrum näytti ammattitaitonsa pujahtamalla luontevasti ja äärimmäisen nopeasti roolinsa sisään Marika Vapaavuoren ohjaamassa produktiossa.

”Kiitän kaikkia Tampereen oopperan ihmisiä siitä valtavasta tuesta, jota olen täällä saanut. Arvostan suuresti myös sopraano Helena Juntusen panosta. Hän teki Sentaa harjoitusprosessin aikana. Harjoitukset videoitiin, ja minulle lähetettiin materiaalia katsottavaksi ollessani vielä Hampurin valtionoopperassa laulamassa Richard Straussin Elektraa. Niin pystyin seuraamaan harjoitusten etenemistä ennen kuin pääsin Tampereelle ensi-iltaa edeltävän viikon lopulla”, van Oostrum kertoo.

Lue lisää: Arvio: Tampereen oopperan Lentävä hollantilainen kannattaa kokea jo yksin tästä syystä – Sentan roolissa kaikki osuu kohdalleen

Pikavauhdissa oli hyviäkin puolia. ”Kun minun pitää tehdä jotakin hyvin nopeasti, menen jonkinlaiseen selviytymismoodiin, jossa olen superkeskittynyt. Ei myöskään ollut aikaa stressaantua tai hermostua, kuten saattaa käydä silloin, kun on mukana harjoituksissa alusta lähtien. Onneksi kommunikaatio ohjaajan ja muiden laulajien kanssa on ollut hyvää koko ajan.”

Tampereen oopperan Lentävä hollantilainen on myös visuaalisesti näyttävä esitys. Edessä Johanni van Oostrum Sentana.

Sukujuuret Euroopassa

Johanni van Oostrum opiskeli Etelä-Afrikan pääkaupungin Pretorian yliopistossa. Kun tuli aika jatkaa musiikkiopintoja, Eurooppa oli luonnollinen määränpää. Hänen sukunsa juuret ovat Hollannissa ja Saksassa, jossa hän asuu nykyisin.

”Muuttaessani Eurooppaan tulin ensin Hollantiin. Aloin tehdä siellä paljon Bachin oratorioita ja kantaatteja. Sitä kautta urani lähti etenemään. Myöhemmin kävin Opera Zuidin koelaulussa Maastrichtissa ja sain heti kolme merkittävää roolityötä. Yksi niistä oli Richard Straussin Ruusuritarin marsalkatar.”

Läpimurto tuli vuonna 2011, kun kapellimestari Sir Simon Rattle tarvitsi Amsterdamin oopperaan tuuraajan juuri Ruusuritarin marsalkattaren rooliin. ”Tiedän, että isot oopperatalot eivät mielellään ota ketään tuntematonta, joten he olivat varmaan epätoivoisessa tilanteessa kutsuessaan minut”, van Oostrum sanoo ja nauraa. ”Amsterdamin esitysten jälkeen minut kutsuttiin Berliiniin, ja niin uudet ovet alkoivat avautua isoihin taloihin.”

Kuluvalla kaudella Johanni van Oostrum on laulanut muun muassa Baijerin valtionoopperassa Wagnerin Lohengrinin Elsaa erinomaisella menestyksellä. ”Toivon laulavani tulevina vuosina yhä enemmän Wagnerin lyyrisempiä naisrooleja, kuten Evaa, Elsaa ja Elisabethia. Ja toki myös Sentaa. Saatan laulaa aika pian myös Valkyyrian Sieglindea. Nürnbergin mestarilaulajien Eva on ohjelmassani jo huhtikuussa Tokiossa.”

Johanni van Oostrum on nyt ensimmäistä kertaa esiintymässä Suomessa. Tampereen ooppera saa häneltä vuolaat kehut. ”Saksassa tehdään usein hyvin moderneja ohjauksia. Pidän Tampereella siitä, että Wagnerin ooppera saa olla juuri sellainen kuin säveltäjä tarkoitti.”

Seuraavaksi hän aikoo tutustua kaupunkiin. ”Olen kuullut, että Tampereella on hieno tuomiokirkko, jossa on Hugo Simbergin taidetta. Sinne haluan ehdottomasti mennä.”

Lentävä hollantilainen Tampere-talossa. Viimeiset esitykset la 18. helmikuuta, ke 22. helmikuuta ja la 25. helmikuuta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut