Mikko Alatalo sai Iskelmä-Finlandian – Palkittiin Nokialla pystillä ja 10 000 eurolla: ”Rahat menevät kiertoon, soittajille”

Tapsan Tanssit -tapahtuman yhteydessä jaettava palkinto myönnettiin 20. kerran.

Mikko Alatalo kiitti yleisöä ja palkitsijoita Nokian Pirkkalaistorilla torstaina. Alatalo palkittiin Iskelmä-Finlandialla osana perinteistä Tapsan Tahdit -tapahtumaa.

4.8. 18:30 | Päivitetty 4.8. 21:55

Aamulehti

Tämän vuoden Iskelmä-Finlandia-palkinto on myönnetty Mikko Alatalolle.

Tamperelaisen muusikon, toimittajan, ja entisen kaupunginvaltuutetun sekä kansanedustajan saama palkinto on tunnustus kevyen musiikin eteen tehdystä työstä. Palkinto myönnettiin 20. kerran ja se on arvoltaan 10 000 euroa.

Kunnianosoitus sai leveän hymyn Alatalon kasvoille, kun hän vastaanotti palkinnon Nokian Pirkkalaistorilla.

”Rahat menevät kiertoon, soittajille. Minulla on parikymmentä biisiä valmiina tulevaa levyä varten ja haluan käyttää tällä levyllä oikeita soittajia. Täyttä luomusoitantaa”, hän kommentoi voittoaan.

Palkinnon antoivat Iskelmä-Finlandia -raadin puheenjohtaja Turkka Mali sekä Nokian kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Arja Laitinen Tapsan Tahdit -tapahtuman avajaisissa Nokian Pirkkalaistorilla torstaina.

”Mikko Alatalo on monitoimimies, joka hallitsee musiikin lajeista monet haarat. Alatalo rakastaa esittämiään musiikkilajeja huolimatta siitä, kuinka suosittuja ne kulloinkin sattuvat olemaan. Hän on myös ollut Suomen pubien ja seurojentalojen ahkera kiertäjä, todellinen työmyyrä”, kommentoi Turkka Mali tiedotteessa.

Alatalon mukaan osa palkinnosta kuuluu ehdottomasti myös Harri Rinteelle, joka on tehnyt Alatalon kanssa vuosikymmeniä yhteistyötä. Alatalo kokee palkinnon juhlistavan hänen yli 6000 keikkaansa ja kolmea miljoonaa ajokilometriään.

Kuka?

Mikko Alatalo

Tamperelainen laulaja-lauluntekijä, muusikko, kansantaiteilija, entinen kaupunginvaltuutettu ja entinen kansanedustaja.

Toimi kansanedustajana vuosina 2003–2019 ja Tampereen kaupunginvaltuutettuna vuosina 2009–2021.

Yli 6000 keikkaa, yli 700 levytettyä laulua ja 54 albumia.

Palkittu ennen Iskelmä-Finlandiaa Valtion säveltaidepalkinnolla (1982) yhdessä Harri Rinteen ja Masi Luoman kanssa musiikista Ajolähtö-elokuvaan, Suomi-palkinnolla (2021), Juha Vainio -palkinnolla yhdessä Harri Rinteen kanssa sekä lastenmusiikin elämäntyöpalkinnolla.

Alatalosta on ilmestynyt vuonna 2011 Petri Nevalaisen kirjoittama Joviaali ilmiö Mikko Alatalo -kirja (Helsinki-kirjat) ja vuonna 2021 Tuomas Marjamäen kirjoittama 560-sivuinen elämäkertakirja Hän hymyilee kuin Mikko (Docendo).

Merkittävä musiikillinen ura

Alatalon musiikkiura alkoi Coitus Int -yhtyeestä, jonka hän perusti yhdessä Harri Rinteen ja Juice Leskisen kanssa vuonna 1971. Jätettyään yhtyeen vuonna 1975 Alatalo siirtyi soolouralle, jonka lauluissa hän kuvasi suomalaista maaseutua ja muuttoliikettä. Näistä Siirtomaasuomen lauluista suosioon nousivat muun muassa Yhdentoista virran maa ja Maalaispoika oon.

Varsinaisesti suurkansansuosioon hän nousi neljällä Syksyn Sävel -voitollaan Vicky Lee (1978), Rikoo on riskillä ruma (1980), Mummoni ja moukarinheitto (1981) ja Minna (1986).

Tahtiteltta odotti jännittyneenä Iskelmä-Finlandian sekä samassa yhteydessä jaetun Nokia-mitalin saajien julkistamista.

Tapsan Tahdit täyttää Nokian Pirkkalaistorin koko viikonlopuksi. Yrjö Eino matkasi Tahdeille Tampereelta ja Raini Vuorinen paikan päältä Nokialta.

Alatalon laajaan musiikilliseen repertuaariin ovat mahtuneet pop, rock, iskelmä, kantri, lastenlaulut ja mainosmusiikki kuten Puuhamaan tunnuskappale sekä ihmissuhdeballadit kuten Ihmisen ikävä toisen luo.

Alatalo tunnetaan myös televisiotöistään Iltatähti- ja Hittimittari -ohjelmissa sekä Tammerkosken Sillalla -ohjelmasta. Seuraavaksi Alatalo on mukana Nelosen suositussa Vain elämää -ohjelmassa syksyllä.

Iskelmä-Finlandia

Aiemmat palkitut

2021: Arja Koriseva

2019: Vicky Rosti

2018: Danny

2017: Markku Aro

2016: Suvi Teräsniska

2015: Pate Mustajärvi

2014: Katri Helena

2012: Pave Maijanen

2011: Pepe Willberg

2010: Laura Voutilainen

2009: Charles Plogman

2008: Olli Lindholm

2007: Eino Grön

2006: Paula Koivuniemi

2005: Jari Sillanpää

2004: Matti ja Teppo

2003: Kari Tapio

2002: Marion Rung

2001: Antti Huovila

Palkintoa ei jaettu vuosina 2013 ja 2020.

Lue lisää: Mikko Alatalon Tampere-ylistystä on kuunneltu jo yli neljä miljoonaa kertaa – Pormestari Anna-Kaisa Ikonen sai sen kunniaksi oman platinalevyn

Lue lisää: Mikko Alatalo muistelee erityisesti yhtä poliittista saavutustaan – Nyt hän kaipaa esiintymään ja tietää, mitä Tampereella kovasti odotetaan

Päivitys 4.8. kello 21.55: Lisätty Alatalon tunnelmat palkitsemisesta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut