Entinen myymäläauto jakaa ruoka-apua Tampereella, siksi Tampereella ei ole tuntikausien jonoja – "Aikanaan tuli tehtyä paljon pahaa, haluan nyt hyvittää nuo teot"

Ruokanyssestä asiakas saa ottaa hyllystä yhden kutakin elintarviketta. Seurakuntien diakoni tutkii hakijan ruoka-avun tarpeen etukäteen.

Tomi Vuokola
Entinen myymäläauto jakaa ruoka-apua Tampereella, siksi Tampereella ei ole tuntikausien jonoja – "Aikanaan tuli tehtyä paljon pahaa, haluan nyt hyvittää nuo teot"

Nysseauto säästää Tampereella pitkiltä ruokajonoilta. Täälläkin joutuu hiukan jonottamaan, mutta se ei ole verrattavissa pääkaupunkiseudun tuntikausien leipäjonoihin. Pispalan pysäkillä Reino on menossa hakemaan omaa kassillistaan.

Päivi VasaraMoro

Televisiouutisissa olemme saaneet tottua kuviin Helsingin kamalan pitkistä leipäjonoista. Tänä talvena on kohuttu myös auttaja Heikki Hurstin talousahdingosta.

Ruokanysse, eli ruoka-apua vähävaraisille tamperelaisille jakava entinen myymäläauto, on mainio idea. Sen ansiosta Tampereella ei köyhien tarvitse jonottaa leipää ja muuta ruokaa tuntikausia pakkasessa. Odottelussa syntyy pientä jonoa, mutta se on hyvin maltillinen.

Kävimme kuvaajan kanssa viime viikon torstaina kirpeänä pakkaspäivänä Pispalan pysäkillä. Ruokanysse kaartoi paikalle aikataulun mukaisesti. Asiakkaat saivat kantarellikeittoa, lasagnea, makaronia, leipää ja muuta hyllyistä.

Jokainen avuntarvitsija saa ottaa Ruokanyssestä yhden kutakin tarjolla olevista tavaroista. Jos seurakuntien diakoni on antanut lupalapun kahteen ruokakassiin, voi ottaa tuplat.

Tomi Vuokola
Ruokapankilla on hyvä ja moderni terminaali Nekalassa. Ruokanyssen mahtuu ajamaan sisälle. Valmisteluissa on päällä hienoinen tohina.

Ruokapankilla on hyvä ja moderni terminaali Nekalassa. Ruokanyssen mahtuu ajamaan sisälle. Valmisteluissa on päällä hienoinen tohina.

Valokuvauslupaa ei saatu

Odotukseni mukaisesti kukaan ei suostunut nimellään ja naamallaan esiintymään tässä jutussa. En sitä ihmettele. En olisi itsekään heidän asemassaan valokuvauslupaa antanut.

Edellä kerrotusta huolimatta meillä oli hyvät keskustelut Pispalan parkkipaikalla. Keski-ikäinen nainen tuumaili minulle, että ei valokuvan ottamisessa ja haastattelussa pitäisi olla mitään hävettävää. Olin hänen kanssaan samaa mieltä siitä, että ei ruoka-avun hakijan pitäisi hyvinvointivaltiossa syyllistäytyä.

Tomi Vuokola
Ari Ojala on tällä kertaa Ruokanyssen kyydissä vapaaehtoisena auttajana. Ruokanyssen toiminnan tekevät mahdolliseksi vapaaehtoiset jotka noutavat lahjoituksia, pakkaavat Ruokanysseä ja ovat matkalla mukana auttamassa Ruokanyssen asiakkaita.

Ari Ojala on tällä kertaa Ruokanyssen kyydissä vapaaehtoisena auttajana. Ruokanyssen toiminnan tekevät mahdolliseksi vapaaehtoiset jotka noutavat lahjoituksia, pakkaavat Ruokanysseä ja ovat matkalla mukana auttamassa Ruokanyssen asiakkaita.

Odottelijat lähettivät kiitoksia ruuanlahjoittajille. Viime torstain kantarellikeitot oli antanut Saarioinen, joka on ahkera antaja.

–Onneksi lahjoittavat ruuan, eivätkä heitä sitä pois, sanoo Reino, joka on noin 65-vuotias.

–Hyvältä tämä avun saaminen tuntuu, hän toteaa.

Juttu luistaa samassa tilanteessa olevien kesken, joten tunnelma on mukava. Kukaan ei etuile.

Nuoremmanpuoleinen mies totesi, että perheelliselle ihmiselle ruoka-apu kerran kahdessa viikossa ei oikein riitä. Hänen perheeseensä kuului vaimo.

Ihmisten suojelemiseksi tiedot Ruokanyssen pysähdyspaikoista ja ajoista eivät ole julkisia.

Valikoimassa on sekä valmisruokia että EU-ruoka-apua, kuten tämä makaronipussi.

Valikoimassa on sekä valmisruokia että EU-ruoka-apua, kuten tämä makaronipussi.

Nälkä on valitettavasti pysyvä ilmiö

Seurakuntien Ruokanysse aloitti toimintansa vuonna 2008. Keksintö valjastaa vanha myymäläauto ruuan jakeluun on saanut kiitosta innovatiivisuudesta.

Ennen kuin menimme Pispalaan, teimme pysähdyksen Ruokapankkiin Nekalassa. Siellä kävi kuhina, kun entistä myymäläautoa lastattiin.

–Tänään teki tiukkaa leivästä, mutta muuten tavaraa on kivasti, kertoo Salme Asunen, joka on seurakuntien elintarvike­avun koordinaattori.

Mukaan autoon lähti EU-ruokaa, lahjoituksia ja seurakuntien ostamia elintarvikkeita. Seurakunnat hankkivat kananmunat, maidon, perunat, sipulit ja porkkanat. Tarkoitus on, että valikoimassa on peruselintarvikkeita, joista voi valmistaa ruokaa. Lisäksi on tilanteen mukaan valmisruokia.

–Täällä Nekalassa pakataan suurkeittiölaatikot 7,5 desin pakkauksiin, koska ei yksi perhe tarvitse tuollaista jättipakkausta. Jos elintarviketeollisuudessa on mennyt päiväys väärin, teemme uudet tarrat. Muuten ei sitä voi jakaa. Evira on tästä tarkka, selostaa Salme Asunen.

Tomi Vuokola
Salme Asusella on vuosien kokemus Ruokanyssen asioista. Kari Kolehmainen on apuna siirtämässä Saarioisten lahjoittamia kantarellikeittoja auton kyytiin. Kohta lähdetään päivän kierrokselle.

Salme Asusella on vuosien kokemus Ruokanyssen asioista. Kari Kolehmainen on apuna siirtämässä Saarioisten lahjoittamia kantarellikeittoja auton kyytiin. Kohta lähdetään päivän kierrokselle.

"Kuluttelen eläkepäiviä vapaaehtoisena"

Nekalan Ruokapankilla on paljon vapaaehtoisia töissä. On työkokeilijoita, opiskelijoita ja erilaisia harjoittelijoita.

Jokapaikanhöylä Kari Kolehmainen huolehtii ruokaa Ruokanyssen kyytiin.

–Minä olen Salmen entisiä asiakkaita. Eläkepäiviä täällä kuluttelen, hän kertoo.

–Aikanaan tuli tehtyä paljon pahaa. Haluan nyt hyvittää nuo teot, hän lisää.

Voit tuoda kahvipaketin

Jos haluat auttaa Ruokanyssen asiakkaita, voit tuoda parin viikon ajan kahvipaketin Aamulehden ala-aulaan Siperiaan pahvilaatikkoon. Aula on avoinna arkisin kello 8.30–16. Tavallinen kahvi on suositeltava. Moron toimitus vie kahvit Nekalaan Ruokanyssen varastolle.

Ruokanysse

Ruokanyssen toiminta alkoi, kun 1990-luvun puolivälissä vähävaraisten tueksi perustettu Tampereen seurakuntien diakoniatyön ruokapankki laajensi tärkeää toimintaansa innovatiivisella tavalla.

Ruokanyssen asiakkaaksi:

Ruokanyssen käyttäjäksi pääsevät pääsääntöisesti pieni­tuloiset, kriisiavun tarpeessa olevat henkilöt ja perheet. Ruokanysse on osa seurakuntien Ruokapankki-toimintaa ja se pyrkii vastaamaan kasvavaan ruoka-avun kysyntään.

Jos tarvitset elintarvikeapua, voit hakeutua Ruokanyssen asiakkaaksi oman alueesi seurakunnan diakoniatyöntekijän kautta. Diakoniatyöntekijä kartoittaa avun tarpeen ja tekee päätöksen.

Ruokakassin sisältö:

Ruokakassin sisältö on melko vakio. Se on kehittynyt asiakkaiden ja diakoniatyöntekijöiden toivomuksesta.

Osa tuotteista on kauppojen lahjoittamia. Näissä tuotteissa ”parasta ennen” -päivä lähestyy, mutta ne ovat vielä aivan käyttökelpoisia.

Tuotteet ovat pääsääntöisesti tuoreita. Viimeisen myyntipäivän tuotteita on jonkin verran. Parasta ennen -tuotteissa on saman ja eilisen päivän tuotteita (esimerkiksi jugurtit). Näin asiakkaat saavat sellaisia tuotteita, mitä he muuten eivät saisi.

Lahjoituselintarvikkeita saadaan Citymarketeista, Prismoista, Sale-kaupoista, M-kaupoista, Sokokselta, Stockmannilta ja Wurstilta. Wurstilta haetaan joka viikko noin 500 kiloa erilaisia palvilihatuotteita. Tampereen Ateria lahjoittaa kotipalvelusta ylijääneet valmiit ateriat. Suurena lahjoittajana on myös Fazer, joka lahjoittaa suklaata ja keksejä.

Satunnaisia lahjoittajia on useita.

Juuri nyt vapaaehtoisia on tarpeeksi. Tarvittaessa Ruokapankki aloittaa kampanjan vapaaehtoisten saamiseksi. Nyt sellaista ei ole menossa.


Lue myös nämä


Kommentit (2)

  • Nimetön

    Hyvä wursti ja hyvä Saarelat.

  • siperia kutsuu

    Siperiaan menee varastettua tavaraa suomesta jopa junassa konteilla. Sosiaaliviraston ja keräysvaroin sekä valtion tuella katoaa suomesta rahaa autoja tavaraa eestiin venäjälle latviaan jopa lähi itään . Kyllä elämässään mokanneet ja ryöstetyksi tulleet kaiken maksumiehet suomalaiset on perunasoppaansa oikeutettuja alkuperäisasukkaita. Ompelutaitoiset voisi korjata vaatteita kun ensin pesee ne jos olisi korjausompelu paikka ja koneet. Ikävää jos täällä nähdään nälkää mutta siberiassa syödään suomesta vietyä ruokaa. Oikeutta on hoitaa täällä kärsivät ja muut hoitaa omansa heidän maissaan.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio