Tampere-talossa esiintyvä Game Music Collective syntyi soittamaan pelimusiikkia. - Musiikki - Aamulehti

Sellistin elämää rytmittävät kamarimusiikki loistoristeilijällä ja intohimo pelimusiikkiin: “Pelimusiikissa ei ole mitään rajoja”

Suomalainen pelimusiikkiorkesteri Game Music Collective rikkoo rajoja tyyleissä ja esiintymisissään. Kiertueella orkesteria vahvistaa mieskuoro Euga.

25.5.2018 10:28

–Pelimusiikkia soittavia ammattimaisia orkestereita ei maailmalla monia ole. Tiedän, että Amerikassa on yksi, sanoo sellisti Lukas Stasevskij.

Ja toinen mokoma löytyy Suomesta.

Stasevskij oli mukana perustamassa vuonna 2016 Sibelius-Akatemian opiskelijoista ja vastavalmistuneista muusikoista koottua pelimusiikkiin erikoistunutta orkesteria.

Game Music Collective on jo konsertoinut muutaman kerran näyttävästi Helsingissä. Lauantaina orkesteri esiintyy ensi kertaa Tampere-talossa.

–Vastaanotto on ollut huikea. Debyyttimme oli viime vuonna Finlandia-talolla. Nyt orkesterilla on menossa kiertue Suomessa, kertoo orkesterin taiteellisena johtajana toimiva Stasevskij.

Lukas Stasevskij on Game Music Collectiven sellisti ja taiteellinen johtaja.

Oman sukupolven juttu

Lukas Stasevskij kävi antamassa näytteen kollektiivin musiikista viime viikonloppuna Vapriikissa museoiden yössä.

Sello vain hehkui, kun hän herkutteli romanttisilla teemoilla pianisti Tuomas Turriagon kanssa.

Kiertueellaan Game Music Collective on liikkeellä täydellä 20 muusikon kokoonpanolla. Lisäksi mukana on mieskuoro Euga. Joukkoja johtaa kapellimestarina Eero Lehtimäki.

–Tähän on ollut helppo saada ihmisiä mukaan. Meidän sukupolvellemme pelikulttuuri on luonnollinen osa elämää, sanoo Stasevskij.

–Orkesteri on hyvin solistinen. Stemmat ovatkin huomattavasti vaikeampia kuin sinfoniaorkesterissa.

Sovitukset ovat pelimusiikista tuttujen tamperelaissäveltäjien käsialaa.

–Sovittajina ovat Roger Wanamo ja Jonne Valtonen, joihin otin ensimmäisenä yhteyttä, kun orkesteria perutettiin. Olen itse kotoisin Tampereelta, joten tunnen Jonnen jo konservatorion ajoista lähtien, sanoo Stasevskij.

Tällaiselta kuulostaa Game Music Collectiven soitto:

Rajatonta musiikkia

Pelimusiikki on videopeleissä käytettävää musiikkia, jolla on huomattu olevan arvoa myös omana itsenään.

Game Music Collectiven Tampereen konsertin ohjelmassa on pelimusiikin historian tunnetuimpia kappaleita muun muassa sellaisista teoksista kuten Final Fantasy, Elder Scrolls, Halo, Chrono Trigger, Undertale ja Angry Birds.

Pelimusiikin livesoittaminen alkoi aikoinaan Japanista, jossa alan harrastajat alkoivat järjestää pelimusiikkikonsertteja.

Viimeisen vuosikymmenen aikana pelimusiikki on löytänyt paikkansa myös isojen sinfoniaorkestereiden ohjelmista. Esimerkiksi Tampere Filharmonia on soittanut tietokonepeleistä tuttuja säveliä parissa erikoiskonsertissa.

Stasevskij kuitenkin korostaa painokkaasti, ettei pelimusiikki ole klassisen musiikin sivutuote, vaan täysin oma musiikinlajinsa.

–Pelimusassa on hienointa se, ettei siinä ole mitään rajoja. Se voi olla ihan mitä vain. En tiedä mitään muuta musiikinlajia, joka imisi niin paljon vaikutteita monesta suunnasta. Pelimusiikki on hybridimusiikkia.

Pelifirmat mukana

Pelialalla liikkuvat isot rahat, mikä on mahdollistanut parhaiden kykyjen palkkaamisen myös musiikkipuolelle.

–Peliala on tällä hetkellä joidenkin tietojen mukaan taloudellisesti jopa noin 20 kertaa isompi kuin koko musiikkiala yhteensä. Sinne valuvat parhaat säveltäjät sekä klassiselta että elokuvamusiikin puolelta, tietää Lukas Stasevskij.

Myös Game Music Collective on päässyt pelifirmojen taloudellisen tuen piiriin. Menossa olevaa kiertuetta sponsoroivat Rovio ja Veikkaus.

Orkesterilla on tavoitteena päästä myös maailmalle.

–Sinne tähtäämme. Haluamme olla tulevaisuudessa myös soundtrackeihin erikoistunut studio-orkesteri.

Musiikkia merillä

Pelimusiikki on Lukas Stasevskijille intohimo, mutta tällä hetkellä hänen päätyönään on soittaa kamarimusiikkia maailman merillä loistoristeilijällä.

Hän voitti pari vuotta sitten koesoiton Lontoossa ja sai paikan New Yorkin maineikkaan musiikkikeskuksen Lincoln Centerin pianokvintetistä.

Yhtye soittaa laivalle rakennetussa konserttisalissa klassista kamarimusiikkia matkustajien iloksi.

–On harvinaista pystyä elättämään itsensä kamarimusiikilla. Teemme sopimuksia noin viideksi kuukaudeksi kerrallaan. Syyskuussa lähden seuraavan kerran mukaan: menemme silloin Kanadaan, Alaskaan, Uuteen-Seelantiin ja Australiaan, kertoo Stasevskij.

Game Music Collective Tampere-talon Isossa salissa lauantaina 26.5. kello 19.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut