Stina Koistinen haluaa laulaa rakkaudesta totuttua monipuolisemmin – Color Dolorin ihmisläheinen Love syntyi rankoissa olosuhteissa - Musiikki - Aamulehti

Stina Koistinen haluaa laulaa rakkaudesta totuttua monipuolisemmin – Color Dolorin ihmisläheinen Love syntyi rankoissa olosuhteissa

Stina Koistinen ja Nicolas "Laissi" Rehn muodostavat nykyään Color Dolorin. Nyt Koistinen valmistelee Teosto-palkitun Astrid Swanin kanssa levyä, jolla käsitellään elämää parantumattoman syöpädiagnoosin kanssa.­

29.4.2018 18:08

Indiekevään kiintoisimpia levynjulkaisijoita listattaessa nimi Color Dolor nousee monien mieleen ensimmäisten joukossa. Uuden Love-albumin ennakkohehkutus onkin ollut etenkin sosiaalisessa mediassa hurjaa.

Color Dolor -duon laulajalle ja biisintekijälle Stina Koistiselle kutkuttava tilanne ei tuota paineita. Hän uskoo albumiinsa.

–Love on suurella rakkaudella tehty kokonaisuus. Se on lämmin ja ihmisläheinen levy, jossa on ihanat, tarkasti mietityt soundit.

VIDEO: Color Dolorin musiikkivideo Anyway the Wind Blows.

Koistinen ja kitaristi-tuottaja Nicolas ”Leissi” Rehn rakentelivat albumia 4–5 päivän sessioissa solistin perheen mökillä. Koistinen muotoileekin, että albumi on syntynyt ”syvässä symbioosissa” Leissin kanssa. Lisäksi mökkimiljöö antoi mahdollisuuden syventyä musiikin tekemiseen kunnolla.

–Se oli aivan ihanaa ja erilaista aiempaan verrattuna. Ei tarvinnut maksaa vuokraa tai stressata aikataulujen kanssa. En suostu enää ikinä menemään studioon, Koistinen nauraa.

Ylistäkäämme ystävyyttä

Rönsyilyyn taipuvainen Color Dolor halusi tällä kertaa yksinkertaistaa ilmaisuaan ja karsia biiseistä pois kaiken epäoleellisen sanoituksista lähtien. Samoin tiettyä taidekontekstia on riisuttu – Björk- ja Tori Amos -viittaukset saattavat jäädä tällä kertaa vähemmälle.

Love-albumilla Color Dolor määrittyy Koistisen mukaan vaihtoehtoiseksi popiksi nyky-r&b-vaikutteilla. Duo on ammentanut viime aikoina vaikutteita etenkin sellaista artisteilta kuin Moses Sumney ja Frank Ocean.

Color Dolorin voi kokea livenä Tampereen Yo-talolla 19.5. Myös syksylle on luvassa Tampereen-keikkaa.­

Love käsittelee nimensä mukaisesti rakkautta. Koistinen halusi kuitenkin kirjoittaa aiheesta useasta eri näkökulmasta. Yleensähän poplyriikoissa pyöritellään rakkautta vain parisuhteen kautta. Nyt on kyse romanttisen lisäksi niin platonisesta kuin yhteisöllisestä rakkaudesta ja myös rakkaudesta itseä kohtaan.

–Esimerkiksi Revolution-kappaleella halusin ylistää ystävyyttä. Ystäville tehdään liian vähän rakkauslauluja. Lisäksi levyllä lauletaan rakkaudettomuudesta ja siitä, miltä tuntuu olla yksinäinen tai elää yksin, Koistinen selvittää.

Ei pidä elää pelossa

Monissa bändeissä vaikuttanut Koistinen ryhtyi tekemään omaa musiikkia Color Dolor -nimellä seitsemisen vuotta sitten. Samoihin aikoihin hän oli saanut diagnoosin aivokasvaimesta.

Hän kertoo sairauden määrittäneen musiikintekoa ja elämää vaihtelevasti.

–Lähinnä mulla on vain kova palo tehdä mahdollisimman paljon itselle totuudellista ja aitoa musiikkia. Sädehoitojenkin lomassa olen tehnyt keikkoja. Pitää vain olla valppaana ja levätä – ja jos ei jaksa, niin ei jaksa.

Koistisen yleisvointi on kuitenkin tällä hetkellä hyvä. Levy levyltä suositummaksi nousseella bändillä on tiedossa mukavasti keikkoja syksyyn asti. Vuosia sitten Koistinen mietti, miten hän voi sopia keikkoja pitkän ajan päähän, kun ei tiedä, mikä tilanne tulevaisuudessa on. Enää hän ei ajattele niin.

–Kaikilla on kuitenkin sama tilanne: jos joutuu perumaan, se on sen ajan murhe. Ei voi elää semmoisessa pelossa, ettei tee asioita sen takia, että jotain saattaa tapahtua.

Color Dolorin suhteen hän suosittelee ottamaan riskin, vaikka vaihtoehtoisempi englanninkielinen pop ei sattuisikaan olemaan oma leipälaji. Rakkaudella synnytetty Love vie monipuolisiin tunnelmiin.

–Lisäksi levymme tarjoaa vaihtoehdon ylikompressoidulle pumppausmusiikille. Uskoisin, että tälle on tilausta!

Color Dolorin Love kaupoissa pe 4.5.

Color Dolor Tampereella toukokuussa

Love-albumi ilmestyy perjantaina 4. toukokuuta.­

Color Dolor on vuonna 2011 Helsingissä perustettu vaihtoehtopop-yhtye. Se on tehnyt albumit Cuckoo in a Clock (2013), Wonderchild (2015) ja Love (2018).

Color Dolor on kutistunut kvartetista Stina Koistisen ja Nicolas Rehnin ydinduoksi, mutta livenä orkesteri vahvistuu muilla soittajilla.

Love-uutuuslevyn äänitti ja tuotti Rehn. Levyn kappaleet syntyivät Koistisen ja Rehnin duon yhteistyönä. Levyn julkaisee Soliti Records.

Color Dolorin ensimmäinen konsertti vuonna 2011 oli Stina Koistisen opinnäytetyö Helsingin Pop & Jazz Konservatoriolle.

Tampereella bändin voi kokea livenä Yo-talolla 19.5. Myös syksylle on luvassa Tampereen-keikkaa.

Tulossa: Koistinen tekee Teosto-palkitun Astrid Swanin kanssa ep-levyä. Levyllä käsitellään sitä, millaista on elää parantumattoman syöpädiagnoosin kanssa.

Verkossa: www.colordolor.fi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?