Tampere Filharmonian tulevan kauden aikana nähdään paljon uusia kapellimestarikasvoja – Onko joku heistä Rouvalin seuraaja?

Santtu-Matias Rouvali johtaa orkesteria viimeisellä kaudellaan elokuun alun perinteisen puistokonsertin lisäksi syksyllä kerran ja keväällä kolmasti.

Santtu-Matias Rouvali johtaa taas kesällä Tampere Filharmonian puistokonsertin. Siitä lähtee liikkeelle hänen viimeinen kautensa Tampereella.

11.5. 15:00

Aamulehti

”Kaikkien koronavaiheiden jälkeen toivotaan, että uudella kaudella päästään täysin rinnoin nauttimaan elävästä musiikista ja ison orkesterin soinnista. Tulossa on klassikoita ja toisaalta paljon Tampereella ennen kuulumatonta musiikkia”, sanoo kauden 2022–2023 ohjelman julkistaneen Tampere Filharmonian intendentti Eija Oravuo.

Tampere Filharmonian tuleva kausi on siitä erityinen, että se on ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvalin kymmenes ja samalla viimeinen konserttivuosi orkesterin johdossa.

Rouvali johtaa orkesteria elokuun alun perinteisen puistokonsertin lisäksi syksyllä kerran ja keväällä kolmasti. Syyskauden avauskonsertissa syyskuun 1. päivä Rouvali johtaa ohjelman, jossa ovat Pjotr Tšaikovskin ensimmäinen pianokonsertto ja Gustav Mahlerin viides sinfonia. Solistina on pianisti Conrad Tao. Rouvali jatkaa tammikuussa muun muassa Hector Berliozin Fantastisella sinfonialla ja maaliskuussa Dmitri Šostakovitšin Leningrad-sinfonialla.

Läksiäiskonsertissaan ensi vuoden toukokuun 27. päivä Rouvali johtaa kaksi Richard Straussin orkesterirunoelmaa, Näin puhui Zarathustran (Also sprach Zarathustra) ja Sankarin elämän (Ein Heldenleben).

”On kiva lopettaa kauteni Tampereella isoihin teoksiin, kun takana on niin pitkä korona-aika”, Rouvali luonnehti päätöskautensa konserttejaan.

Tuttua ja uutta

Tampere Filharmonian uuden kauden kapellimestarilista on erityisen mielenkiinnon kohteena, kun tiedetään orkesterin etsivän seuraajaa Santtu-Matias Rouvalille. Kokonaan uusia kapellimestarikasvoja Tampereella ovat muiden muassa vuoden 2020 Mahler-kilpailun voittaja Finnegan Downie Dear, Nuno Coelho, Simone Menezes, Petr Popelka, David Danzmayr ja nuori superlahjakkuus Tarmo Peltokoski. Pikaiselle uusintakäynnille puolestaan tulevat Ariane Matiakh ja Matthew Halls.

Erityisen mielenkiintoinen uusintavierailija vuosien tauon jälkeen on Lahden orkesterin entinen ylikapellimestari Dima Slobodeniuk kevätkauden avauskonsertissa tammikuussa.

Hannu Lintu on toivottu kapellimestarivieras vanhassa orkesterissaan.

Vanhoista tutuista kapellimestareista orkesterissa vierailevat kaudella 2022–2023 entiset ylikapellimestarit Hannu Lintu ja John Storgårds, molemmat peräti kahdesti. Tampereen orkesterin säännöllinen vieras on myös veteraani Eliahu Inbal, 86, joka johtaa Mahlerin seitsemännen sinfonian ensi vuoden toukokuussa.

Omia solisteja

Teemojakin löytyy. Syyskauden läpäisee luontoteemainen musiikki. ”Se lähtee Holstin Planeetoista ja tulee Philip Glassin ja Heitor Villa-Lobosin Amazon-aiheisten teosten kautta Sibeliuksen Tapiolaan ja syksyn päättävään Beethovenin Pastoraali-sinfoniaan”, Eija Oravuo toteaa.

Toinen teema liittyy tarinallisuuteen oopperan ja baletin kautta. ”Sellaisia teoksia ovat esimerkiksi Ravelin Hanhiemo, Richard Straussin Ruusuritari-sarja ja Thomas Adèsin tanssisarja oopperasta Powder Her Face. Lisäksi koko kauden menee läpi Richard Straussin musiikin sarja.”

Poimintoja Tampere Filharmonian syksystä

Klassikoita: Mahler: 5. sinfonia, Tšaikovski: 1. pianokonsertto, Musorgski: Näyttelykuvia, Stravinsky: Petruška, Bruckner: 7. sinfonia, Brahms: Requiem, Beethoven: 6. sinfonia.

Nykymusiikia: Knussen: Lauluja ja Meri-välisoitto, Adès: Tansseja oopperasta Powder Her Face, Saariaho: Vista, Fagerlund: sellokonsertto, Unchuk Chin: Subito con forza.

Harvinaisuuksia: Vaughan Williams: 5. sinfonia, Villa-Lobos: Floresta do Amazonas -sarja, Englund: Huilukonsertto.

Syyskaudelle ajoittuu säveltäjä Kaija Saariahon 70-vuotispäivä. John Storgårdsin johtamassa konsertissa 14. lokakuuta kuullaan Saariahon uusimpaan tuotantoon kuuluva Vista. Lisäksi Saariahon teoksia kuullaan 16. lokakuuta orkesterin kamarimusiikkisarjan konsertissa.

Solistipuolella huomio kiinnittyy syksyllä moniin pianisteihin, kuten Kirill Gernsteiniin ja Alexander Melnikoviin. Orkesterin omista riveistä solistipaikalle astelevat huilisti Annaleena Jämsä joulukuussa, sellisti Joona Pulkkinen tammikuussa ja käyrätorvisti Aleksi Mäkimattila maaliskuussa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut