Marco Bjurström ohjaa Tampereen oopperalle Carmenin vuonna 2020 - Musiikki - Aamulehti

Bumtsibum, mikä yllätys! Telkkarista tuttu Marco Bjurström ohjaa Tampereen oopperan ensi vuoden teoksen – ”Ajattelin, ettei voi olla todellista”

Marco Bjurström ohjasi vuonna 2016 Peter Pan -musikaalin Helsingin vanhassa oopperatalossa. Tampereella hän saa käyttöönsä ison oopperanäyttämön.

8.2.2019 6:00

Marco Bjurström pääsee sisätöihin oopperaohjaajana.

Kaksi vuotta sitten Hämeenkyrön Myllykolun kesäteatteriin Sillanpää-oopperan ohjannut Bjurström on kutsuttu Tampereen oopperassa ensi vuonna nähtävän Carmenin ohjaajaksi. Ensi-ilta on 14.2.2020.

–Nyt ei ole sateen uhkaa, joten sen suhteen voidaan olla turvallisin mielin, hän kommentoi uransa toista oopperaohjausta.

Television viihdeohjelmien juontajana kuuluisaksi tullut Bjurström on myös tanssinopettaja, koreografi ja ohjaaja, joka on tehnyt lähinnä musikaaliohjauksia jo parikymmentä vuotta.

–En koe hirveän suurta eroa musikaalin tai oopperan välillä. Minusta kaikki musiikkiteatteri on samaa sukua. Taiteenlajit halaavat toisiaan.

Tampereen oopperan ensi vuonna tuottama Georges Bizet'n Carmen on maailman tunnetuimpia ja suosituimpia oopperoita. Se on nähty Tampereella viimeksi vuonna 2003 Vilppu Kiljusen ohjaamana.

Musiikki tanssii

Marco Bjurström myöntää yllättyneensä Tampere-talon yhteydenotosta.

–Kun Tampereelta soitettiin ja pyydettiin Tampereen oopperan seuraavan tuotannon ohjaajaksi, olin imarreltu, mutta ajattelin samalla mielessäni, etten ole klassisten oopperoiden suurin ystävä. Odotin, että minulle ehdotetaan jotakin Verdiä.

–Ennen kuin minulle kerrottiin, mistä oopperasta on kyse, sanoin, että on kyllä olemassa yksi klassikko, jonka joskus haluaisin ohjata.

Molemmilla oli mielessä Carmen.

–Ajattelin, ettei voi olla todellista! Sitä olen himoinnut, eikä tarjousta tarvinnut miettiä minuuttiakaan, Bjurström sanoo.

Carmenissa Bjurströmiä innostavat tarina vahvasta naisesta ja Bizet'n melodinen ja tanssillinen musiikki.

Carmenin musiikki vaikuttaa niin, ettei keho voi olla paikallaan. Sellainen on minulle aina merkki hyvästä musiikista.

Myös oopperan kieli kiehtoo ohjaajaa.

Carmenissa yhdistävät espanjalainen rytmiikka ja kauniisti soljuva ranskan kieli.

Väriä näyttämölle

Marco Bjurström pyrkii tulevassa Carmenissa houkuttelemaan katsomoon sellaisiakin kuulijoita, joille ooppera ei ole kaikkein läheisimpiä taidemuotoja.

–Yritän madaltaa kynnystä. Haluan, että teosta on helppo lähestyä, vaikkei olisi oopperan asiantuntija.

Mitään radikaalia modernisointia ei siis tulla näkemään.

–Jos joku on kirjoittanut ja säveltänyt jonkin teoksen, mikä minä olen sitä parantelemaan. Haluan säilyttää Carmenin siellä, minne se on kirjoitettukin, eli 1800-luvun alun Sevillassa.

–Emme kuitenkaan lähde tekemään mitään näköisteosta. Vaikka sijoitammekin Carmenin omaan ympäristöönsä, teemme oopperaa tämän päivän tekniikalla ja estetiikalla ryyditettynä.

Väriä ainakin on luvassa.

–Haluan, että katsoja voi Carmeniin tullessaan päästä pakoon tämän päivän sisustuksen ja arkkitehtuurin yleensä harmaata, mustaa ja metallista värimaailmaa. Niitä värejä en todellakaan halua Carmenissa näyttämölle.

Niina Keitel Carmeniksi

Carmenin johtaa kapellimestari Alberto Hold-Garrido, joka vastaa myös tällä viikolla ensi-iltaan tulevan La bohèmen musiikista.

Lue myös: Tom Hanksin tähdittämä elokuva innoitti Jesus Garcian oopperalaulajaksi – Tampereen oopperassa vieraileva tenori on laulanut Rodolfon roolia eri puolilla maailmaa jo parikymmentä vuotta

Ranskalaisklassikon nimiroolin laulaa mezzosopraano Niina Keitel. Don Josén roolissa on meksikolainen tenori Arturo Chacón Cruz. Micaëlan roolissa nähdään sopraano Marjukka Tepponen ja Escamillona baritoni Tommi Hakala.

Teoksen lavastaa Kati Lukka, puvustaa Erika Turunen ja valaisee Jussi Kamunen. Orkesterina on Tampere Filharmonia.

Marco Bjurström

52-vuotias tanssinopettaja, ohjaaja, koreografi, viestintäkouluttaja ja juontaja. Ohjaa vuonna 2020 Tampereen oopperan Carmenin.

Tuli tunnetuksi televisiossa vuosina 1997–2005 esitetystä BumtsiBum!-ohjelmasta. Työskennellyt myös Nelosen uutisten uutisankkurina. Palasi tv-juontajaksi syksyllä 2018 Hyvät katsojat -ohjelmalla.

Ohjannut muun muassa musikaalit Grease, Hair, Saturday Night Fever, Avenue Q, Yksi päivä lisää sekä RENT.

Ensimmäinen oopperaohjaus oli vuosina 2017 ja 2018 Hämeenkyrön Myllykolussa toteutettu Seppo Pohjolan säveltämä Sillanpää-ooppera.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut