Ylöjärveläinen Mika Tuomi vei Anthony Bourdainille Tapolan mustaa – Julkkiskokki ihastui tamperelaiseen perinneherkkuun

Julkaisemme uudelleen Morossa vuonna 2012 julkaistun jutun, jossa ylöjärveläinen Mika Tuomi kertoo, kuinka sai tehtäväkseen toimittaa Tapolan mustaa Anthony Bourdainille.

Kimmo Penttinen
Ylöjärveläinen Mika Tuomi vei Anthony Bourdainille Tapolan mustaa – Julkkiskokki ihastui tamperelaiseen perinneherkkuun

Mika Tuomea on kiittäminen siitä, että Tapolan musta päätyi lopulta Anthony Bourdainin huulille.

Tuukka VälimäkiMoro, Ylöjärvi

Tamperelainen mustamakkara on kohta koko maailman huulilla.

Amerikkalainen huippukokki ja kirjailija Anthony Bourdain kuvasi viime viikolla Suomessa televisiosarjaansa Anthony Bourdain maailmalla.

Suositussa matkailu- ja ruokaohjelmassaan Bourdain tutustuu eri maiden ruokakulttuureihin. Hän on muun muassa upottanut hampaansa hylkeen silmään, popsinut meksikolaisia muurahaisenmunia ja hotkinut kokonaisen kobran, mutta Suomessa hän pääsi käsiksi todelliseen herkkuun.

Ohjelmasarjan Suomi-jaksossa rääväsuukokki herkuttelee ehdalla Tapolan mustallamakkaralla.

Tästä saamme kiittää ylöjärveläistä Mika Tuomea.

Joutui makkarakuriiriksi

Tuomi loi vuonna 2009 Facebookiin fanisivun, jossa vedottiin Bourdainiin: jos 100 000 suomalaista liittyisi ryhmään, kokin olisi tultava Suomeen.

Tavoite ei aivan täyttynyt, sillä ryhmään liittyi noin 27 500 ihmistä. Kun Bourdain kuitenkin saapui Suomeen, hänen kuvausryhmänsä otti yhteyttä Mika Tuomeen. Tämä ehdotti, että Bourdain tulisi syömään mustaamakkaraa Tampereelle.

–Valitettavasti heillä ei ollut aikaa tulla Tampereelle, joten he pyysivät minua tuomaan mustaamakkaraa Helsinkiin.

Tuomi soitti Tapolalle ja tilasi viiden kilon satsin mustaa. Hän haki Lielahden makkarabaarista laatikollisen uunituoretta synkkää ja lähti junalla Helsinkiin.

Kyytipojaksi mukaan oli pakattu neljä purkkia puolukkahilloa.

Kimmo Penttinen
Mika Tuomi sai Bourdainin nimikirjoituksen Kitchen Confidential -teokseen.

Mika Tuomi sai Bourdainin nimikirjoituksen Kitchen Confidential -teokseen.

–Mustamakkara oli syöntihetkellä nelisen tuntia vanhaa. Kun avasimme paketin, sisältä nousi höyryä. Minä sanoin Anthonylle, että Helsingistä et saa mistään näin tuoretta mustaamakkaraa.

Tuomi ei halua paljastaa, missä päin Helsinkiä Anthony sai ensikosketuksensa mustaanmakkaraan.

–Sen näkee sitten ohjelmasta. Mutta hän tykkäsi siitä mielettömästi.

Tuomen mukaan Bourdain pisteli menemään kolme tai neljä tuhtia pötköä mustaamakkaraa – yhteensä noin puoli kiloa.

–Hän sanoi, että tämä on aivan järkyttävän hyvää!

Mukana oli myös Hanoi Rocksin ex-basisti Sami Yaffa, joka kehui, että ei ole ikinä maistanut yhtä hyvää mustaa.

Tuomi teroitti Bourdainille, että musta on nimenomaan tamperelainen ruokalaji.

Pieni etikettilipsahdus sattui, eli maito unohtui.

–Huomautin kyllä, että mustaa pitäisi nauttia maidon kanssa. Kuvaus alkoi niin äkkiä, että maitoa ei ehditty hakemaan.

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran Morossa 12. tammikuuta 2012.


Lue myös nämä


Kommentit (4)

  • masa59

    Höpö höpö. Ihan mahtava jakso. Bourdain ihan loistava äijä. Pitääkö joka asiasta vinkua?

  • Niiiin

    Ei. Jakso oli hieno pala Suomea. Me olemme eksotiikkaa muille paskaa itsellemme. Älkää antako itsesäälimme pilata tätä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio