Rumpali Jussi Lehtonen sai jazzin Yrjö-palkinnon - Musiikki - Aamulehti

Rumpali Jussi Lehtonen sai Tampereella jazzin Yrjö-palkinnon

Jussi Lehtonen on monen menestyneen jazzyhtyeen luottorumpali.

2.11.2018 19:00

Suomen Jazzliiton vuosittain myöntämän Yrjö-tunnustuspalkinnon ansioituneelle jazzmuusikolle on tänä vuonna saanut rumpali Jussi Lehtonen. Palkinto jaettiin perjantaina Tampere Jazz Happeningin yhteydessä Tullikamarin Pakkahuoneella.

Palkintoraadin muodostama Jazzliiton hallitus kehuu palkitun ahkeruutta ja monipuolista osaamista:

"Jussi Lehtonen on kansainvälisen huipputason jazzrumpali, säveltäjä, sovittaja, yhtyeenjohtaja, pedagogi ja kaikissa näissä rautainen ammattilainen. Hän on musiikintekijänä rohkea, määrätietoinen ja erittäin ahkera. Lehtosen osaaminen ja ymmärtämys jazzmusiikista on jotain hyvin poikkeuksellista, ei pelkästään Suomen, vaan myös koko maailman mittakaavassa", toteaa raati lausunnossaan.

Jussi Lehtonen on vuonna 1977 syntynyt muusikko, jolla on takanaan opinnot Pop & Jazz Konservatoriossa ja Sibelius-Akatemian jazzosastolla. Lehtonen on tullut tunnetuksi muiden muassa Jukkis Uotilan ja Eero Koivistoisen yhtyeistä sekä myös kansainvälisten huippunimien, kuten Dave Liebmanin ja Randy Breckerin kanssa soittamisesta.

Keikkailun ohella Lehtonen opettaa Sibelius-Akatemian jazzosastolla jazzrytmiikkaa ja yhtyesoittoa.

Ensimmäisen oman levytyksensä Firstbornin Lehtonen julkaisi vuonna 2009. Juuri Tampere Jazz Happeningin kynnyksellä julkaistiin Lehtosen neljäs albumi Jussi Lehtonen Quartet – Live at Koko Jazz Club (Koko Records). Suomalais-virolaisen kvartetin musiikkia kuultiin Pakkahuoneen lavalla palkintoseremonian jälkeen.

Maalaus palkintona

Yrjö-palkintoon ei sisälly rahaa vaan vuosittain vaihtuvan taiteilijan taideteos. Tämän vuoden Yrjö-taiteilija on vuonna 1991 syntynyt Ines Sederholm. Katutaiteestaan parhaiten tunnettu Sederholm teki Lehtosen musiikin inspiroimana teoksen Ikirummutin (spray- ja akryylimaali levylle, 2018).

Ines Sederholmin tekemä taideteos Ikirummutin on syntynyt Jussi Lehtosen musiikkia kuunnellessa.

–Musiikista välittyi positiivinen meininki, jonka halusin huokuvan myös teoksesta. Koin musiikin olevan energistä, jonka perusteella tein teoksen värivalintoja, mutta myös herkkää, joten lisäsin pienenpieniä yksityiskohtia. Halusin sommittelun olevan rytmikäs ja jatkuvassa liikkeessä niin kuin Jussikin, Sederholm kuvailee.

Varsinaisen Yrjön rinnalla jaettiin Ylen Jazzradion myöntämä Varjo-Yrjö. Sen sai Raisa Siivola, joka on työskennellyt pitkään kotimaisella jazzkentällä erilaisissa tuottajan ja tiedottajan tehtävissä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: