Tammerfest on nyt juhlittu, festivaalin päätöspäivä piti sisällään lähes kaiken, mitä voi kuvitella – lauantai alkoi rankkasateella ja huipentui Popedan jättijuhlaan

Tammerfestin päätöspäivä oli vähintäänkin tapahtumarikas. Kolmen päivän festivaali sai arvoisensa lopetuksen, kun Mansejätti Popeda rokkasi Ratinanniemen

Popeda kruunasi vuoden 2022 Tammerfestin, eikä jättänyt ketään kylmäksi.

24.7. 0:17

Aamulehti

Tammerfest 23.7. Uniklubi, Mariska, Erika Vikman, Pyhimys, Anna Puu, Anssi Kela ja Popeda.

Tammerfest vuosimallia 2022 päätettiin lauantaina. Jos päivää kuvaisi tapahtumarikkaaksi, sortuisi aliarviointiin. Tässä jutussa kerromme, millainen päätöspäivä, ja koko festivaali olivat.

Aleksi Kälkäjä ja Ville Hyvönen saivat yökerho Porosta hienot festarihatut. Kaksikko odottaa eniten Popedan loppuhuipennusta, jonka jälkeen ilta jatkuu Tampereen yöhön.

Mikä?

Tammerfest 2022

Järjestettiin Tamereen Ratinannrannassa torstaista lauantaihin 21.-23. heinäkuuta.

Tammerfest tiedotti lauantai-iltana, että loppuunmyydyssä tapahtumassa vieraili kaikkiaan 28 000 kävijää.

Tapahtumassa nähtiin yhteensä 18 kotimaista esiintyjää, mukaan lukien Tehosekoitin, Apulanta ja Popeda.

Festivaali järjestetään jälleen ensi vuonna 20.-22.7.2023.

Erika Vikman on tamperelainen. Tämä oli hänen ensimmäinen kertansa Tammerfestissa.

Silvennoinen sateessa

Festivaalin päätöspäivä noudatti draamaan kaarta niin tunnollisesti, että jos päivästä tehtäisiin dokumentti, ei tuotannon tarvitsisi miettiä, mistä jännitystä revitään.

Lauantaihin lähdettiin epävakaan sääennusteen varjostamana. Kun Uniklubi aloitti keikkansa kello 13, hiljalleen ripsivä sade oli jopa tervetullutta aiempien hellepäivien perään. Kävijöitä sade ei ainakaan haitannut.

Sitten alkoi tapahtua. Mariskan keikka sai tamperelaisia ilahduttaneen käänteen, kun Heikki Silvennoinen liittyi artistin seuraan ja antoi kitaran laulaa muutaman kappaleen ajan. Näyttelijä- ja muusikkolegenda, muuan Kummeli-sarjastakin tuttu kitaravirtuoosi sai kotiyleisöltään raikuvat suosionosoitukset.

Ennen Erika Vikmanin keikkaa draaman kaari ylsi huippuunsa. Taivas repesi ja raju rankkasade sekoitti hetkessä Ratinanniemen tapahtuma-alueen nurmen syväksi mutavelliksi. Vip-alueen katto alkoi vuotaa ja ihmiset pakenivat suojaan sadetta.

Tammerfestin päätöspäivän toisen esiintyjän Mariskan keikalla nähtiin iloinen yllätys, kun Heikki Silvennoinen nousi lavalle soittamaan muutaman kappaleen

Kohti päätöstä

Viiden aikaan iltapäivällä sade väistyi, väki tuli takaisin ja juhla alkoi palata aiemmille uomilleen.

Pyhimyksen keikan aikana alueella alkoi olla jo suurtapahtuman tuntua. Artistin rauhalliset hitit sattuivat sopivaan kohtaan, kun yleisö virittäytyi uudelleen juhlatunnelmaan.

Pyhimyksen perään lavalle nousivat suomalaisen popin vakioartistit Anna Puu ja Anssi Kela, ja tässä kohtaa sade oli jo muisto vain. Yleisön tehtäväksi jäi vain nauttia tunnelmasta ja valmistautua illan, ja koko festivaalin loppuhuipennukseen.

Anssi Kelan hitit upposivat juhlakansaan.

Kovin loppuun

Tapahtumarikkaasta päätöspäivästä ja monipuolisesta tarjonnasta huolimatta yksi yhtye pyöri lauantaina jokaisen paikalla olleen mielessä aamusta iltaan. Sen näki fanituotteista, kuuli yleisön kommenteista ja aisti ilmasta. Kaikki odottivat sitä. Kaikki odottivat Popedaa.

Lue lisää: Popeda huipensi loppuunmyydyn Tammerfestin, täysi Ratina lauloi ja tanssi mukana – katso tallenne tästä

Tammerfestin päätös varattiin tänäkin vuonna yksinoikeutetusti Popedalle. Yhtyeen kitaristi Costello Hautamäki kertoi Aamulehdelle, että ”jotenkin Popeda ja Tammerfest kuuluvat yhteen.”

Tästä ei voi olla eri mieltä. Illan edetessä jännite tamperelaisyhtyeen keikan ja yleisön välillä kasvoi. Yleisössä näki Popeda-paitoja, minne tahansa katsoikin. Hetkiä ennen keikkaa lataus oli jo niin kova, että sen huomioi jopa Anssi Kela.

”Popedan kuunteleminen on kansalaisvelvollisuus”, Kela totesi poistuessaan lavalta.

Kun kello löi 22.45 ja Popeda aloitti keikkansa hämärtyvässä kesäillassa Olen valmis -kappaleella jännitys purkautui ja yleisö räjähti. Vuoden odotus pääsi irti kuin lavalle päästetty Pate Mustajärvi.

Yhtyeen solistin Mustajärven kultaisen takin hohto loisti yleisöön ja sytytti läpi keikan jatkuneen yhteislaulun, joka räjähti jokaisen kappaleen kertosäkeessä. Kylmiltä väreiltä ei voitu välttyä.

Jos jokin on elämys, niin Poeda Tammerfesteillä.

Sujuvaa juhlintaa

Ennen loppuhuipennusta, suunnataan hetkeksi tarkastelu tapahtumaan kokonaisuutena.

Festarikävijän näkökulmasta Tammerfest 2022 oli miellyttävä kokemus. Jos siis ei lasketa sitä, että päätöspäivänä joutui ajoittain tarpomaan viiden sentin mutamössön seassa. Toivottavasti kengät eivät olleet valkoisia.

Joutuiko alueella jonottamaan? Joutui. Erityisesti iltojen edetessä ja tapahtuma-alueen täyttyessä jonot ruoka- ja juomakojuille venyivät. Mutta toisaalta, mitäpä muuta festivaaleilta voi odottaa. Palvelupisteitä oli kuitenkin runsaasti ja ne oli jaettu tasaisesti. Enempää ei olisi kannattanut olla, sillä festariväki hoksasi jo ensimmäisten päivien aikana vaeltaa esiintyjien välissä alueen ulkopuolelle palveluiden perässä.

Tapahtuman hienoinpa elementtejä on alueen jako kaikille avoimeen puolikkaaseen sekä k18-alueeseen eräskin perhe kertoi viihtyvänsä varsin hyvin, kun lapset saavat kokea kunnon live-musiikkia perheystävällisessä ympäristössä.

Joonas Holste on ystäviensä kanssa pitkään vitsaillut, että hänelle pitäisi saada glitteristä tehdyt viikset. Tänään on Holsten ja hänen seurueensa pääpäivä ja tapahtuma-alueelta löytyy piste, jossa glitterkoristeluja tehdään. "Joten miksi ei", Holste tuumaa.

Väki viihtyy

Hienointa oli nähdä, että festarikansalla oli hauskaa. Yhteislauluja kuultiin useampi, mutta esimerkiksi Anssi Kelan jokainen hitti laulatti yleisöä kuin hyvin opetettua kirkkokuoroa.

Tamperelaisten hyvä tunnelma tarttui myös Tämä tarttui artisteihin. Joka päivä joku artisti ilmaisi, että haluaisi muuttaa Tampereelle, esitteli yhtyeen tamperelaisjäseniä tai ilmaisi muuten vaan, että onhan Tampere nyt siisti paikka.

”Meidän olisi jo kauan aikaa sitten pitänyt muuttaa tänne”, Apulannan Toni Virtanen villitsi yleisöä perjantain keikalla.

Milia Mutka (vas.) ja Minttu Länsiharju ovat tänä vuonna Tammerfesteillä ensimmäistä kertaa. He hakeutuivat pelipaikoilla lavan edustalle hyvissä ajoin ennen Mariskan keikkaa. Illan odotetuin artisti on heidän mukaansa Erika Vikman. "Nähtiin hänet Iskelmäfestareilla ja hän oli niin kova, että pitää nähdä uudestaan!"

Monipuolinen Tammerfest

Tampereen tapahtumakesän kivijalkana jo vuosia seissyt festivaali onnistui tuottamaan rutiininomaisen, perusvarman suomipopin ja -rockin juhlan.

Jokaisen päivän loppuun ladattiin yhdestä kahteen suomalaisen musiikin suuruutta: torstaina Maija Vilkkumaa & Ystävät ja Tehosekoitin, perjantaina Apulanta ja Lauri Tähkä sekä lauantaina itseoikeutetusti Popeda.

Lopputarjonnan täyttivät artistit ja yhtyeet, jotka jameillaan puhuttelivat omaa osaansa kunkin päivän yleisömassasta. Nämä artistit toivat kuhunkin päivään jotain uniikkia. Mainittakoon hyvät keikat vetäneet Olavi Uusivirta, Behm ja Vesterinen yhtyeineen.

Suuruudet olivat kuitenkin he, jotka tekivät Tammerfestin.

Tehosekoittimen paluu toi raikkaan tuulahduksen menneisyydestä. Apulanta osoitti olevansa yksi Suomen parhaista live-bändeistä. Yhtyeen solisti Toni Wirtanen antoi lavalla kaikkensa ja enemmänkin.

Yön pimeyteen

Palataan takaisin lauantaihin, tarkemmin lauantaiyöhön. Kello on varttia vaille keskiyön. Popeda on juuri vetänyt Kuuma kesä -kappaleen ja poistunut lavalta. Seuraa encore.

Aluksi Costello Hautamäki tuo lavalle kaksi lasta, jotka vetävät lyhyen beatbox-shown. Yleisö on myytY. Tämän jälkeen Hautamäki vetää perinteisen soolonsa Kun mies unelmoi, jonka jälkeen hän spiikkaa lavalle Ikurin turpiinin, Pate Mustajärven.

Popedan keikka huipentuu Paranoidin siivittämänä Ukkometsoon, ja yhtye poistuu lavalta Porilaisten marssin säestämänä. Niin kuin kuuluukin.

Noin 10 000 päinen festivaaliyleisö valuu kohti Tampereen yön pimeyttä, kuka minnekin, toivottavasti mieli täynnä kesämieltä ja iloa.

Ja näin päättyy Ratinanniemen kolmen päivän juhla.

Tätä on parhaimmillaan Tammerfest: iloa, tunnetta ja Popeda.

Pate Mustajärvi ja Popedan torvisoitinorkesteri vetivät shown, jota ei heti unohda.

Lue lisää: Popeda huipensi Tammerfestin niin kuin vain Popeda osaa – Olimme paikalla koko lauantain, katso tästä jutusta upeat keikkakuvat ja päivän tunnelmat

Lue lisää: Arvioimme Tammerfestin toisen päivän – Edeltäjissäkin oli onnistumisia, mutta jättiläiset jäivät mieleen: ”Onko tämä Lempäälä?”, kysyi Toni Wirtanen, ja yllytti yleisön uljaaseen yhteislauluun

Lue lisää: Arvioimme Tammerfestin ensimmäisen päivän – Tehosekoittimen harvinainen keikka oli tervetullutta vastapainoa tutulle tarjonnalle: ”Raikas tuulahdus menneisyydestä, mutta ei ironisesti”

Lue lisää: Tammerfestin kaksi ensimmäistä päivää ovat sujuneet poliisin ja ensihoidon näkökulmasta rauhallisesti – ”Sanoisin, että normaaleja viikonlopun lukemia”

Lue lisää: Miten varmistetaan, että festivaalit ovat turvallinen ja kiva tapahtuma kaikille? – Tammerfestillä on nollatoleranssi häirinnälle: näin asia hoidetaan käytännössä

Aamulehti ja Tammerfestiä järjestävä Nelonen Media Live kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut