Sata-Häme Soi palaa juurilleen ensi kesän ohjelmassaan Ikaalisissa ja Jämijärvellä - Musiikki - Aamulehti

Pirunkeuhkot raikaavat yötä myöten jokaisessa puskassa heinäkuussa – Ikaalisissa tarjoillaan perinteinen musiikkitapahtuma tekijöiden sisäisestä palosta

Harmonikat soivat Ikaalisten kauppalanniemessä 4.–7. heinäkuuta.

Harmonikkaliiton toiminnanjohtaja Kimmo Mattila (keskellä) sanoo, että kokemus tulee tapahtuman kävijälle esimerkiksi tekijöiden sisäisestä palosta.

9.5.2019 8:37

Aamulehti

Mitä on hyvä tunnelma, ainutkertainen kokemus? Sitä Sata-Häme Soi (S-HS) tavoittelee Ikaalisissa ja Jämijärvellä ensi kesänä, kun se palaa juurilleen, harmonikkamusiikin ja pelimannien ytimeen.

Kuten S-HS:n puheenjohtaja Susanna Hakala ja harmonikkaliiton toiminnanjohtaja Kimmo Mattila sen ilmaisevat: kokemus kävijälle tulee vieraanvaraisuudesta, kohtelusta ja tekijöiden sisäisestä palosta.

Jo nyt on selvää, että hanurit, haitarit, harmonikat, pirunkeuhkot, bandoneonit, miksi niitä nimitetäänkin, soivat Ikaalisten kauppalanniemen joka puskassa 4.–7. heinäkuuta, yöt mukaan lukien.

”Pankin” kuitenkin räjäyttää heti torstaina Ikaalinen-sali, jossa 50 vuotta täyttävä musiikkiperhe Ikaalisten Harmonikkamiehet ja Viulupelimannit saa kumppaniksi Jämijärven Pelimannit, Huhtasalon pelimannit, Ylä-Satakunnan musiikkiopiston pikkupelimannit ja 60-vuotistaiteilijajuhlaansa viettävä Eila Pienimäen. Sen syvemmälle paikalliseen sieluun ei voine kurkistaa.

Ilman toiminnanjohtajaa ja taiteellista johtajaa paikalliset talkoolaiset, yhdistyksen johto ja Suomen harmonikkaliitto ovat kasanneet juhlan ja ohjelman, jotka eivät tule vain kilauttamalla ohjelmatoimistolle ja äänitekniikkafirmalle ja tilaamalla esitysteltan.

Tapahtuma hanuristikerhoineen ja virtuooseineen valtaa kauppalan puiston, perinteisen Oman Tuvan, laivarannan tanssilavoineen, Kyrösjärven laivan, kauppalan vanhan keltaisen koulun, kaupungintalon harmonikkamuseon, tähtiä kymmeniä vuosia kohdanneen liikuntahalli Ikaalinen-salin. Luonnollisesti pelimannit kokoontuvat aina ensin Lasse Pihlajamaan Äiti-muistomerkille Jämijärvelle ennen Ikaalisten hulinaa.

Paluu juurille on Sata-Häme Soin tapauksessa myös kansainvälisyyttä ja argentiinalaista tangoa, 1980-luvulta asti. Sami Pirttilahden kokoama, 17 soittajan Tango Experience on hakenut Buenos Airesista alkuperäiset sovitukset, soinnin ja solistin Romina Biancon. Hauras, mutta voimakas ryhmä konsertoi S-HS:n perjantaina.

Tuttuja hanurisvengaajia tulee myös Virosta, Tiit Kallusten trio ja Liettuasta, Augustinas Rakauskas. Primus Ikaalisessakin kisannut Rakauskas soittaa viulisti Greta Staponkuté-Rakauskienén kanssa. Duo voitti viime vuonna Coupe Mondiale-kisassa kamarimusiikkisarjan ja on esiintynyt ympäri maailmaa.

Jännitys tiivistyy lauantaina suorassa tv-lähetyksessä, kun hopeisen harmonikan pikkuiset ja kultaisen virtuoosit astelevat kisalavalle. S-HS on kutsunut kaikki Ikaalisten koululaiset perheineen loppukilvan kenraaliharjoitukseen.

On S-HS:llä tavanomaistakin tanssifestivaalia, muun muassa torstaina Yölintu, perjantaina Pete Parkkonen ja lauantaina Saija Tuupanen – ja laivarannassa jopa Veli-Matti Järvenpää & TexMex.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut