Santtu-Matias Rouvali johti ensi kertaa maailman suurimmalla klassisen musiikin festivaalilla – yleisön äänekkäistä suosionosoituksista päätellen konsertti oli menestys

Tanssillisen balettiohjelman Philharmonian kanssa tehnyt Rouvali paljasti Proms-konserttia ennen kuullussa BBC:n haastattelussa olevansa itse huono tanssija.

Santtu-Matias Rouvali ja Philharmonia-orkesteri pääsivät vihdoin yhdessä Lontoon Proms-festivaalille koronaperuutusten jälkeen.

15.8. 16:49

Aamulehti

Tamperekin sai pienen siivun maailmanlaajuista julkisuutta, kun kapellimestari Santtu-Matias Rouvali esiintyi sunnuntaina ensi kerran urallaan Lontoon legendaarisissa kävelykonserteissa eli Promseilla. Yleisradioyhtiö BBC:n järjestämä tapahtuma on maailman suurin klassisen musiikin festivaali, jolla vetää kahden kesäkuukauden aikana paikan päälle Royal Albert Halliin parisataatuhatta kuulijaa ja erilaisten vastaanottimien äärelle miljoonia kuulijoita ja katsojia ympäri maailman.

Esitellessään Rouvalin lähiaikojen muita konsertteja BBC:n Kolmoskanavan Radion 3:n juontaja kertoi Rouvalin aloittavan varsinaisen syyskauden kotiseudullaan Tampereella syyskuussa. ”Sieltä hän jatkaa Göteborgiin ja takaisin tänne Lontooseen Philharmonia-orkesterin kauden avaukseen Mahlerin sinfonioiden pariin.”

Juuri Philharmoniaa Rouvali johti sunnuntaina Proms-festivaalilla. Ohjelmassa olivat Pjotr Tšaikovskin Joutsenlampi-sarja, Sergei Prokofjevin Romeo ja Julia -sarja sekä uutuusteoksena amerikkalaisen Missy Mazzolin kaunis ja henkevä viulukonsertto Procession. Viulusolistina oli tamperelaisyleisöllekin tuttu viulistitähti Jennifer Koh.

Radiosta kuultuna ja yleisön äänekkäistä suosionosoituksista päätellen konsertti oli menestys. Philharmonia näytti kautta konsertin sointikulttuurinsa monipuolisuutta ja muuntuvuutta. Orkesteri soitti Tšaikovskia hehkuvan täyteläisesti ja rohkean romanttisella otteella. Rouvali antoi hienon orkesterinsa lämpimän soinnin puhjeta väriloistoonsa kaikessa rauhassa ja rytmisesti joustavasti. Rentous oli korvia hivelevää, mutta tarvittaessa Rouvali kiristi temporuuvia tiukallekin.

Yleisö aktiivisena

Sergei Prokofjevin Romeo ja Juliassa Philharmonian sointi muuttui hämmästyttävän irtonaiseksi, kimmoisaksi ja läpikuultavaksi musiikin vaatimusten mukaisesti. Rouvali oli itse koonnut tämän 45-minuuttisen sarjan baletin aiemmista sarjoista. Yleisö seurasi tapahtumia aktiivisesti taputtamalla välillä liiankin herkästi osien väleissä. Päätösosan hiljaisuuteen vaipuva kuolinkohtaus oli dramaattisuudessaan vaikuttava.

Rouvali oli antanut BBC:lle konserttiin liittyvän haastattelun, josta kuultiin otteita ennakkojuonnossa. ”Halusin tämän konsertin ohjelmaan musiikkia, josta kaikki voivat nauttia. Näissä teoksissa on traagisuutta, mutta myös kauniita valsseja. Prokofjevissa pidän musiikin välillä oudoista harmonioista”, hän kommentoi teosvalintoja BBC:lle.

Koska ohjelmassa oli paljon balettimusiikkia, Rouvalilta kysyttiin hänen omaa suhdettaan tanssiin. ”Olen huonoin mahdollinen tanssija, en kyennyt tanssimaan kunnolla valssia edes häissäni”, hän tunnusti ja sai konsertin selostajan hämilleen. ”Kyllä hän ainakin kapellimestarikorokkeella näyttää osaavan tanssia”, selostaja huomautti.

Lontoon Proms-festivaalilla on ollut tänä vuonna runsas suomalaisedustus. Ennen Rouvalia festivaalilla ehtivät muutaman päivän sisällä johtaa John Storgårds, Klaus Mäkelä ja Eva Ollikainen. Radion sinfoniaorkesteri esiintyy tapahtumassa elokuun 26. päivä solistinaan viulisti Pekka Kuusisto.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut