Lauri Porra kulkee jättien jalanjäljissä, mutta omia reittejään - Musiikki - Aamulehti

Lauri Porra kulkee jättien jalanjäljissä, mutta omia reittejään

Lauri Porra on tottunut kysymyksiin iso-isoisästään. –Ihmiset tahtovat joskus väkisinkin kuulla musiikissani kaikuja Jean Sibeliuksesta ja se heille suotakoon.

2.1.2018 8:18

Reilut kymmenen vuotta sitten Lauri Porran nimi oli tuttu vain musadiggarien piirissä. Joulukuussa 1977 syntynyt pitkän huiskea pitkätukkainen sähköbasisti keräsi mainetta taiturina, jolta sujui sekä jazziin taittuva bossanova Emma Salokosken yhtyeessä että progressiivinen voimametalli Stratovariuksessa.

Nyt helsinkiläismiehellä on kädessään uran toistaiseksi suurin virstanpylväs: Lahden sinfoniaorkesterin levy Entropia, jolle on tallennettu hänen ensimmäiset klassiset sävellyksensä.

–Toisilleen näennäisesti vieraiden elementtien yhdistely kiehtoo, Porra kiteyttää lähestymistapansa.

Ensi kertaa nimenomaan tällä albumilla kuultavan Dominon solisteina ovat pianisti Aki Rissanen ja rumpali Joonas Riippa. Bassokonsertto Entropia on lahtelaisten tilaustyö ja räppäri Paperi T:n (Henri Pulkkinen) kanssa toteutettu Kohta Helsingin Juhlaviikkojen kahden vuoden takaiseen avauskonserttiin räätälöity teos.

Sattumia, oivalluksia

Miten tilanne näin pääsi eskaloitumaan? Kaikki alkoi ensimmäisestä oman nimen alla tehdystä levystä. Vuonna 2005 ilmestynyt Lauri Porra toteutti viitisentoista vuotta itäneen unelman.

–Halusin avata pelin monipuolisella albumilla, jonka kokoonpanot elivät biisikohtaisesti. Tein irtioton perinteiseen bändisoittoon, koska minulle soolojen kerronta katsoo aina sisäänpäin.

Alkuvuodesta 2008 julkaistu kakkosalbumi All Children Have Superpowers odotti pitkään valmiina, koska levyttäminen ja kiertäminen Stratovariuksen kanssa vaatii aikansa. Lisäksi Porraa oli ehditty kosiskella uuteen suuntaan.

Aleksi Mäkelä pyysi minut toisen Vares-leffan (Jäätynyt enkeli, 2007) tekijätiimiin, ja kokemus osoittautui mahtavaksi. Soundtrack-töitä tuli lisää, ja hankkeet ovat olleet eri tavoin opettavaisia.

Lauri Porra vannoo fuusion nimeen. –Jos johonkin muusikkona ja säveltäjänä pyrin, niin kaikkien vaikutteideni yhteen sulattamiseen.

Yksi asia johti toiseen, ja osan Petri Kotwican Rat King -elokuvan (2012) musiikista Porra päätyi soitattamaan Bratislavan sinfoniaorkesterin ja kuoron muusikoilla. Näin aukesi ovi klassisen ilmaisun pariin.

–Olin Rat Kingiä äänittäessäni säveltänyt kolmannen sooloni ehkä puoleenväliin, kun huomasin yhdistelemisen mahdollisuudet. Teen eri luonteisia asioita, mutta kaikesta löytyy yhteinen nimittäjä. Niinpä otin Rat Kingiin tehdyn Swanin ja pari Minna Virtasen Alamaailma-jännärisarjaan alun perin laadittua biisiä mukaan Flyover-levylle.

Jättien jalanjäljissä

Vaikka omat touhut ovat nyt hyvässä nosteessa, jatkaa Porra mielellään Stratovariuksessa ja tekee ehtiessään studiomuusikon töitä. Vankasta sessiorutiinista olikin hyötyä, kun tammikuussa 2009 eteen tuli tarjous, josta ei voinut kieltäytyä. Laurin pari kuukautta aiemmin kuolleen Pekka Pohjolan bändikaverit pyysivät muistokonserttiin vaativaan rooliin.

–Lähdin totta kai mukaan, kun yhtye kutsui minut miehen saappaisiin Tavastialle. Ne biisit ovat minulle paitsi todella rakkaita, myös treenaamisen kautta tuttuja. Keikkoja tehtiin pari lisääkin.

Asiaa helpotti, että myös Laurin oma sävelkieli versoo vuosikertaprogen ja 1970-luvun jazzrockin äänimaisemasta. Pohjolaan vertailun ohella hän on tottunut kysymyksiin iso-isoisästään.

–Ihmiset tahtovat joskus väkisinkin kuulla musiikissani kaikuja Jean Sibeliuksesta ja se heille suotakoon. Ikinä en ole silti tietoisesti hänen tai Pohjolan tyyliä simuloinut.

Sen sijaan Porralle on kunnia tulla mainituksi samassa lauseessa näiden fuusion mestarien kanssa.

–Jos johonkin muusikkona ja säveltäjänä pyrin, niin kaikkien vaikutteideni yhteen sulattamiseen. Nuorempana suppilo oli auki, nyt puristan jutut tiivistettynä toiseen suuntaan ulos.

Lauri Porra

1983 aloittaa sellon soiton opiskelun.

1994 aloittaa sähköbasso-opinnot Pop & Jazz -opistossa.

2003 mukana Emma Salokoski Trion debyyttijulkaisulla Puutarhassa.

2004 mukana Juice Leskisen ja Mikko Alatalon levyllä Senaattori ja boheemi.

2005 julkaisee soolodebyyttinsä.

2006 korvaa Jari Kainulaisen Stratovariuksen basistina.

2008 toimii Janis, eräs legenda -musikaalin kapellimestarina.

2009 saa ensi kertaa musiikkiaan Stratovariuksen levylle.

2012 on neljättä kertaa mukana Emma Salokosken albumilla.

2013 perustaa Flyover Ensemble -yhtyeen.

2015 soittaa säveltämänsä Entropia-konserton kantaesityksen solistina Lahden Sibelius-talolla.

2015 on neljättä kertaa Stratovariuksen levyllä säveltäjänä.

2017 menee naimisiin kapellimestari Dalia Stasevskan kanssa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos