Mänttä tarjosi klassisen musiikin huippuvierailun – Lue viiden tähden arviosta, miten Schubertin laulusarja kosketti

Tenori Ian Bostridge ja pianisti Saskia Giorgini esiintyivät Mäntän musiikkijuhlilla jo toista kertaa.

Mäntän musiikkijuhlilla on palattu Gösta-museolle. Keskiviikkona tenori Ian Bostridge ja pianisti Saskia Giorgini tulkitsivat Franz Schubertin klassisen laulusarjan Winterreisen.

4.8. 11:10

Aamulehti, Mänttä

Musiikki ja luonto kohtasivat sykähdyttävästi Mäntän musiikkijuhlilla keskiviikkona. Franz Schubertin Talvisen matkan (Winterreise) viidennessä osassa uneksitaan ja kärsitään lehmuksen kahisevien oksien katveessa. Mäntän Gösta-museon konserttisalin yläosan panoraamaikkunasta esiintyjien takana aukeava metsänäkymä on kuin luotu laulun tunnelmaan – vaikkei siellä puiden joukossa juuri lehmusta taida näkyäkään.

Maailman arvostetuimpiin liedin tulkkeihin kuuluva brittitenori Ian Bostridge ja italialainen pianisti Saskia Giorgini heittäytyivät luonnonvoimaisesti Schubertin klassiseen laulusarjaan, joka jo massiivisuudessaan on hurja urakka: noin tunnin ja vartin kestävä 24 laulun sarja on paitsi fyysinen myös henkinen rutistus.

Musiikki

Mäntän musiikkijuhlat

★★★★★

Esiintyjät: Ian Bostridge, tenori, Saskia Giorgini, piano.

Paikka ja aika: Gösta-museo 3.8.

Winterreise on täynnä levottomuutta ja tuskaa, mutta juuri Lehmus-laulussa mieli löytää hetkittäin myös rauhan, tai ainakin etäisen toivon siitä. Viimeisen säkeistön sanoissa ja sävelissä Bostridgen ja Giorginin toinen toiselle turvaa ja suojaa antava taide tavoitti kappaleen olemuksen pienimpiä vivahteita myöten.

Kahden taiteilijan intensiivinen musiikillinen suhde ilmeni ajoittain ihan fyysisestikin, kun Bostridge tuntui välillä imeneen voimaa suoraan flyygelin sisältä. Pianon soinnit olivat kuin raikasta ilmaa, jota tenori hengitti selviytyäkseen Wilhelm Müllerin tekstin tunnevyörystä. Laulajan tulkinnassa oli huimaa sisäistä voimaa, jota Giorginin maltillinen ja välillä karun pelkistetty pianismi kommentoi samaan aikaan läheltä ja etäältä.

Kuin olohuoneessa

Mäntän musiikkijuhlat palasi kolmen vuoden tauon jälkeen takaisin intiimiin pääsaliinsa Gösta-museolle. Vuonna 2020 festivaali peruttiin kokonaan, ja viime vuonna konsertit siirrettiin Mäntän koulukeskuksen väljään liikuntasaliin. Vuosi sitten Ian Bostridge ja Saskia Giorgini esittivät Mäntässä Schubertin toisen suuren laulusarjan Kauniin myllärintyttären ja ilmoittivat heti halunsa laulaa mahdollisimman pian myös Gösta-salissa.

Etukäteen hieman arvelutti, miten lauluääni toimii Göstan salin kuivahkossa akustiikassa, mutta huoli oli aiheeton. Tila on niin intiimi ja riittävästi tukea antava, että myös laulumusiikki soi siellä erinomaisesti. Tässä Schubert-konsertissa syntyikin eräänlainen paradoksi, kun moderni tila palautti musiikin siinä mielessä juurilleen, että tällaisiin isoa olohuonetta muistuttaviin ympäristöihin Schubert musiikkinsa 1800-luvun alussa loi.

Yhteinen hengitys: Ian Bostridge hakee happea Saskia Giorginin pianon soinneista.

Yleisön ollessa kosketusetäisyydellä Bostridge pääsi käyttämään vaivattomasti äänensä kaikki ulottuvuudet hauraista kuiskauksista voimakkaisiin, miltei huutaviin tehoihin musiikin niin vaatiessa. Hellyys ja rajuus olivat erottamattomasti kiinni toisissaan.

Eleetön päätös

Winterreise on ennen kaikkea matka mielentiloihin. Schubert saattoi mennä saman laulun aikana ja joskus jopa yhden runonsäkeen sisällä moneen eri tunnetilaan kuten Tienviitta-laulussa kuultiin. Viimeinen säe oli kuvaava: Ian Bostridge aloitti hiljaisesti pehmeän uteliaalla kosketuksella, terävöitti hetkeksi, kunnes taas vaimensi ja ilmaisi viimeiset sanat karulla vääjäämättömyydellä.

Laulusarjan loppupuolella eteen tulivat kaikkein sisäistyneimmät laulut. Majatalo oli herkkyydessään mykistävää laulun ja pianon taidetta. Päätösosa Liiransoittaja katsoi kauas musiikin tulevaisuuteen kirpeillä harmonioillaan ja epäromanttisella toteavuudellaan. Loppu oli Bostridgen ja Giorginin tulkintana eleetön ja arvoituksellinen. Tyhjentävä.

Loppuunmyyty salillinen antoi taiteilijoille vuolaat suosionosoitukset. Ylimääräistä numeroa ei tällaisen kokonaisuuden jälkeen voinut enää ajatellakaan.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut