Kangasalle uusi kamarimusiikkifestivaali - Musiikki - Aamulehti

Kamarimusiikki soi kesäkuussa Kangasalan uudella festivaalilla

Alttoviulisti Elina Heikkinen päätti perustaa klassisen musiikin festivaalin lapsuutensa kesien maisemiin.

Tampereelta kotoisin oleva alttoviulisti Elina Heikkinen on suunnitellut kesäkuussa järjestettävän Kangasala Classicin ohjelman.­

1.3. 8:26

Aamulehti

Koronan varjossa syntyy uutta. Alttoviulisti Elina Heikkisellä oli viime vuoden lopulla töiden osalta hiljaisempaa, joten hän päätti kehitellä ajatuksen uudesta musiikkitapahtumasta.

Syntyi Kangasala Classic, kesäkuussa järjestettävä klassisen musiikin festivaali, joka keskittyy kamarimusiikkiin ja tuo esille nuoria muusikoita.

Festivaalin järjestää Kangasalan Musiikinystävät ry yhteistyössä muiden muassa matkailua edistävän Visit Kangasalan, Kangasalan seurakuntien, Kangasala-talon ja muutamien yritysten tuella.

Kangasala Classicin taiteellinen johtaja Elina Heikkinen on kotoisin Tampereelta. Tamperelaista musiikkielämää pitempää seuranneet saattavat muistaa hänen Tampere Filharmoniassa soittaneet vanhempansa, sellisti Pauli Heikkisen ja viulisti Marja-Liisa Heikkisen.

– Meillä on kesämökki Kangasalla. Olen viettänyt siellä lapsuuteni kesät, Elina Heikkinen kuvaa suhdettaan Kangasalle.

Heikkinen on Tampereen konservatorion kasvatteja. Hän jatkoi opintojaan Helsingin Metropoliassa ja Sibelius-Akatemiassa, josta hän valmistui pari vuotta sitten.

– Työskentelen freelancerina orkestereissa ja kamarimuusikkona. Viime vuosina olen tehnyt sijaisuuksia lähinnä pääkaupunkiseudun orkestereissa. Tämän kevään soitan Sinfonia Lahdessa.

Nuoria huippumuusikoita

Ajatus kamarimusiikkifestivaalista on ollut Elina Heikkisen haaveena jo pitempään.

– Minulla on Helsingissä oma konserttisarja Kumpulan kamarikonsertit, joka on pyörinyt syksystä 2017. Nyt halusin lähteä perustamaan uutta festivaalia Kangasalle. Vastaanotto on ollut hyvä. On tullut sellainen olo, että tällaiselle festivaalille on tilausta.

Kolmen päivän Kangasala Classic järjestetään koronan suodessa kesäkuun 18.–20. päivä. Konserttipaikkoina ovat Kangasala-talo sekä Kangasalan ja Sahalahden kirkot.

– Olemme nyt keskittyneet sellaiseen tiloihin, joihin mahtuu kahden metrin turvaväleilläkin vähintään 50 kuulijaa. Lisäksi Kirkkoharjun näkötornille on tulossa ulkoilmakonsertti.

– Jatkossa on tarkoitus viedä musiikkia pienempiinkin tiloihin kuten Lepokotiin. Kangasalla on tosi paljon ihania paikkoja, jonne festivaalia voi tulevina vuosina laajentaa, Heikkinen kertoo.

Festivaalille kutsuttu muusikkolista on vaikuttava. Mukana ovat muiden muassa Virtuosi di Kuhmo -kamariorkesteri, pianisti Ossi Tanner, viulisti Kasmir Uusitupa, klarinetisti Taavi Oramo, sellisti Lauri Kankkunen ja sopraano Silja Aalto.

Kangasala Classicin ohjelmassa on niin klassista kamarimusiikkia kuin uudempaakin musiikkia.

– Keräsin sellaisia teoksia, jotka minua erityisesti viehättävät ja rakensin niiden ympärille kokonaisuuksia. Olen pyrkinyt saamaan vaihtelevuutta jokaiseen konserttiin, kertoo festivaalilla itsekin soittava Heikkinen.

Ohjelmassa on myös Taikametsässä soi! -lastenkonsertti, jonka juontajana ja laulusolistina on Siina Hirvonen.

Verkko vaihtoehtona

Festivaalin talous kertyy pienistä puroista julkista ja yksityistä rahaa.

– Koko potti ei vielä ole kasassa, mutta rahoitusta on joka tapauksessa saatu sen verran, että uskallan julkaista ohjelman 1. maaliskuuta, Elina Heikkinen kertoo.

Mikäli koronapandemia vielä kesäkuussa estää normaalien konserttien järjestämisen, festivaali aikoo lähettää verkossa ainakin pari konserttia.

– Joka tapauksessa tässä tulee tehtyä paljon hyvää pohjatyötä. Jos festivaali perutaan ja päädytään striimaamaan vain muutama konsertti, ei työ kuitenkaan valu hukkaan.

Ja hyvässä lykyssä Tampereen seudulla on kesäkuussa kaksi kamarimusiikkifestivaalia, ensin tammikuulta siirtynyt Tampere Chamber Music kesäkuun alussa ja heti perään Kangasala Classic.

– Jos hyvin käy, Pirkanmaalla siis vietetään oikeaa kamarimusiikin kesäkuuta, iloitsee Heikkinen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?