Legendojen hologrammikeikat ovat megabisnes – nyt väännetään lakipykälistä - Musiikki - Aamulehti

Legendojen hologrammikeikat ovat megabisnes – nyt väännetään lakipykälistä

Hologrammikonsertit mahdollistavat vanhojen suosikkiartistien katalogin käytön.

7.1.2019 8:28 | Päivitetty 7.1.2019 13:16

Teknologia mahdollistaa edesmenneiden suosikkimuusikoiden paluun esiintymislavoille hologrammeina. Kyseessä on megaluokan bisnes, johon liittyy monta ongelmaa.

Vuonna 2011 menehtynyt brittiläinen laulaja Amy Winehouse tekee tavallaan paluun vuonna 2019, sillä hologrammi-Amy kiertää maailmaa taustabändin kanssa. Aikaisemmin hologrammeina ovat esiintyneet muun muassa Tupac, Michael Jackson ja Ronnie James Dio, kirjoittaa ABC.

Hologrammiteknologia ei kuitenkaan vielä pysty tuottamaan reaaliaikaista esitystä, vaan ainoastaan toistamaan ennakkoon tuotetun kaksiulotteisen videoesityksen. Poptähden liikkeet mallinnetaan käyttämällä imitaattoria ja ääniraita luodaan vanhojen konserttitaltioiden pohjalta.

Kyseessä on valtavan potentiaalin omaava bisnes, sillä hologrammikonsertit mahdollistavat vanhojen suosikkiartistien katalogin käytön.

Konserteista kertyvästä rahasta hyötyisivät siis sekä teknologian kehittäjät että myös levy-yhtiöt ja tapahtumajärjestäjät.

Asenteestakin kiinni

Teknologisten haasteiden lisäksi lainsäädäntö aiheuttaa uudelle alalle ongelmia. Yhdysvalloissa henkilöllä on yksinoikeus omalla julkisuudellaan tehtyihin voittoihin. Lain tulkinta kuitenkin vaihtelee osavaltioiden kesken.

Kaliforniassa yksinoikeus jatkuu 50 vuotta kuoleman jälkeen, kun taas esimerkiksi New Yorkissa oikeus päättyy kuolemaan. Winehouse asui elämänsä aikana Isossa-Britanniassa ja Australiassa, joissa moisia lakeja ei ole.

Alaa tutkinut Sydneyn yliopiston tutkija Mike Seymour sanoo, että hologrammikonserttien suosio tulee riippumaan yleisön asenteesta.

–Mikäli pidät hologrammia alkuperäisen tähden halventamisena, tulet vihaamaan sitä. Mutta jos rakastat kappaleiden kuulemista jälleen livenä, se on parasta ikinä, Seymour sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut