Onko tässä kaikkien aikojen merkittävin suomalainen kapellimestarinimitys? – Klaus Mäkelä sai unelmapaikan Amsterdamista

Klaus Mäkelä on esimerkki suomalaisen kapellimestariperinteen voimasta. Mäkelä pääsi jo varhain johtamaan suomalaisia ammattiorkestereita. Tampere Filharmoniaa hän johti ensi kerran vuonna 2016.

Klaus Mäkelä parin vuoden takaisessa kuvassa, joka otettiin silloin, kun hänet oli nimitetty Pariisin orkesterin johtoon.

10.6. 14:31

Aamulehti

Amsterdamista paukahti perjantaina klassisen musiikin maailmassa iso uutinen: suomalainen kapellimestari Klaus Mäkelä on nimitetty maailman parhaisiin orkestereihin kuuluvan Kuninkaallisen Concertgebouw-orkesterin ylikapellimestariksi. Hän on perinteikkään orkesterin historian kahdeksas ylikapellimestari.

Vasta 26-vuotiaan Mäkelän asemaa alan halutuimpana nimenä kuvaa se, että aikaisempien sitoumuksiensa takia hän pystyy aloittamaan kautensa Amsterdamissa vasta vuonna 2027. Mäkelä on parhaillaan ylikapellimestarina Oslon filharmonikoissa ja Pariisin orkesterissa.

Amsterdamin orkesteri, joka saisi johtajakseen kenet tahansa, halusi siis odottaa peräti viisi vuotta ennen Mäkelän kauden alkua. Sitä ennen nuori suomalaismaestro toimii jo orkesterin tukena taiteellisen partnerin roolissa.

”Orkesteri on täynnä poikkeuksellisen hienoja muusikoita. Orkesterin soinnin kuuleminen saa ihailemaan sitä ikuisesti, ja on suuri kunnia päästä säilyttämään ja kehittämään tuota sointia edelleen”, Mäkelä toteaa orkesterin tiedotteessa.

Nopeasti töihin

Klaus Mäkelä on tiedetty huippulahjakkuudeksi jo vuosien ajan. Hän teki suuren vaikutuksen esimerkiksi Tampere Filharmonian johtajavieraana muutama vuosi sitten. Hän johti Tampereen orkesteria ensi kertaa syyskuussa 2016 ollessaan 20-vuotias. Silloin hän kertoi Aamulehden haastattelussa, että hänen kapellimestariesikuviaan ovat Carlos Kleiber, Nikolaus Harnoncourt ja John Eliot Gardiner. ”Kleiber oli aivan käsittämätön johtaja, suuri muusikko ja todellinen virtuoosi.”

Lue myös: Painakaa nimi mieleen: Klaus Mäkelä, 20, on Suomen lupaavimpia kapellimestareita

Mäkelä aloitti kapellimestariopintonsa hämmästyttävän nuorella iällä. Hän oli vasta 12-vuotias päästessään Jorma Panulan oppiin Sibelius-Akatemian nuoriso-osaston kapellimestariluokalle. Aikuispuolen kapellimestariopinnoille hänellä ei sitten ollutkaan enää tarvetta, sillä johtamistyöt veivät sellistinä uransa aloittaneen muusikon mennessään.

Musiikki oli vahvasti läsnä jo Klaus Mäkelän lapsuudenkodissa. ”Isä on sellisti, äiti pianisti, isoisä viulisti ja sisar alttoviulisti ja balettitanssija”, Mäkelä kertoi Aamulehdelle.

Klaus Mäkelä johti Tampere Filharmoniaan viimeksi vuonna 2018. Sen jälkeen alkoivat kiireet maailmalla.

Uudelleen Mäkelä johti Tampere Filharmoniaa vuonna 2018. Siinä yhteydessä hänen uransa oli jo edennyt huimaa vauhtia. Silloin hän valotti myös ensimmäisiä kokemuksiaan kapellimestarin työn seuraamisesta. Hän sai kipinän orkesterinjohtamiseen seitsemänvuotiaana laulaessaan Kansallisoopperan lapsikuorossa Hannu Linnun johtamaa Carmenia.

”Se oli hyvin vavahduttava kokemus, ja kapellimestari kiinnitti huomioni. Se kokemus jäi kaivamaan mieltä ja aloin pian lukea partituureja – vaikkei siinä iässä paljon partituurilukutaitoa takataskusta löytynytkään.”

Kysymykseen siitä, miten noin nuorella iällä pystyy ottamaan haltuunsa sadan ammattimuusikon muodostaman kokonaisuuden, hän vastasi Aamulehden haastattelussa näin.

”Omaa ikää ei oikeastaan tule ajatelleeksi. Oli tärkeää, että sain edetä aika tasaisesti silloin, kun olin nuori (naurua!). Pääsin johtamaan 18-vuotiaana ympäri Suomea ammattiorkestereita. Se antoi tosin hyvän pohjan. Sitten alkoi tulla yhä enemmän keikkoja muualla Euroopassa. Koskaan ei tullut tunnetta, että olisi tullut kiire.

Oletko kokenut urallasi takaiskuja? ”Vastaan tylsästi: en.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut