Kuvat ja tunnelmat Tampereen Filharmonian konsertista - Musiikki - Aamulehti

Katso kuvat ja tunnelmat Tampereen Filharmonian konsertista: ”Osalla yleisöstä on ollut kyynel silmässä”

Näkeminen on elämys orkesterissakin, kommentoi konsertin kuulija.

Orkesterin edessä seisovat trumpetisti Alessandro Chiavetta (vas.) ja pianisti Dmitry Masleev saivat yleisön omakseen Sostakovitsin pianokonserton esityksessä.

11.9. 15:31 | Päivitetty 15.9. 11:11

Tampereen Filharmonian konsertit tuovat syksyyn valoa ja suuria tunteita. Kävimme kuuntelemassa kauden toisen konsertin ja kysyimme samalla tunnelmia Tampere-talossa.

– Synkkäsävyisestä musiikistaan tunnetun Dmitri Sostakovitsin pianokonsertto nro 1 c-molli on leikkisä, jopa iloinen. Se yllättää, luonnehtii kapellimestari Joshua Weilerstein Filharmonian perjantaikonsertin ensimmäisen osan musiikkia.

Lue lisää: Näin sujui Tampere Filharmonialta iso sinfonia pitkästä aikaa – Orkesteri urakoi kahden konsertin illassa

Luonnehdinta on osuva. Konsertto on kepeä ja pianosolisti Dmitry Masleevin virtuoosimainen soitto yhdessä orkesterin kanssa aineellistaa nuottien tarinan kuulijan ympärille. Mutta se ei ole ainoa satunnaista kävijää kiinnostava huomio.

Niin kantakävijöiden kuin erikseen saapuneidenkin kuulijoiden onni on käsinkosketeltavaa ja vapautunutta. Uskoisi kesän tarjonnan helpottaneen kulttuurinälkää, mutta konserttien alkamista on selvästi odotettu. Konserttisalin tunnelmaa ei korvaa paraskaan striimaus.

Myös Filharmonian väki loistaa tyytyväisyyttä, vaikka ajassa on yhä lukuisia haasteita. Kaksi konserttia samana iltana vaatii muusikoilta melkoisesti latautumista ja ammattitaitoa. Taustajoukot joutuvat reagoimaan lennosta nopealla syklillä muuttuviin asetuksiin ja yleisön tiedusteluihin. Kausilippuja ei voi vielä myydä kaikille halukkaille. Vaatimukset ovat työntekijöille kovat, mutta rakentava henki sekä tyytyväinen asiakaskunta vapauttaa energiaa ja palkitsee.

– Luottamus ja turvallisuus luodaan ennakoimalla, toteaa Tampereen Filharmonian vs. intendentti Eija Oravuo ja uskaltaa katsoa yhä parempaan huomiseen.

Katso kuvagalleria konsertista:

Tampereen kaupunginorkesterin Tampere Filharmonian konsertteja voi jälleen kuulla Tampere-talon saleissa lähes vuoden tauon jälkeen.

Filharmonikkojen intendentti Eija Oravuo ja markkinointiassistentti Aino Holma ovat onnellisia. Musiikki soi jälleen yleisölle isossa salissa pitkän tauon jälkeen.

– Kahden konsertin johtaminen peräjälkeen samana iltana tuntui ajatuksena lähes mahdottomalta, mutta sain valtavasti energiaa orkesterilta ja yleisöltä, kertoo kapellimestari Joshua Weilerstein.

Pianosolisti Dmitry Masleev häikäisi ensivierailullaan Suomessa ja Tampere-talossa. Kansainväliseen maineeseen hän nousi 2015 voitettuaan Tsaikovskin pianokilpailun Moskovassa.

Katriina (vas.), Aava ja Saaga Lehtokartano saapuivat konserttiin hetken mielijohteesta ja nauttivat annista.

Ei ryysistä, vaan tilaa ja rauhaa lumoutua musiikista. Osa filharmonian kuuntelijoista toivoo yleisörajoitusten jatkuvan pandemian jälkeenkin.

Perjantain kahden konsertin yleisöjärjestelyt onnistuivat jouhevasti. Vahtimestarit ohjasivat yleisöä kohteliaan jämerällä otteella.

– Kulttuuri-iltaan kuuluvat fiilis ja tunteet, vaikka konserteissa ammattiroolista on vaikea päästää irti, tunnustavat muusikot Ilari Pälli ja Solveig Parikka.

– Konsertit ovat spesiaalia. Ihminen pääsee karkuun arjesta ja voi toisaalta myös sivistää itseään. Ei piiloon sulkeutuneena voi elää, pohtivat Anni Raatikainen ja Väinö Karhunen.

Eira Möller (vas.) ja Kirsti Sidron käyttävät keväältä siirrettyjä lippuja nyt. Myöhäisempään konserttiin matkaaville rouville illan teokset ovat oudot, mutta rapussa vastaan tullut ystävä kehui esityksiä.

Musiikkiopintojaan Tamkissa suorittavat Erke Eriksen, Anna-Lotta Pesonen, Eero Vahtola ja Samuli Vehkavaara kehuvat Dmitry Masleevin pianoa ja pitävät orkesterin ohjelmistoa houkuttelevana.

– Viime kautena emme uskaltaneet tulla, mutta nyt on ihana kuunnella elävää musiikkia. Järjestelyt luovat turvallista ilmapiiriä, kertovat Seija ja Unto Ahtola.

– Tampereen Filharmonia ei ole koskaan pettänyt, kertoo yli 40 vuotta klassisen musiikin konserteissa kulkenut Tuula Sinisalo.

– Nähdä on elämys orkesterissakin, toteaa Maikki Kankaala. Hänelle Sostakovits on tuttu, mutta Antonin Dvorak on todella läheinen.

– Osalla yleisöstä on ollut kyynel silmässä, kun pääsevät taas katsomaan ja kuulemaan orkesteria sekä tapaamaan tuttuja, kertovat vuorovastaava Karita Rantanen (vas.) ja tuottaja Hanna Kilpinen Tampere-talosta.

Oikaisu 15.9.2021 kello 11.10: Artikkelissa oli nimivirhe kuvatekstissä. Haastateltu muusikko on Ilari Pälli, ei Ilari Välli.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: