Aamulehden suora lähetys sunnuntaina: Säveltäjä Kaija Saariahon oratorio kuullaan Tampere-talossa - Musiikki - Aamulehti

Aamulehden suora lähetys sunnuntaina: Mestarisäveltäjä Kaija Saariahon tärkein teos soi Tampere-talossa

Kaija Saariaho on itse paikalla teoksensa esityksessä Tampere-talossa.

8.3.2019 9:10

Miten soivat ihmisen toiveet, ihanteet, ahdistus ja unet?

Aamulehti tarjoaa lukijoilleen ainutlaatuisen tilaisuuden kokea suorana lähetyksenä maailman arvostetuimpiin nykysäveltäjiin kuuluvan Kaija Saariahon väkevä, tunnelmallinen ja filosofinen oratorio La Passion de Simone.

Tampere-talon järjestämän Kaija Saariaho -festivaalin pääkonsertti alkaa sunnuntaina 10.3. kello 19 ja kestää runsaan tunnin.

Tapahtumaa voi seurata suorana lähetyksenä Aamulehden verkkosivuilla ja sovelluksessa.

Esiintyjinä ovat ranskalainen musiikkiteatteriryhmä La Chambre aux échos ja suomalainen kamariorkesteri Avanti!. Laulusoolot laulaa japanilainen sopraano Sayuri Araida, kertojana on ranskalainen näyttelijä Isabelle Seleskovitch.

Kokonaisuuden johtaa kapellimestari Clément Mao-Takacs. Teoksen näyttämöohjauksesta vastaa Aleksi Barrière.

Bachin jäljillä

La Passion de Simone on Kaija Saariahon tärkeimpiä ja henkilökohtaisimpia teoksia. Oratorio kertoo ranskalaisen filosofin Simone Weilin elämästä ja ajattelusta. Osa tekstistä lauletaan, osa puhutaan. Lauletun tekstin on kirjoittanut Amin Maalouf, puhuttu osuus tulee suoraan Simone Weilin kirjoituksista.

Teos kuullaan nyt Suomessa ensimmäistä kertaa säveltäjän vuonna 2013 laatimana kamariversiona. Alkuperäinen orkesteriversio valmistui vuonna 2006 ja kantaesitettiin Wienissä.

Viisitoista asemaa tai osaa sisältävä oratorio on saanut rakenteeseensa vaikutteita Kristuksen kärsimystien matkasta ja Bachin kuuluisista oratorioista.

Tampereen esityksessä itse paikalla oleva Kaija Saariaho on suomalaisen säveltaiteen tunnustetumpia ja palkituimpia tekijöitä. Hän on saanut liki kaikki maailman suuret musiikkipalkinnot. Viime viikolla hänet valittiin suomalaisen musiikin kunniagalleriaan Finnish Music Hall of Fameen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos