Kapellimestari lentää Töölönlahden toiseen päähän – Radion sinfoniaorkesterin jättävästä Hannu Linnusta tulee Kansallisoopperan uusi ylikapellimestari - Musiikki - Aamulehti

Kapellimestari lentää Töölönlahden toiseen päähän – Radion sinfoniaorkesterin jättävästä Hannu Linnusta tulee Kansallisoopperan uusi ylikapellimestari

Aiemmin Tampere Filharmoniaa johtaneen Linnun kausi oopperassa alkaa tammikuussa 2022.

Hannu Lintu tunnetaan erityisesti orkesterin soinnin hiojana. Hän jatkaa sitä työtä seuraavaksi Kansallisoopperassa.

3.5.2019 10:00

Aamulehti

Odotettu kapellimestariuutinen Helsingistä: Hannu Linnusta tulee Suomen Kansallisoopperan uusi ylikapellimestari. Näin Lintu siirtyy nykyisestä työpaikastaan Radion sinfoniaorkesterista ja Musiikkitalosta Töölönlahden toiseen päähän oopperataloon.

Linnun nimitys vahvistetaan vasta ensi viikolla, mutta Kansallisoopperan hallitus päätti torstaina ehdottaa Linnun valintaa. Hallitus päättää ylikapellimestarin valinnasta lopullisesti 8.5. kuultuaan ensin Kansallisoopperan ja -baletin taiteellisia henkilöstöryhmiä.

Linnun valinnan taustavoimana on oopperan pääjohtaja Gita Kadambi.

Linnun kauden on määrä alkaa 1.1.2022 ja päättyä kesällä 2026.

Hannu Linnun nimi mainittiin Kansallisoopperan mahdollisena uutena ylikapellimestarina heti, kun hän jokin aika sitten ilmoitti jättävänsä Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestarin työt vuonna 2021.

Lue myös: Hannu Lintu jättää Radion sinfoniaorkesterin: ”Nyt on taas aika suuntautua urallani vähän eri tavalla”

Lintu on johtanut oopperaa muun muassa juuri Kansallisoopperassa ja Savonlinnan oopperajuhlilla. Viimeksi hän johti huhtikuussa Kansallisoopperassa Alban Bergin Wozzeckin.

Lue myös: Kuulijan kestokyky punnitaan Kansallisoopperan piinaavassa ja ahdistavassa teoksessa – Ero Tampereen oopperan taannoiseen La Bohèmeen on hurja, mutta yksi solisti yhdistää molempia esityksiä

Hannu Lintu on työskennellyt vuodesta 2013 alkaen Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina. Sitä ennen hän oli Tampere Filharmonian ylikapellimestari vuodet 2009–2013.

Lintu vierailee säännöllisesti arvostettujen orkestereiden kapellimestarina: tulevalla kaudella hän johtaa esimerkiksi Orchestre de Paris’ta, Hollannin Radion Sinfoniaorkesteria ja Monteralin, Detroitin, Bostonin ja Chicagon sinfoniaorkestereita.

Kansallisooppera on ollut viime vuodet ilman varsinaista ylikapellimestaria, vaikka käytännössä hommaa on tehnyt taiteellisen partnerin tittelillä vuodesta 2016 lähtien toiminut Esa-Pekka Salonen. Hänen partneriutensa päättyy vuonna 2021.

Oopperatalon ylikapellimestarin tehtävänä on johtaa esityksiä ja kehittää orkesteria ja kuoroa yhteistyössä kuoromestareiden kanssa. Ylikapellimestari vastaa toiminnastaan oopperan taiteelliselle johtajalle Lilli Paasikivelle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: