Euroviisut 2020: Aksel Kankaanranta voitti, entä sitten? - Musiikki - Aamulehti

Aamulehti analysoi UMK-voittajan tuoreeltaan: Nöyrä balladi herkisti, mutta voiko sellaisella voittaa taas?

Analyysi: Aksel Kankaanrannan

8.3.2020 0:06

Aamulehti

Suomea edustaa Euroviisuissa tänä keväänä Aksel Kankaanranta kappaleella Looking Back.

Englanninkielinen balladi kertoo siitä, miten ihmisten pitäisi nauttia onnellisista hetkistä silloin, kun ne ovat käsillä. Lavalla oli finaalissa Kankaanrannan lisäksi valoshow, jossa ohikiitäviä valoja ja hahmoja heijastettiin taustalle ja Kankaanrannan eteen kolmiulotteisen vaikutelman aikaansaamiseksi.

Erilaiset valoilla luodut tarinat eivät ole Euroviisuissa mitenkään uusi juttu. Muodin aloitti viimeistään Ruotsin Måns Zelmerlöw kappaleella Heroes, joka voitti Euroviisut vuonna 2015. Idea on siis vähintään viisi vuotta vanha, ja Månsin esityksen jälkeen niitä on nähty useita joka vuosi.

Totta kai Kankaanrannan tiimillä on mahdollisuus muokata esitystä persoonallisempaan suuntaan vielä ennen toukokuun finaalia. Kankaanranta itse on sitä mieltä, että yksinkertaisuus on show’n valtti. Voi hyvin ollakin, mutta siinä tapauksessa tiimin pitää keksiä jotain, mitä ei ole ennen nähty.

Kilpailu on myös aiempina vuosina voitettu useamman kerran mies ja mikrofoni -metodilla, ja jossain vaiheessa eurooppalaiset väistämättä kyllästyvät saman tempun toistamiseen. Samantyylinen, sympaattinen ja herkkä esitys on voittanut vuosina 2017 ja vuosi sitten.

Aitous on valtti

Aitous ja nöyryys ovat Kankaanrannan valtit, ja niillä Suomen tiimin kannattaa myös pelata. Viimeinen virhe olisi Kankaanrannan olemuksen muokkaaminen kaupallisempaan suuntaan. Jos sydänsairas portugalilainen Salvador Sobral voi voittaa, kai suomalainen, ujo, nuori mieskin voi.

Uskon, että Kankaanrannalle on vain etua siitä, ettei hän lähde Alankomaihin voittamaan vaan vain esittämään tarinansa. Ehkä Kankaanrantaan voisi tuoda syvyyttä ja ihmisiin vetoamista koulukiusaamismenneisyydestä kertominen. Siitä ainakin olisi meille muille entisille koulukiusatuille apua ja myös samaistumispohjaa.

Voittiko oikea?

Kankaanrannan voitto oli yllätys paitsi hänelle itselleen, myös yleisölle. Erika Vikman sai yleisöltä enemmän pisteitä, mutta Kankaanrannan voiton ratkaisivat niukasti kansainvälisen raadin äänet.

Ehkä se ennustaa kansainvälistä menestystä, tiedä häntä. Ainakin ulkomaisten medioiden edustajat Tohlopissa kannustivat innokkaasti Kankaanrantaa.

Voittiko oikea kappale? En tiedä. On mahdotonta sanoa, olisiko Cicciolina siivittänyt Suomen vihdoin jollekin muulle kuin jumbosijalle.

Looking Backilla on kuitenkin vahva mahdollisuus, koska Kankaanrannalla on ääni ja persoonallisuus. Toivottavasti se riittää myös eurooppalaiselle yleisölle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: