Pirkanmaalta kotoisin olevat Pauliina Nyman ja Lauri Kallio ovat paris­kunta ja bändi – Auto­varkaus osoittautui onnen­potkuksi, nyt Pambikalliota ylistetään

Klassista viulunsoittoa opiskellut Pauliina Nyman ja jazz-taustainen Lauri Kallio ihastuivat toisiinsa Göteborgin musiikkiopinnoissa. Pambikallion kehuttu esikoisalbumi ilmestyi viime perjantaina.

Pambikallio, eli Pirkanmaalta kotoisin olevat Pauliina Nyman ja Lauri Kallio, tapasivat toisensa Ruotsissa.

8.3. 16:00 | Päivitetty 8.3. 19:46

Ei ole vaikea arvata, kumpi on kumpi Pambikalliossa.

Helsingin Kalliossa sijaitsevaan kahvilaan helmikuista lumimyrskyä pakoon pölähtäneistä muusikosta Tampereella varttunut Lauri Kallio on tuttu esimerkiksi Jimi Tenorin ja Litku Klemetin keikkayhtyeistä.

”Pambin” rooli jää siis Pauliina Nymanille?

”Siinä on sopivasti pöljyyttä, fantasiamaailmaa ja söpöyttä”, Sastamalasta kotoisin oleva Nyman avaa yhtyeen huomiota herättävän hullunkurista nimeä.

”Mä oon ehkä yrittänyt kirjoittaa ’bambi’, mutta se ei ihan onnistunut”, Nyman muistelee lapsuuden lempinimeä.

Neljän tähden musiikkia

Kehutun esikoisalbuminsa perjantaina julkaissut Pambikallio on kevään huomattavia kotimaisia albumijulkaisijoita indiepopin saralla Antti Aution, Vestan sekä huhtikuussa peesaavan Luukas Ojan ohella.

Lupaavasta lähdöstä kertoo radiosoiton lisäksi se, että yhtye on kiinnitetty lähes parille kymmenelle kesäkeikalle Helsingin Sidewaysista Hailuodon Bättre folkiin.

Yhtyeen musiikkia, jota Soundin Pekka Laine kuvaili neljän tähden arvostelussaan ”melodiseksi moderniksi psykedeliapopiksi”, kuvaa hyvin Sanna Koivumäen levyn kanteen tekemä hattaranvärinen maalaus.

”Unenomaista fantasiamaailmameininkiä”, Nyman tiivistää.

Pauliina Nyman opiskeli Göteborgissa viulunsoittoa ja on sittemmin soittanut kamarimusiikkiyhtyeissä.

”Kuulin, että joku puhuu tosi kovalla äänellä Mansen murretta”

Pambikallion soittamaa 1960- ja 1970-lukujen sävyihin nojaavaa poppia on tehty viime vuosina enemmänkin Ruotsissa, johon myös yhtyeen tausta juontaa.

Nyman, 27, ja Kallio, 32, tapasivat – ja ihastuivat – opiskellessaan Göteborgin yliopiston taidekoulussa 2016.

Pariskunnan ensikohtaaminen tapahtui ”Staggenissa” eli koulun vakiokapakka Stage Doorissa.

”Kuulin, että joku puhuu tosi kovalla äänellä Mansen murretta. Mä olin, että kai mun täytyy mennä esittäytymään”, suomalaispiirejä muutoin vältellyt Nyman muistelee.

Yhteinen musiikkiura sai kipinää, kun Nyman kävi antamassa Kalliolle kipakkaa kritiikkiä soittokeikan jälkeen.

”Murskakritiikin”, Kallio nauraa. ”Mä olin, et tee itse sitten.”

Kaksikko inspiroitui Göteborgin-vuosinaan psykedeelisestä Dungen-yhtyeestä. Kallio nostaa esiin myös Daniel Ögrenin Brev från Leksand -albumin, Nyman taas 1970-luvun folkin ”ulisevan naisen” Linda Perhacsin.

Lauri Kallio luuhasi Jyväskylän jazz-baari Popparissa, soitti progea Sanna Klemetin kanssa ja päätyi Göteborgin-koulun improvisaatiolinjalle.

Tausta popin ulkopuolelta

Pambikallion retrosointi on tuonut monille mieleen Flow’n pääesiintyjänä 2019 vierailleen Tame Impalan, mutta pariskunnan tausta juontaa popin ulkopuolelle.

Musiikkiopiston sekä klassisen ja kirkkomusiikin parissa varttunut Nyman opiskeli Göteborgissa viulunsoittoa ja on sittemmin soittanut kamarimusiikkiyhtyeissä. Hän on myös laatinut jousisovituksia Lyytin albumille.

Kitaransoitosta hullaantunut Kallio luuhasi taas Jyväskylän jazz-baari Popparissa, soitti progea Sanna Klemetin kanssa ja päätyi Göteborgin-koulun improvisaatiolinjalle.

Litku Klemetin Juna Kainuuseen -albumin miksannut Kallio on julkaissut pohjoismaista jazzia ja ambientia yhdistelevän levyn Rusko-nimellä. Toinen albumi on tekeillä.

Vakuutusrahoilla soittimia

Kun pariskunnan auto varastettiin Suvilahdesta 2019, tapaus potki popuraa eteenpäin. Kaksikko hankki vakuutusrahoilla rumpukoneita ja syntetisoijia.

”Se oli sellaista peeloilua enemmänkin”, Nyman muistelee ensimmäisiä yhteisiä kokeiluja.

Ensimmäiset kappaleet, Hännän ja Vallasta, yhtye äänitti Finnvoxin studiossa, johon Kallion oli saanut päivän verran ilmaista studioaikaa toisen yhtyeensä jäljiltä.

Julkaisusopimus syntyi Helmi-levyjen Arwi Lindin kanssa, jonka Roihupellon-studio on toiminut kaksikon harjoitustilana. Yhtyeen nimi keksittiin vuosi sitten samana päivänä, jolloin Häntä-single lähti jakelijalle.

Elanto opettamisesta

Pariskuntien muodostamat popyhtyeet ovat kuuluneet popin kaanoniin Fleetwood Macista ja Abbasta lähtien.

Rakkaus voi roihahtaa bändielämän parissa, mutta Pambikallion kohdalla romanssi edelsi yhtyeen perustamista.

Musiikin kandidaateiksi valmistuneet Kallio ja Nyman alkoivat seurustella ja muuttivat yhteen opiskellessaan Ruotsissa 2019. Sitä edelsi parin vuoden ystävyyssuhde.

Molempien ammattimuusikkojen elanto tulee opettamisesta. Nyman tekee viulunsoitonopettajan sijaisuuksia. Kallion miksaa ja tuottaa sekä opettaa kaksi päivää viikossa kitaransoittoa Malmin musiikkikoulussa.

Kaksikko on kirjattu tasapuolisesti levyn säveltäjäksi, sanoittajaksi ja sovittajaksi, vaikka sanoitukset perustuvat pitkälti Nymanin teksteihin.

”Hyvässä ja pahassa asioiden jakamista”, Kallio kuvailee bändiparisuhdetta.

Kaksikon Herttoniemen koti on täynnä erilaisia soittimia. Olohuoneessa jököttää Nymanin vuokraama harppu, ja ”joku aina räplää jotain”.

Pariskunnan molempien osapuolten elanto tulee musiikin opettamisesta.

Nymanin mukaan suurin osa kappaleista perustuu hänen puhelimellaan äänittämiin, viulua ja laulua sisältäviin hahmotelmiin. Kallion huolehtii ”atk:sta”, kuten Nyman kuvaa miksausta.

”Jos on ollut hyrräävä luova kausi, valvonut tosi paljon ja on tehnyt silmät kiiluen innostuksesta pitkään, niin jossain vaiheessa tulee raja ja voi olla kireä meininki”, Nyman sanoo.

Riitaa aiheuttavat musiikillisia erimielisyyksiä enemmän piuhojen siivoaminen.

”Milloin me ihan vain hengataan?” Kallio kysyy parin taiteilijaelämän kääntöpuolesta. ”Se on muuttunut.”

Muokattu 8.3. kello 19.46: Korjattu yhtyeen esikoislevyn kansitaiteen tekijän nimi. Oikea nimi on Sanna Koivumäki, ei Sanna Koivu.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut