Veeran kesätyö on vahtia robottia – työaika kuluu lueskellessa

Veera Kivistö uskoo, että maailma robotisoituu.

Janne Ruotsalainen
Veeran kesätyö on vahtia robottia – työaika kuluu lueskellessa

Veera Kivistö seuraa robottia kolmen viikon ajan. Sateella hän voi mennä suojaan Tampere-taloon.

Elina KeinänenMoro

Sorsapuistossa robottiruohonleikkuri huristelee maata pitkin, vaikka kova tuuli lähentelee myrskyä. Veera Kivistö istuu tarkkailemassa robotin menoa viimasta huolimatta.

Kivistö on kesätöissä Husqvarnalla, ja hänen tehtävänään on vahtia yhtä robottileikkuria Sorsapuistossa. Moro kävi kysäisemässä, millaista on robottivahdin työ.

Kuka olet, ja mitä teet täällä?

–Olen Veera, 21-vuotias toisen vuoden lääketieteen opiskelija täältä Tampereelta. Istun täällä Sorsapuistossa vahtimassa, että robottileikkuri tekee työnsä, vaikka varsinaisesti se ei tarvitse vahtia. Jos ohikulkijat kiinnostuvat ja haluavat kysellä leikkurista, niin osaan vastailla.

–Minulla on tässä tiedossa kahdeksan tunnin työpäiviä kolmen viikon ajan. Hyvin kerkeää lueskella ja somettaa.

Käykö tässä aika yksinäiseksi?

–Toivottavasti ei. Jos ei muuta, niin rupean tämän leikkurikaverin kanssa juttelemaan. Saa nähdä, millainen meidän yhteisestä työtaipaleestamme tulee.

Mitä teet, kun et istu Sorsapuistossa robottivahdissa?

–Minulla on kaksi marsua, joita paijaan. Tykkään myös tehdä kaikenlaisia taidejuttuja kuten tanssia, näytellä, laulaa, soittaa, piirtää, maalata ja valokuvata. Tekemisestä ei tule pulaa.

Miten olet tehnyt aiempina kesinä?

–Yhtenä kesänä minulla oli sormusyritys siskoni kanssa. Teimme lasisormuksia, ja myimme niitä sitten toreilla ja markkinoilla. Leikkasimme siis lasilevystä palasia, jotka liimattiin päällekkäin ja sulatettiin keramiikkauunissa. Ne kävivät kaupaksi hyvin.

–Kaksi viimeistä kesää olen ollut apteekin kassalla.

Oletko yleisesti ottaen kiinnostunut roboteista, vai onko tämä ensikosketuksesi robotteihin?

–Meillä on robottileikkuri kotona, mökillä ja mummolassa, että nämä ovat tuttuja kavereita. Sen enempää minulla ei ole roboteista kokemusta. Onhan sellaisia lääketieteellisiä robotteja, joita ohjataan käsin. Saa nähdä, saanko tulevaisuudessa ohjailla sellaisia.

Uskotko, että maailma robotisoituu?

–Nyt tuli paha kysymys. No joo, uskon. Onhan sitä puhuttu kaikista itse ohjattavista autoista, ja niitä on testattukin. En sitten tiedä, kauanko siinä menee.

Robottiruohonleikkureita testataan nyt Hatanpään Arboretumissa. Pyrkimyksenä on hiljentää puiston äänimaisemaa.

Arboretumissa on neljä robottia, joista kerrotaan infokylteillä.


Kommentit (4)

 • Nimetön

  Näin julkisella sektorilla. Samalla vaivalla olisi palkannut jonkun työntämään ruohonleikkuria, vaikkapa sellaista käsivoimin toimivaa. Olisi säästynyt robottileikkurin hinta.
  7.6.2018 | 14:01

  ”Kivistö on kesätöissä Husqvarnalla, ja hänen tehtävänään on vahtia yhtä robottileikkuria Sorsapuistossa. ”

  Kun vielä tulisi sellainen aika takaisin, että ihmiset viitsisivät edes lukea, mitä jutussa kerrotaan, ennen kuin laukasevat nämä nasevat kommenttinsa kaiken kansan luettavaksi. Kyseessä on Husqvarnan mainoskapanja ja kesätyö kolmelle henkilölle. Sen rahoitus tulee Husqvarnalta.

  https://www.husqvarna.com/fi-fi/haussa-suomen-iisein-kesaduuni-2018/

 • Nimetön

  Ai Husqvarna on nykyään julkista sektoria, ok.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio