Punk-yhteisössä käynnistyi oma #metoo – Instagramissa julkistettiin kokemuksia seksuaalisesta häirinnästä - Musiikki - Aamulehti

Punk-yhteisössä kuohuu, kun Instagramissa julkistettiin kokemuksia seksuaalisesta häirinnästä – Puntala-rockin järjestäjä: ”Järjestyksen­valvojatkaan eivät aina pysty näkemään kaikkea”

Instagram-tilin julkaisemat nimettömät kertomukset väkivallasta ovat saaneet punk-yhtyeet perumaan keikkansa ja keskeyttämään toimintansa. Lempääläläisen punkfestivaalin järjestäjän mukaan organisaation tietoon on tullut vuosien aikana muutamia seksuaaliseen häirintään liittyviä tapauksia ja yksi raiskaus.

Kuvakaappauksia Instagramin Punkstoo-tililtä.

19.7. 15:31 | Päivitetty 19.7. 20:14

Nimettömästi julkaistut kertomukset suomalaisessa punk-skenessä vellovasta fyysisestä, henkisestä ja seksuaalisesta väkivallasta ravistelevat musiikkimaailmaa. Muutama yhtye on jo kertonut keskeyttävänsä toimintansa tapauksen takia.

Kertomuksia on viikonlopun aikana julkaistu punkstoo-nimisellä tilillä Instagramissa. Tilillä on jo yli 10 000 seuraajaa.

Viestit on julkaistu nimettöminä. Tarinoiden edellä on sisältövaroituksia, sillä kertomukset sisältävät tietoa raiskauksista, väkivallasta, rasismista ja muusta kaltoinkohtelusta.

Myös syytettyjen nimet ja yhtyeiden nimet on peitetty, mutta joissakin tapauksissa alkukirjaimet on jätetty näkyville. Monissa kertomuksissa puhutaan henkilöstä, johon viitataan kirjaimella T.

Kertomuksia lempääläläisfestareilta

Ilta-Sanomien mukaan jotkut tilillä julkaistut tarinat liittyvät Lempäälässä järjestettävään Puntala-rock -punkfestivaaliin.

Puntala-rockin ohjelmavastaava Mikko Koivuluoma kertoo Aamulehdelle olevansa tietoinen punkstoon ympärillä käytävästä keskustelusta ja olevansa pahoillaan Puntala-rockiin liittyvistä ikävistä kokemuksista.

Koivuluoma sanoo, että Puntala-rock on yleisesti melko vapaa kaikenlaisista järjestyshäiriöistä. Lisäksi vuosien aikana festivaalin järjestäjien tietouteen on tullut muutamia seksuaaliseen häirintään liittyviä tapauksia. Niistäkin järjestäjä on kuullut usein vasta tapahtuman jälkeen ja muilta kuin asianosaisilta.

– Ymmärrän hyvin, että uhrin voi olla todella vaikea kertoa tapahtuneesta, mutta jos meillä ei ole tietoa asioista festivaalin aikana, emme ole pystyneet puuttumaan niihin, Koivuluoma toteaa.

– Pääjärjestyksenvalvojallamme on tiedossa vain yksi tapaus, missä meille on festivaalin aikana tultu kertomaan raiskauksesta. Tämä on tapahtunut lähemmäs 10 vuotta sitten, Koivuluoma sanoo ja lisää, että festivaaliorganisaatio ohjeisti tuolloin uhria tekemään rikosilmoituksen asiasta.

Koivuluoman mukaan Puntala-rock on ideologialtaan kaikesta häirinnästä vapaa festivaali. Raiskauksen tultua ilmi, järjestyksenvalvojia ohjeistettiin seuraamaan ihmisten toimintaa vielä aiempaa tarkemmin. Koivuluoman mukaan tapahtuma-alueella on ollut perinteisesti myös Suomen Punaisen Ristin piste, jossa on voinut keskustella asioista ja saada kriisiapua tarvittaessa.

– Emme voi sille mitään, jos yleisön joukkoon tulee henkilöitä, jotka eivät noudata tapahtuman arvoja. Järjestyksenvalvojatkaan eivät aina pysty näkemään kaikkea, Koivuluoma sanoo.

Puntala-rockia on järjestetty 1980-luvulta lähtien. Se oli 1990-luvun ajan tauolla, mutta tapahtuma käynnistettiin uudelleen vuonna 2000. Koronaviruksen takia tapahtuma on ollut tauolla edellisen vuoden ja tämän vuoden ajan.

Koivuluoman mukaan ensi vuoden festareita silmällä pitäen tapahtumaorganisaatio tulee miettimään, miten festivaalikävijöiden turvallisuudesta voidaan jatkossa huolehtia vieläkin paremmin.

”Pahoittelen huonoa käytöstäni”

Punk-yhtye Pää kii kirjoitti aiheesta päivityksen Facebook-sivulleen maanantaina.

– Pahoittelen kaikille loukkaamilleni ihmisille huonoa ja välinpitämätöntä käytöstäni. Törkeät minua vastaan esitetyt rikossyytteet kuitenkin kiistän. Asianajajani Hannu Kaitaluoma kommentoi asioita tästä eteenpäin kunhan saa perehdyttyä materiaaliin.

Tekstin on allekirjoittanut ”Teemu”, joka viittaa bändin johtohahmo Teemu Bergmaniin.

Myöhemmin päivitykseen lisättiin tieto, että kaikki bändin sovitut keikat on peruttu.

Asianajaja Hannu Kaitaluoma on aiemmin edustanut esimerkiksi huumerikoksista tuomittua Niko Ranta-ahoa Katiska-jutussa.

STT:n mukaan Kaitaluomalla ei ole tiedossaan, että poliisille olisi tehty rikosilmoituksia hänen päämiehestään. Kaitaluoma kertoo, että on keskustellut Bergmanin kanssa myös mahdollisen kunnianloukkausjutun nostamisesta.

– Kunnianloukkaus-nimikkeestäkin on puhuttu, mutta mitään päätöksiä ei ole tehty. Vaikuttaisi ylipäätään olevan aika vanhoja asioita.

Kaitaluoman mukaan juttuun voi olla aineksia, vaikka väitteissä ei puhutakaan henkilöstä suoraan nimellä.

– Minusta riittää, jos tämä henkilö ketä tarkoitetaan on siitä pääteltävissä ja asioita yhdistelemällä ei jää epäselvyyttä siitä, ketä tarkoitetaan. Joku raiskaaja-kommentti oli jo tullut sellaiselta henkilöltäkin, joka ei ole mitenkään asianosainen.

Keikat peruutettiin yhteisymmärryksessä

Pää kiin levy-yhtiö ja keikkamyyjä Stupido Records & Bookingin toimitusjohtaja Joose Berglund kertoo, että päätös keikkojen perumisesta syntyi yhdessä bändin kanssa.

– Mietittiin jo viikonloppuina tahoillamme asiaa, ja molemmat tulivat siihen lopputulokseen, että ei ole mitään järkeä lähettää bändiä keikoille ristiinnaulittavaksi, Berglund kommentoi Helsingin Sanomille.

Berglundin mukaan erään heidän listoillaan olevan artistin huono käytös on ollut heidän tiedossaan, mutta kerrottujen kokemusten vakavuus yllätti.

Toinen tunnettu punkyhtye Lapinpolthajat on ilmoittanut keskeyttävänsä toimintansa julkitulleiden asioiden takia.

Punk in Finland -foorumilla punkstoo-tilin paljastuksia on puitu ahkerasti. Viestien perusteella ilmiö on ollut hyvin ihmisten tiedossa. Monet ovat ilmaisseet tukensa uhreille.

Juttua päivitetty 19.7.2021 kello 19.23: Lisätty Koivuluoman haastattelu

Juttua päivitetty 19.7.2021 kello 16.46: Lisätty Kaitaluoman STT:lle antamat kommentit

Lue lisää: Natalia Salmela, 32, kertoi häiritsevistä kokemuksistaan teekkarina Tampereella, ja pato aukesi – Nyt sadat naiset ovat avautuneet naisvihasta ja seksistisestä kohtelusta opiskeluaikana

Lue lisää: Seksuaalista häirintää urheilussa selvitetään laajalla kyselyllä – Peräti 150 000 kilpaurheilijaa on saanut kyselyn

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: