Tehosekoittimen Otto Grundström kertoo, miltä tuntuu paluu isojen yleisöjen eteen: ”Keikoilla on paljon ihmisiä, jotka ovat syntyneet meidän huippuvuosien aikana”

Tehosekoittimen paluukiertue on hyvässä vauhdissa. Yhtye nähdään Tampereella 21. heinäkuuta Tammerfestissä.

Tehosekoitin on palannut. Vuosituhannen vaihteessa koko kansan tietoisuuteen noussut yhtye esiintyi Tampereella viimeksi 13 vuotta sitten. Yhtye nähdään Ratinanniemessä heinäkuun 21. päivä, Tammerfestissä. Solisti Otto Grundstöm kuvattiin Ruisrock-festivaaleilla heinäkuussa 2022.

21.7. 7:00

Aamulehti

13 vuotta siihen meni, mutta Tehis on palannut!

Vuonna 2004 toimintansa lopettanut Tehosekoitin teki lyhyen jäähyväiskiertueen vuonna 2009. Sen koommin yhtyeestä ei ole kuulunut, paitsi radiossa, missä hittejä on pyöritetty ahkeraan.

Kesäkuussa suomirockin ystävien odotus lopulta päättyi, kun Tehosekoitin aloitti kauan odotetun paluukiertueensa Jämsän Himos Juhannus -festivaaleilla.

Lue lisää: Klassikkobändin paluusta villeihin juhla-asuihin, tätä kaikkea sisälsi Himoksen juhannusfestivaalin avauspäivä – katso kuvat ja video

Ratinanniemen Tehis valtaa 21. heinäkuuta, kun yhtyeen keikka päättää Tammerfestin avauspäivän.

Mikä?

Tehosekoitin Tammerfestissä

Tehosekoitin päättää Tammerfestin avauspäivän torstaina 21. heinäkuuta kello 22.45 alkavalla keikalla. Aamulehti näyttää keikan tilaajilleen suorana lähetyksenä.

Yhtye tunnetaan muun muassa hiteistään Valonkantaja, Maailma on sun ja Hetken tie on kevyt.

Edellisen kerran yhtye esiintyi Tammerfestissä vuonna 2009 jäähyväiskiertueensa aikana. Silloin esiintymispaikkana oli Keskustori.

Otto Grundström, miten paluukiertue on sujunut?

”Fiilis on ollut hyvä. Toki ensimmäinen keikka eli Himos meni ainakin omalla kohdalla tarkkaillessa, että mitenhän tämä homma sujuu.”

”Sitten Kuopiossa oli jo vähän vanhaan malliin sellaista vauhtia ja vaaran tuntua. Se tuntui jo siltä, että ollaan elementissä. Ruisrockin-keikalla oli taas ihan tolkuttomasti jengiä. Jotenkin huvitti, että eihän meillä ole ollut ikinä silloin aikoinaan ihan noin isoja yleisöjä, ainakaan Ruisrockissa. Semmoinenhan on aina ihan sydäntä lämmittävää.”

Jännittikö tehdä paluu?

”No ei oikeastaan. Näiden keikkojen yhteydessä ei ole hirveästi ehtinyt jännittämään. Siinä on niin paljon miettimistä, että miten ja mitä tapahtuu missäkin. Se on aina vähän sellainen juttu Tehiksen kanssa, että kun soitetaan noita ralleja, niin kyllähän ne selkärangassa ovat ja sieltä tulevat.”

”Mutta kun me ruvetaan jollain tapaa aina keksimään pyörää uudestaan. Suurin osa biiseistä pitää jollakin tavalla sovittaa uudelleen, kun ei jaksa vetää samalla tavalla kuin silloin viimeksi. Aivan hyvin voisin näinkin tehdä, kun tavallaan museobändinä ollaan liikkeellä. Ehkä se on se, että kun ei ole uutta materiaalia tulossa, niin saa ainakin vähän katsottua sitä settiä ja sovituksia uudelta kantilta.”

Tehosekoittimen paluukiertueen ensimmäinen keikka oli Jämsän Himos Juhannus -festivaalilla 23. kesäkuuta. Yhtyeen solistin Otto Grundströmin (edessä) mielestä on hienoa, että yleisö syttyy yhtyeen kappaleille vielä yli 10 vuoden jälkeen. ”Se on tietysti hieno juttu, että näin on ja jollain tasolla sitä ehkä hämmästelee.”

Miltä sinusta tuntuu taas olla lavoilla, ehtikö esiintymistä tulla ikävä?

”Kyllähän minä olen jatkuvasti tehnyt musiikkia, ne ovat vain olleet hyvin paljon pienemmissä ympyröissä. Olen tietyllä tavalla tyytyväinen siihen, että olen tuolla ruohonjuuritason alapuolella eli sillä tapaa, että se ei näy kauhean pitkälle.”

”Ei mulla mitään sellaista tulenpalavaa kaipuuta ole isoille lavoille, mutta totta kai on kivaa esiintyä semmoisessa paikassa, jossa tiedät, että ehtii ja mahtuu esiintymään vähän enemmän kuin jossain ihan pienimpien punkkiluolien lavoilla. Se on hyvin erilaista.”

Miltä tunteita sinussa herää, kun yleisö syttyy Tehosekoittimen musiikille vuosienkin jälkeen?

”Tilanne on tietenkin eri kuin silloin 13 vuotta sitten. Siinä oli vain viisi vuotta siitä, kun oltiin viimeksi soitettu festareilla ja silloin se yleisöpohja oli pitkälti sama kuin silloin aikoinaankin.”

”Nythän se on paljon näkyvämpää, keikoilla on paljon semmoisia ihmisiä, jotka ovat tyylin syntyneet silloin meidän huippuvuosien aikana. Se on tietysti hieno juttu, että näin on ja jollain tasolla sitä ehkä hämmästelee.”

Yksi asia, mikä Otto Grundströmiä paluukeikalla jännitti, oli se, miten hän pystyy esiintymään 70-luvun korkeapohjaisissa kengissä. Ongelmana niiden kanssa on erityisesti se, että pohjat irtoavat helposti.

Millainen keikkapaikka Tampere on ja onko sinulla täältä jotain muistoja?

”On toki. Kyllä mulle on Tampereelta jäänyt monenlaista keikkaa mieleen. Ihan vaikka viimeksi silloin 2009, siitähän me tehtiin live-levykin, siitä edellisestä Tammerfestin-keikasta. Se oli fiilikseltään yksi tuon rundin parhaita keikkoja.”

”2003 muistan, kun oltiin Senssissä soittamassa ja oli todella kuuma kesä. Kun menimme lavalle ja vedimme varmasti yli kaksi tuntia, jossain vaiheessa oli pakko vetää jotain hidasta bluesia, että ei taju lähde. Se on jäänyt kuitenkin mieleen erittäin hyvänä ja ehkä kuumimpana keikkana. Joku kävi mittamaassa lavan lämmön keikan jälkeen, niin se oli vielä yli 70 astetta.”

Olet kertonut, että sinua kiinnostaa arkeologia ja olet myös opiskellut alaa. Onko Pirkanmaalla jotain sellaista paikkaa, mihin haluaisit käymään näissä merkeissä?

”Mähän olen siellä ollutkin, esimerkiksi Pirkkalassa Tursiannotkossa kaivamassa. On siellä paljonkin sellaisia paikkoja. Sanotaan, että jos tämän alan opiskelu jatkuu, niin kyllä mä melko varmasti tulen kaivamaan Pirkanmaalla. Mua esimerkiksi rautakausi ja varhainen keskiaika kiinnostavat aika paljon, näitähän sieltä löytyy.”

”Alue kiinnostaa senkin puolesta, että mulla on siitä Satakunta-Pirkanmaa-akselilta Kokemänjokivarresta useampikin sukuhaara sillä tapaa, että 1400-luvun puoleen väliin voi seurata.”

Suunnataan vielä katse tulevaan. Mitä Tammerfestin keikalta on luvassa?

”En muista, että Tammerfestissä olisi ikinä ollut huonoa keikkaa. Odotan ihan kovaa rock-show’ta.”

”Ainakin itseäni viehättää aina, jos Tehiksen keikalla tapahtuu jotain odottamatonta, tai ollaan jollain tapaa vähän ’on the edge’, jos on sellaista pientä yllätyksen tai uhkan tuntua lavalla. Se tuntuu aina itsestä miellyttävämmältä kuin jos menee asiat ikään kun Strömsössä. Se voi tarkoittaa, että jengi vaatii jotain biisiä, mitä ei olla treenattu, tai joku tekee jonkin sellaisen mokan vaikka että se pitää paikata jollain erikoisella tavalla. Kaikki tämmöinen.”

Heti kesän ensimmäisellä keikalla korkeapohjaiset kengät tekivät temput. ”Himoksellahan kävi juuri näin, se vähän söi omaa fiilistä. Nousin lavalle yli 10 sentin koroissa mutta sitten niistä irtosi pohja intronauhan aikana. Onneksi oli maiharit varakenkinä, mutta jouduin vaihtamaan minuutissa kengät ja olemaan ihan väärissä kengissä lavalla.” Turun-keikalla kengät pysyivät kasassa.

Aamulehti ja Tammerfestiä järjestävä Nelonen Media Live kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut