Jussi Hakulinen voitti Joutsenlaulu-kiistan markkinaoikeudessa - Musiikki - Aamulehti

Jussi Hakulinen voitti Joutsenlaulu-kiistan markkinaoikeudessa – Suosikkiohjelman tuotannolla ei ollut oikeutta muokata klassikkokappaletta

Jussi Hakulinen ei ollut antanut lupaa Joutsenlaulu-kappaleensa muunteluun. ­

10.12.2019 21:40

Markkinaoikeus on antanut ratkaisunsa Sanoma Media Finland oy:n ja muusikko Jussi Hakulisen välisessä kiistassa Joutsenlaulu-kappaleesta.

Tänään tiistaina antamassaan tuomiossa markkinaoikeus katsoo, että Sanoma Media Finland oy on loukannut Hakulisen tekijänoikeutta Vain elämää -tv-ohjelmaa varten tehdyllä muunnelmalla Joutsenlaulusta.

Asiasta kertoo verkkosivuillaan Suomen Musiikintekijät.

Suositussa Vain elämää -ohjelmassa esitettiin keväällä 2017 Joutsenlaulusta muunneltu versio, vaikka Hakulinen oli ilmoittanut, ettei hän anna julkaista sellaista. Hakulinen on kappaleen tekijä ja Yö-yhtyeen entinen jäsen.

Edesmennyt Yö-yhtyeen laulaja Olli Lindholm oli mukana kyseisessä ohjelmassa. Kappaleen esitti Sunrise Avenue -yhtyeen laulaja Samu Haber.

Markkinaoikeus kieltää Sanoma Media Finland oy:tä 50 000 euron sakon uhalla saattamasta Hakulisen tekijänoikeudella suojatusta Joutsenlaulusta tehtyä muunnelmaa yleisön saataviin television, radion tai internetin välityksellä.

Sanoma Media Finland Oy:n velvoitettiin myös korvaamaan Hakulisen oikeudenkäyntikulut sekä maksamaan hänelle hyvityksenä 5 000 euroa korkoineen.

Markkinaoikeus huomautti, että sen, joka vetoaa sopimuksen perusteella saamaansa oikeuteen, on näytettävä sopimuksen voimassaolo toteen.

– Lupapyyntöihin vastaamatta jättäminen ei osoittanut, että Hakulinen olisi antanut suostumuksen muunnelman esittämiseen, Suomen Musiikintekijöiden toiminnanjohtaja Aku Toivonen tarkentaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?