Santtu-Matias Rouvalin huippuorkesteri Lontoosta ihastui Mikkeliin, ja nyt käynnissä ovat jatko­neuvottelut: ”Haluan täältä kesämökin ja asunnon eläkevuosiksi”

Santtu-Matias Rouvali on kiinnostunut Mikkelin musiikkijuhlien taiteellisesta johtajuudesta Valeri Gergijevin jälkeen, mutta kaikki riippuu ehdoista – lontoolainen Philharmonia Orchestra maksaa enemmän kuin Pietarin Mariinski-teatteri.

Santtu-Matias Rouvali Philharmonia Orchestran harjoituksissa Mikkelin musiikkijuhlilla keskiviikkona.

8.7. 6:00

Mikkeli

Tässähän on jotain tuttua!

Maailmankuulu orkesteri on saapunut Mikkelin musiikkijuhlille, mutta harjoitusaikaa ensimmäisen konsertin ohjelmistoon on kolme tuntia. Onneksi teokset ovat tuttuja.

Maestro ei kuitenkaan tällä kertaa ole Valeri Gergijev eikä orkesteri ole Pietarin Mariinski-teatterin orkesteri. Yhteistyö heidän kanssaan loppui pian Venäjän aloitettua suurhyökkäyksen Ukrainaan.

Tilalle on saatu pikavauhtia lontoolainen Philharmonia Orchestra ja sen ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvali.

Eugene Lee toimii Mikkelissä Phiharmonia Orchestran konserttimestarina.

”Tämä on hyvä sali. Kaikki pianissimot voivat olla vielä paljon hiljaisempia”, Rouvali opastaa lontoolaisiaan Beethovenin viidennessä sinfoniassa.

”Ja pitäkää tempo. Tradition mukaisesti tässä usein hidastetaan, mutta me emme tee niin.”

Sinfonia käydään läpi vajaassa tunnissa. Sitten lavalle astuu Pekka Kuusisto ja yhtä pikaisesti kertaillaan Pjotr Tšaikovskin viulukonserttoa.

Pasunisti James Bucklen mukaan Santtu-Matias Rouvalia verrataan Lontoossa rocktähtiin.

Harjoitusten tauolla pasunisti James Buckle siirtyy harjoittelemaan konserttitalo Mikaelin pihamaalle. Häneltä sopii kysyä mikä muuttui, kun Philharmonia Orchestran pitkäaikainen ylikapellimestari Esa-Pekka Salonen vaihtui Santtu-Matias Rouvaliksi.

”Esa-Pekka tuli takaisin Lontooseen supertähtenä Los Angelesista. Hän on rauhallisempi lavapersoona, mutta näyttää rajua ja räjähtävää puoltaan tarvittaessa, kuten Stravinskyn Tulilinnun lopussa.”

Rouvalia taas verrataan Lontoossa ”rocktähteen.”

”Hän on yltiöpäisen energinen ja ottaa yleisön jo kävellessään lavalle. Hänellä on myös tuoreet näkemykset kalutuimmastakin perusohjelmistosta.”

Santtu-Matias Rouvali ehti harjoittaa orkesteriaan kolme tuntia ennen ensimmäistä konserttia Mikkelissä.

Rouvali pistää tupakaksi konserttitalo Mikaelin pihalla. Hän on juuri tullut Münchenin filharmonikkoja johtamasta. Kyseinen orkesteri irtisanoi Gergijevin ylikapellimestarin paikalta samoina päivinä kun Mikkeli katkaisi yhteistyön.

”Kuljen Gergijevin jalanjäljissä”, Rouvali hymähtää.

”Viime vuonna johdin Mariinskia yhden konsertin täällä Mikkelissä. Sehän on loistava orkesteri ja Gergijevillä on sellaisia kykyjä hetkessä elämiseen, jotka monelta nykymaestrolta puuttuvat.”

Pietarilaisilta Rouvali pyysi harjoitusaikaa kaksi päivää ja kenraalin, mutta sai lopulta vain puoli tuntia.

”Nyt on sentään oma orkesteri ja kolme tuntia!”

Keskiviikon konsertissa Philharmonia Orchestra todistaa laatunsa, vaikka soittaa aluksi Mozartia turhan raskaskätisesti.

MIkaeli-konserttitalon Martti Talvela -sali on akustiikaltaan hyvä, mutta pienehkö. Niinpä se on illalla loppuunmyyty aivan kuten niin usein Gergijevin kolmenkymmenen Mikkeli-vuoden aikana.

Konsertin aluksi soi Mozartin Taikahuilun alkusoitto aika raskaskätisesti. Vaikka Rouvali muistutti, että hiljaiset kohdat pitää ottaa hiljaisemmin, orkesteri rappaa kuin kotisalissaan eli akustiikaltaan tumpummassa Lontoon Royal Festival Hallissa. Energinen esitys silti!

Pekka Kuusisto ilmeikkäänä venäläisklassikon parissa.

Kaikki muuttuu, kun Pekka Kuusisto astuu lavalle soittamaan Tšaikovskin viulukonserton.

Kuusisto on valinnut erittäin läpikuultavan ja herkän soinnin, ja nyt Philharmoniasta irtoaa unelmaisen pehmeä jousisointi.

Kuusisto jatkaa herkällä linjallaan ja keksii uusia lähestymistapoja kaluttuihin nuotteihin miltei hetki hetkeltä. Hän on vastakohta ylvään runsassointisille venäläisviulisteille, kuten Vadim Repinille, jonka tulkinnan olen kuullut Gergijevin johdolla samasta teoksesta monta kertaa.

Molemmat lähestymistavat ovat nautittavia ja kiinnostavia! Toki toivoin, että Kuusisto olisi ottanut pelimannivaihdettaan enemmän esiin siihen sopivassa finaalissa, mutta tällä kertaa näin.

Ylimääräinen lähtee improvisaatiosta, mutta päätyy selviin muistumiin Unohtumaton ilta -iskelmästä, jonka alkuperäisversio on venäläinen ja kertoo Moskovan illoista (vaan ei Moskovan valoista, joka on samantyyppinen laulu).

”Minä opin sen ruotsalaiselta Jazz på ryska -levyltä, jossa nimi viittaa Moskovan esikaupungin iltoihin”, Kuusisto muistelee konsertin jälkeen.

Välillä teema vääristyi, kuten venäläisyys on jälleen vääristynyt yhdeksi rumimmista olomuodoistaan maan nykyjohdon käsissä.

”Halusin muistuttaa, että venäläisyydessä on ollut myös jotain kaunista”, Kuusisto kertoo.

Beethovenin viides sinfonia ei ala niin täsmällisesti rytmissä kuin mitä Rouvali oli harjoituksissa edellyttänyt, mutta toisen ja kolmannen osan aikana oltiin jo lähellä niitä huippusaavutuksia, joihin orkesteri pystyi Esa-Pekka Salosen pitkällä ylikapellimestarikaudella.

Samaan pystytään uskoakseni myös Rouvalin kanssa, kun harjoitusajat taas normalisoituvat.

Viimeinen osa menee turbovaihteella. Yleisö ponkaisee seisomaan ja on selvästi kiitollinen siitä, että näin upea orkesteri saatiin pikavauhtia Gergijevin ja Mariinski-teatterin orkesterin tilalle.

Beethovenin viidennessä sinfoniassa parhaiten toimivat tällä kertaa toinen ja kolmas osa.

”Ei huono yksillä harjoituksilla”, Rouvali sanoo ja avaa savolaisen artesaanioluen kapellimestarin huoneessa.

”Aika paljon ykkössoittajiamme oli keikalla Garsingtonin oopperafestivaalilla, mutta tämä ei ollut kakkosmiehitys. Palkkasimme esimerkiksi London Symphony Orchestran soolosellistin mukaan Mikkeliin.”

Sellosektiossa soittaa täydennyksenä myös ylikapellimestarin puoliso Elina Rouvali.

”Oli sairaustapaus, kun oltiin viimeksi Suomessa ja he kysyivät, että eikö vaimosi ole Tampere Filharmonian sellisti. Ja kun nyt oli vajausta, he kysyivät, olisiko hän taas saatavilla”, kapellimestari kertoo.

Santtu-Matias Rouvalin puoliso Elina Rouvali liittyi jälleen Philharmonia Orchestran sellosektioon orkesterin pyynnöstä.

Rouvali tekee ensi kaudella Lontoon Philharmonia Orchestran kanssa kymmenen konserttia Lontoon Royal Festival Hallissa ja ”niin paljon kiertueita kuin mahdollista”.

Hän johtaa vielä kolme vuotta myös Göteborgin sinfoniaorkesteria kahdeksan viikkoa vuodessa ja vielä vuoden Tampere Filharmoniaa viiden viikon verran.

”Nyt olen löytänyt lempiorkesterini Philhamonian, joka haluaa keikkaa niin paljon kuin mahdollista. Jos antaa heille sata prosenttia, niin he kyllä palkitsevat.”

HS:n tietojen mukaan Rouvalia on pyydetty Mikkelin musiikkijuhlien taiteelliseksi johtajaksi Gergijevin jälkeen. Se veisi konkreettisesti vain viikon vuodesta, mutta toki suunnittelutöitä solistikyselyineen olisi muinakin viikkoina.

”Mutta saisinko oman orkesterin residenssiorkesteriksi? Philharmonian muusikot kyllä sanoivat, että meidän tulee palata tänne joka vuosi.”

Rouvali oli ohjeistanut järjestäjät tarkasti.

”Toivoin, että juoma, ruoka ja aktiviteetit ovat kunnossa. Nämä muusikot ovat nähneet viiden tähden hotellit, mutta ei Mikkelin toria, lörtsyjä ja järvisaunoja. Toivottavasti tänään konsertin jälkeen on muusikoille hyvät grillimakkarat karonkassa!”

Michael Fullerin mukaan Philharmonia Orchestra on valmis palaamaan Mikkeliin.

Konsertin jälkeen orkesteri suuntaa Paukkulan nuoriso-opistolle. Kyse ei ole viiden tähden hotellista, mutta grillimakkara ja perunasalaatti sekä valoisa kesäyö tuntuvat eksoottisilta.

”Mikkelin atmosfääri on loistava. He tekivät kaikkensa jotta tämä toteutuisi, ja se sai meidät yrittämään kaikkemme”, orkesterin muusikkona ja välillä myös suunnittelupäällikkönä ja toimitusjohtajana työskennellyt Michael Fuller kertoo.

Hänelle sopisi paluu Mikkeliin koko orkesterin voimin.

”Yhteistyön tiivistäminen ylikapellimestarimme Santun kanssa on nyt ykkösprioriteetti, ja kun tämä on tärkeää hänelle, näen tämän hyvänä paikkana.”

Muusikkojen edustajana orkesterin hallinnossa toimiva Kira Doherty saa tehtävänsä vuoksi kuulla kaikki muusikkojen valitukset.

”Mutta täällä kukaan ei ole valittanut mistään! Olen syntyisin Kanadasta ja täällä heti kotonani. Haluan täältä kesämökin ja eläkeasunnon!”

Heiltä saa lisää kiintoisaa vertailua Esa-Pekka Salosen pitkästä kaudesta ja Rouvalin kauden alusta.

”Olemme pitkäaikaisia Esa-Pekka-faneja ja kuin samaa perhettä. Santtu on eri sukupolvea ja kokeilemme asioita yhdessä, mikä tuo seikkailuhenkeä”, sanoo Fuller.

”Esa-Pekka sopi meille kuin hansikas käteen. Se oli täydellisen luottamuksen ja työnjaon vanha avioliitto, jossa toinen tietää mitä toinen sanoo jo ennen kuin tämä aloittaa”, Doherty jatkaa.

”Santulla on erilainen suhde partituuriin, vaikka Philharmonia-jousisointi pysyy samana. Hän antaa idean, joka ei ole vielä spesifi. Sitten heittäydymme toteutukseen hyvin spontaanisti puolin ja toisin, joten yhteistyössä on enemmän jazzmaista tilaa reagoida.”

Muusikkojen edustajana orkesterin hallinnossa toimiva Kira Doherty on syntyisin Kanadasta.

Torstaiaamuna Rouvali jättää jalkapallon ystävyysottelun Philharmonia Orchestran ja Mikkelin musiikkijuhlien välillä pelaamatta pitkällisen saunomisen jälkeen.

Musiikkijuhlien joukkue on ylivoimainen ja voittaa maalein 7–1. Kaksi maalia teki presidenttigallupeissa pärjännyt Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn.

”Yritettiin kyllä antaa vastapuolelle toinenkin maali, että tulisivat ensi vuonnakin tänne pelaamaan”, Rehn myhäilee.

Brittijoukkuetta piristää välihuuto, jonka mukaan pääministeri Boris Johnson on eronnut! Se palkitaan hurjin aplodein.

”Mekin voitimme tänään”, he vitsailevat.

Lontoolaisen Philharmonia Orchestran jalkapallojoukkue ei pystynyt pitelemään kaksi maalia Mikkelin musiikkijuhlien joukkueessa tehnyttä Olli Rehniä torstaina pidetyssä ystäyysottelussa. Ottelu päättyi suomalaisten voitoksi 7–1.

Neuvottelut mahdollisesta paluusta Mikkeliin ja Rouvalin taiteellisesta johtajuudesta jatkuvat torstain mittaan tiiviinä.

”Paluumme Mikkeliin ensi vuonna puolestamme jopa todennäköinen, jos logistiikka saadaan toimimaan. Elokuussa paluu olisi meille helpompaa kuin heinäkuussa”, Philharmonia Orchestran taiteellinen suunnittelupäällikkö Ben Larpent ennakoi ennen konserttia.

Lue lisää: Tampere Filharmonia tarjosi Rouvalin kanssa suuria sointeja ja dramatiikkaa – Beethovenin viesti ei koskaan vanhene: lue konsertin arvio tästä

Lue lisää: New Yorkin filharmonikoissa on suomalaisten kapellimestarien superkausi – Santtu-Matias Rouvali on noussut uutta johtajaa etsivän orkesterin suosikkien joukkoon

Lue lisää: Santtu-Matias Rouvali jättää Tampere Filharmonian: ”Täyteen kymppiin on hyvä lopettaa”

Lue lisää: Mistä löytyy seuraaja Santtu-Matias Rouvalille? – Tilanne on hankala, sillä ilmiselviä seuraajaehdokkaita ei näy ihan nenän edessä

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut