Pirkanmaan saksofonifestivaali lähtee toiseen yritykseen, tapahtuma alkaa sunnuntaina – Korona iski uuden festivaalin nurin keväällä 2020

Pääkonsertissa Tampereen tuomiokirkossa esiintyy noin 70 saksofonistia.

AAVA-kvartetti avaa Pirkanmaan saksofonifestivaalin Kangasalla sunnuntaina. Yhtyeessä soittavat Joonatan Rautiola (vas.), Eero Saunamäki, Samu Metsänen ja Kalle Oittinen.

26.3. 7:00

Aamulehti

Pirkanmaan saksofonifestivaali koki kaksi vuotta tylysti koronan iskun pahimmalla mahdollisella hetkellä.

”Samana päivänä maaliskuussa 2020, kun ensimmäisen festivaalin piti alkaa, tulivat laajat koronarajoitukset voimaan. Silloin melkein koko festivaali jouduttiin peruuttamaan. Siitä toteutui vain yksi konsertti ja koulutustilaisuus”, kertoo festivaalin järjestäjiin kuuluva tamperelainen saksofonisti ja saksofoninsoiton opettaja Petri Nieminen.

Nyt festivaalin tekijät ovat uudelleen vauhdissa. Sunnuntaina alkavan ja viikon kestävän festivaalin järjestysnumeroksi sopinee nyt 1,5.

Pirkanmaan saksofonifestivaali

Su 27.3. Kangasala-talo klo 16. AAVA-kvartetti.

Ti 29.3. Tampere-talon aula klo 19. Vino-kvartetti.

Ke 30.3. Pyynikinlinna klo 19. Jazzmuseo-yhtye.

To 31.3. Telakka klo 20. Saksofonistit jammailevat.

Su 3.4. Tuomiokirkko klo 18. Saksofoniorkestereiden suurkonsertti.

Festivaalin sytykkeenä oli aikoinaan ajatus perustaa Tampereelle saksofoniorkesteri. ”Idean keksi levy-yhtiö Alban perustaja Timo Ruottinen. Kun saksofonisti Masa Orpana tuli Pirkanmaan musiikkiopistoon, Timo kutsui meidät kokoon ajatuksella, että Pirkanmaan musiikkiopisto tulisi hankkeeseen mukaan. Rehtori Jouni Auramo innostui asiasta. Mukaan pyydettiin vielä konservatorion saksofonilehtori Kalle Oittinen, joten taustalle saatiin molemmat oppilaitokset”, Nieminen kertoo.

Festivaali syntyi ikään kuin orkesterihankkeen sivutuotteena, kun ison saksofoniorkesterin ympärille syntyi erilaista konserttitoimintaa. Saksofoniorkesterin kerääminen viikonlopun mittaiseen harjoitus- ja koulutusperiodiin on edelleen festivaalin kova ydin.

”Kaksi vuotta sitten mukaan ilmoittautui 100 saksofonistia, nyt ilmoittautuneita on liki 80. Erilaiset saksofoniorkesterit esiintyvät päätöskonsertissa Tuomiokirkossa sunnuntaina 3.4. Siellä esiintyy kolme eri tasoista orkesteria, joista A- ja B-orkesteri esiintyvät myös yhdessä. Solistina on Kalle Oittinen”, Nieminen kertoo.

Orkestereiden äänenjohtajina ovat Kaartin soittokunnan saksofonistit Samu Metsänen, Arto Lehtola, Perttu Pannula ja Eero Saunamäki. He toimivat myös sektioharjoittajina tamperelaisten saksofoniopettajien ohella.

Kahden vuoden välein

Tuomiokirkon konserttiin huipentuvan festivaalin saksofoniorkestereita johtavat Anna-Leena Lumme Pirkanmaan musiikkiopistosta ja Kalle Oittinen konservatoriolta.

”Mukana konsertissa on myös Seniorit-osasto, jossa soittaa paikallisia jazzin ammattilaisia komppiryhmän kanssa. Seniorit soittavat Charlie Parkerin sooloja saksofonisektiolle orkestroituna”, Petri Nieminen kertoo.

Tapahtumaan kuuluvat myös AAVA-saksofonikvartetin konsertti Kangasala-talossa 27.3., Vino-kvartetin ilmaiskonsertti Tampere-talossa 29.3., Jazzmuseo-yhtyeen konsertti Pyynikinlinnassa 30.3. ja saksofonistien jamitilaisuus Telakalla 31.3.

Tapahtumaan liittyy Metson musiikkiosaston näyttely, jossa on esillä saksofoniin liittyvää aineistoa, kuten nuotteja, levyjä ja kirjoja.

Pirkanmaan saksofonifestivaali on tarkoitus järjestää kahden vuoden välein. ”Seuraavalle festivaalille on jo suunnitteilla kansainvälisyyttä ja isompimuotoista toimintaa”, Petri Nieminen sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut