Mikko Alatalo on raskaaseen musiikkiin keskittyvän Saarihelvetin ohjelmiston yllätysnimi – ”Olenhan minä Pispalan jameissa laulanut suomeksi Paranoidin”

Metalli- ja rockmusiikkiin keskittyvä Saarihelvetti-festivaali järjestetään Viikinsaaressa 5.–6. elokuuta. Yllätyskiinnitys Mikko Alatalo pitää hyvästä kitaransoitosta, ja sitä metallimusiikissa riittää.

Mikko Alatalo täyttää 1. toukokuuta 71 vuotta. Laulaja-lauluntekijä kuvattiin Pispalassa Aamulehden 70-vuotishaastattelua varten huhtikuussa 2021.

25.4. 14:34

Aamulehti

Mikko Alatalo, oletko Saarihelvetin historian yllättävin kiinnitys?

”Varmaankin olen. Mutta ei minulta ole toivottu mitään erityisohjelmaa. Aion vetää Anna mulle lovee, varmaan myös Per Vers, runoilijan ja voi olla että jopa Känkkäränkän.”

”Ja olenhan minä Pispalan jameissa laulanut suomeksi Paranoidin. Olen tehnyt siitä oikein alkuperäistä kunnioittavan käännöksen vainoharhaisesta tyypistä. Minulla ei ole levytyslupaa siihen, mutta olen sitä keikoilla laulanut. Voi olla, että sekin on pakko vetää Saarihelvetissä.”

Festivaalin tiedotteessa annetaan ymmärtää, että sinusta on kuolometalli ja synkkä jyystö kaukana. Irtoaisiko sinulta tarvittaessa sellaista saarihelvettimäistä örinää?

”No örinää en ala vetämään, laulan ihan laulamalla, mutta Kalle (Alatalo) on mukana soittamassa aika heviä kitaraa, eli kyllä siitä ihan rokahtava hetki tulee.”

”Se on aika jännä, että olen myös Nummirockissa tänä kesänä pitkän tauon jälkeen. Jokin erikoinen renessanssi on tullut tälle osastolle, kun minua pyydetään aika paljonkin näihin rocktapahtumiin.”

Esiintymispäiväsi eli perjantain pääesiintyjä on Turmion Kätilöt. Mikä sinun kappaleesi sopisi Turmion Kätilöille coveroitavaksi?

(Alatalo pahoittelee tulleensa juuri Lapin-kiertueelta, ja että nyt on vaikea keksiä.)

”Olisiko sulla ehdottaa jotakin?”

En kyllä pysty lonkalta ehdottamaan.

”Tavallaanhan Coitus Int ja Välikausitakki olivat aikoinaan tällaista esipunkia, joten ymmärrän kyllä sen ajatusmaailman, joka pojilla on tässä touhussa. Muun muassa Hynynen (Jouni, Kotiteollisuuden laulaja) kävi aikoinaan keikallani kyselemässä ja lauloin sille pari Välikausitakin biisiä. Ne ovat voineet olla jonkinlaisena siemenenä joillekin rokkareille, mutta en tiedä, että onko ihan niin tälle heavy metal -osastolle.”

Mennään eteenpäin. Mikä on oma suhteesi Saarihelvettiin?

”En ole ehtinyt käydä, mutta varmasti hieno tapahtuma ja mielelläni käyn siellä. Viikinsaarihan on paikkana mitä hienoin. Voi olla hyvinkin hieno tunnelma.”

Entä metallimusiikkiin yleisesti?

”Jos radiosta tulee, niin kyllä kuuntelen. Tykkään hyvästä kitaransoitosta, ja metallimusiikissahan on todellisia kitarataitureita. Eli hyvää kuunneltavaa vanhalle rokkarille.”

Vanhalle rokkarille sopii esittää vanha metallikysymys: pidätkö enemmän Iron Maidenista vai Metallicasta?

”Iron Maiden on vähän lähempänä eurooppalaista sydäntä.”

Cover jäi vaivaamaan. Jos mietitään kysymystä hieman laajemmin, niin toimisiko jonkinlaisena metalliversiona vaikka Per Vers?

(Vuoden 1974 Per Vers, runoilija on Juice Leskisen sanoitus ja sävellys, jonka jo Coitus Intissä lauloi Alatalo.)

”Minähän aikoinaan kiekaisin sen korkealta ja kovaa, ja monet metallilaulajathan laulaa tosi korkealta ja kovaa. Saattaisi hyvinkin toimia.”

Siitähän on varsin tuore Saimaa-yhtyeen coverkin.

”Joo, se on hieno, ja nehän vetää sen alkuperäisestä sävellajista. Minä en pysty enää siihen. Kalle pystyy.”

Ohjelma

Saarihelvetti on vuodesta 2015 asti järjestetty raskaan musiikin festivaali Tampereen Viikinsaaressa. Pukeutuminen on olennainen osa festivaalin luonnetta. Kuva viime vuodelta.

Perjantai 5.8.

Turmion Kätilöt

The Black Dahlia Murder

Omnium Gatherum

I Am the Night

Mors Subita

Callisto

Detset

Marianas Rest

Pantera Tribute

Saruru

Mikko Alatalo

Miika Korkatti

Speed Dating in Hell

Lauantai 6.8.

Combichrist

VOLA

Moonsorrow

Bloodred Hourglass

Brymir

Medeia

Smackbound

Battlelore

Kuolemanlaakso

Tryer

Hot as Hell Burlesque Show

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut