Ukrainan äänikin kuuluu Tampereella, kun Tampering-festivaali esittelee uusia säveltäjiä

Tampereen sävellyskoulun kutistuminen teki nykymusiikin festivaalista valtakunnallisen ja osin jopa kansainvälisen.

Ukrainalainen säveltäjä Anna Korsun on yksi Tampering-festivaalilla kuultavista nuorista musiikintekijöistä. Hän asuu nykyisin Saksassa.

16.8. 18:45

Aamulehti

Tampering-festivaali on taas tällä viikolla Tampereella nuorine säveltäjineen. Festivaali perustettiin vuonna 2014 esittelemään nimenomaan nuorten tamperelaisten taidemusiikin säveltäjien musiikkia.

Nykyään tamperelainen sävellyskoulu on kutistunut niin, että tämän vuoden Tampering-festivaali järjestetään tavallaan valtakunnallisena ja osin jopa kansainvälisenä tapahtumana.

Tampereen sävellyskoulu oli elinvoimaisimmillaan, kun Tampering-yhdistys perustettiin 2010-luvun alkupuolella. ”Silloin tuli koko ajan uusia lupauksia Jouni Kaipaisen opista. Viime vuosina tilanne on mennyt huonompaan suuntaan sen jälkeen, kun Tampereen ammattikorkeakoulun sävellysluokka lakkautettiin sellaisena kuin se ennen oli”, sanoo Tampering-festivaalin taiteellinen johtaja Tuomas Salokangas.

Tämän vuoden festivaalin säveltäjistä vain kourallisella on enää siteitä Tampereeseen. ”Muutenkin oli kyllä ajatuksena ottaa laajempi kattaus koko Suomen alueelta. Ensi vuonna suunnitelma on sitten sellainen, että palataan juurille ja otetaan ohjelmaan perustajäsenien teoksia.”

Keskiviikosta lauantaihin kestävän Tampering-festivaalin ohjelma on tänä vuonna mahdollisimman ajankohtainen. Pääohjelmisto koostuu koronavuosien 2020–2022 aikana syntyneestä suomalaisesta musiikista sekä ukrainalaisesta nykymusiikista.

”Viime aikojen tapahtumat, oli sitten kyse koronapandemiasta tai Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainassa, ovat mullistaneet maailmaa niin paljon, että halusimme tarttua näihin teemoihin myös festivaalillamme ja varsinkin antaa sitä kautta oman tukemme Ukrainalle”, Salokangas sanoo.

Kaksi klassikkoa

Festivaalilla kuultavia nuoria ukrainalaisia säveltäjiä ovat Anna Korsun ja Anna Arkushyna. Mukana on myös Ukrainan musiikin suuren nimen Valentin Silvestrovin säveliä. Lisäksi ohjelmistossa on puolalaisen nykymusiikin klassikon Henryk Góreckin musiikkia. Häneltä kuullaan festivaalin suurimuotoisin teos, 1993 valmistunut Kleines Requiem für eine Polka.

Ohjelmiston uusinta antia edustavat Tampering ry:n järjestämän teoshaun kautta valitut kotimaiset teokset. Kaikkiaan Tamperingin yhdeksässä konsertissa kuullaan 26 säveltäjältä noin 40 teosta. Esiintyjinä festivaalilla ovat Tiina Kaukisen johtama Tampering Ensemble, TEMA-kvartetti, AINON-kvartetti sekä Emilia Karhin ja Matilda Bergmanin duo.

Konserttipaikkoina ovat Kulttuuritalo Telakka, Kulttuuritalo Laikku, Tampereen konservatorion Pyynikkisali, Finlaysonin kirkko, Metson musiikkiosasto ja Satamakadun sali. Osaan konserteista on vapaa pääsy. Tarkat tiedot konserteista löytyvät festivaalin kotisivuilta osoitteesta www.tampering.fi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut