Minifestivaali piristi loppiaisen hiljaisuutta – Telakka Jazz myytiin lauantaina loppuun - Musiikki - Aamulehti

Minifestivaali piristi loppiaisen hiljaisuutta – Telakka Jazz myytiin lauantaina loppuun

Eero Savela puhalteli trumpettiinsa Affe Forsmanin soittaessa pleksilevyä Telakalla lauantaina.­

7.1.2018 17:03

Loppiaisena musiikkirintamalla oli hiljaista, joten mikäpä olisi parempi paikka paripäiväiselle minijazzfestivaalille. Improvisaatiopainotteinen Telakka Jazz pidettiin nyt toista kertaa. Toivottavasti luvassa on pitkä perinne.

Jos ensi kerta toimi hienosti, nyt homma toimi vielä paremmin. Perjantaina Telakka oli täynnä kiinnostunutta väkeä. Lauantai myytiin täysin loppuun.

Taiteellinen sisältökin oli A-luokkaa. Vain säkenöivän ilotulituksen päätös jäi tussahdukseksi. Pätevää jazz-soittoa kovin kotikutoiseen indiepoplauluun yhdistänyt Samanna oli turhan kevyt akti kliimaksiksi.

Perjantaina mentiin huipulla. Tosin avausakti ei mahtunut aikatauluuni, mutta kaikki, joilta kysyin, tuntuivat pitäneen saksofonisti Linda Fredrikssonin, modulaarisyntetisti Laura Naukkarisen ja Rhodes-pianisti Matti Byen jo soitintensa puolesta kiinnostavasta setistä.

Rauhoittava rituaali

Vanhaa suosikkiani Jone Takamäkeä näkee Tampereella liian harvoin. Multipuhaltaja-Krakatau-veteraani kävi taistoon rumpali Janne Tuomen ja sähkökitaristi Lauri Hyvärisen kanssa loistavin tuloksin.

Ensin Jone Takamäki vei klarinetin pois mukavuusalueeltaan saaden jazzin alkuperäisen ykköspuhaltimen kuulostamaan sopraanolta. Viimeinen numero oli puhdas rituaali vähän Marokon Jajouka-musiikin tapaan. Tenori ja kitara loivat rupisesti hypnoottisen unisono-jatkumon, jonka Tuomen etninen rytmiikka kruunasi. Vaikutus oli kaikessa intensiivisyydessään rauhoittava. Juuri tällaista turboahdettu aikamme kaipaa.

Tampereen ylpeys Black Motor todisti taas olevansa yksi maailman freejazz-huipuista. Tällä triolla se ei tarkoita kaikkien rakenteiden pakonomaista rikkomista, vaan vapaata purjehtimista kollektiivisen vaiston varassa. Ällistyttävän mielikuvituksellinen, emotionaalisesti lämmin ja vapaimmillaankin mahtavasti svengannut keikka oli paras uudelta kokoonpanolta näkemäni. Sävyjen määrä häikäisi Tane Kanniston vaihtaessa vaivattomasti nagaswaramista huiluun, tenoriin ja sopraanoon.

Lauantain käynnisti Black Motorin ”veli” Hot Heroes poikkeuksellisesti laulaja Kielo Kärkkäisen kera. Alkupää vakuutti, mutta pari viimeistä piisiä hiljensivät yleisön täysin syvyydellään. Charlie Haydenin etelä-amerikkalaisnumero ja hienolla presenssillä laulaneen Kärkkäisen Tulin hyvästelemään lumosivat väkevällä tunteellisuudellaan. Sami Sippolan suriseva tenori puki kaihoisat melodiat pörröiseen villapaitaan.

Herkkää ja hienostunutta

Sitten meditoitiin Sielun Veli Affe Forsmanin ja trumpetisti Eero Savelan kanssa. Oivan levyn juuri tehnyt duo sai herkän ja hienostuneen vuoropuhelunsa tuntumaan sävellyksiltä. Niin linjakkaan sielukkaasti musiikki soljui.

Bassovelho Teppo Hauta-ahon sairastuttua muun muassa Cecil Taylorin kanssa soittaneen Harri Sjöströmin sopraanofoni ja meksikolaisen Emilio Gordoan vibrafoni saivat kontran sijaan tukea Janne Tuomen rummuista. Illan kiperintä settiä leimasi kiihkeän Gordoan tarve käsitellä soitintaan nuijien ohessa muun muassa jousella, peltirasioilla ja puhaltamalla.

Telakka Jazz

★★★★

Telakka, Tampere

Perjantai 5.1: Matti Bye-Laura Naukkarinen-Linda Fredriksson, Jone Takamäki-Lauri Hyvärinen-Janne Tuomi ja Black Motor.

Lauantai 6.1: Hot Heros feat. Kielo Kärkkäinen, Affe Forsman & Eero Savela, Harri Sjöström-Emilio Gordoa(ME)-Janne Tuomi ja Samanna.

Osion tuoreimmat

Luetuimmat