Tyyne-koira on pitserian vakioasiakas – tamperelaisravintolaan saa ottaa lemmikin päivällisseuraksi

Koiraystävälliset ravintolat ovat Tampereella harvassa.

Jukka Vuokola
Tyyne-koira on pitserian vakioasiakas – tamperelaisravintolaan saa ottaa lemmikin päivällisseuraksi

Ville Rissanen ja 4,5-vuotias amstaffi Tyyne ovat Sitkon vakioasiakkaita. Silloin tällöin Rissanen heltyy antamaan lemmikilleen pienen palan pitsapohjan reunaa.

Essi RundgrenMoro, Näsilinnankatu

Moron viime syksynä järjestämässä äänestyksessä Tampereen parhaaksi pitseriaksi valittu Sitko Pizza & Bar toivottaa tervetulleeksi myös nelijalkaiset, häntää heiluttavat asiakkaat.

4,5-vuotias amstaffi Tyyne pyrkii tottuneesti Sitkon tiskille. Pitsaravintolan vakioasiakas tietää, että kun katsoo oikein kauniisti, Saleniuksen yrittäjäveljeksistä ainakin Henri saattaa heltyä antamaan palan kinkkua.

–Tyyne vetää Sitkon kohdalla aina jarrut pohjaan, että josko mentäisiin taas pitsalle, Ville Rissanen naureskelee talutushihnan toisessa päässä.

Tyynen tiukka tapitus palkitaan, kun salin puolelle kiirehtii lihapullapussi rapisten veljesten äiti Tuula Salenius. Herkkupala katoaa kädestä alta aikayksikön.

–Ehkä vielä toinen, Tuula Salenius myöntyy.

Myös omistajansa jalan juureen väsähtänyt viisivuotias kultainennoutaja Lenny terästäytyy: mitä, puhuiko joku lihapullista?

Tyyne ja Lenny pääsivät mukaan lounaalle Sitkoon.

Tyyne ja Lenny pääsivät mukaan lounaalle Sitkoon.

Entä allergiset?

Sitkon koiraystävällinen linja herätti kuun vaihteessa vilkasta keskustelua Facebookissa, kun yrittäjät muistuttivat päivityksessään, että ravintolaan voi tulla myös nelijalkaisen ystävän kanssa. Suurin osa kommentoijista oli asiasta mielissään, mutta muutamalla heräsi huoli allergisista ja koirapelkoisista asiakkaista.

Miika Salenius kertoo, että koirat ovat olleet tervetulleita ravintolaan sen avaamisesta lähtien, eikä miltei kolmen vuoden aikana kukaan ole joutunut kääntymään ovelta koiran – tai koira-allergian takia.

–Koiranomistajat käyttäytyvät fiksusti. He hakeutuvat yleensä vähän syrjäisempiin pöytiin, jotta asiakkaat, jotka eivät koirista välitä, saavat ruokailla rauhassa, Miika Salenius kertoo.

–Emme tietenkään halua vähätellä kenenkään allergiaa tai fobiaa. Jos paikalle tulee allerginen asiakas, koiranomistajaa voidaan pyytää siirtymään sivummalle, Henri Salenius jatkaa.

Tyynen ja Lennyn omistajat nyökyttelevät. Muut asiakkaat ovat aina suhtautuneet heihin positiivisesti. Jonna Nurminen rapsuttaa lemmikkiään korvan takaa. He kävivät Sitkossa ensimmäistä kertaa viime viikolla.

–Silloin asiakkaana oli myös viisivuotias poika, joka rakastui Lennyyn. Hän luki lattialla Aku Ankkaa Lennyä vasten nojaten.

Jukka Vuokola
Lennyn ja Jonna Nurmisen lounasseuraksi lähti Sami Kivioja. Nurminen työskentelee lähistöllä, ja toimistokoira Lenny kulkee lähes aina mukana töissä. Kaksikko on ottanut koiraystävällisen lounaspaikan riemulla vastaan.

Lennyn ja Jonna Nurmisen lounasseuraksi lähti Sami Kivioja. Nurminen työskentelee lähistöllä, ja toimistokoira Lenny kulkee lähes aina mukana töissä. Kaksikko on ottanut koiraystävällisen lounaspaikan riemulla vastaan.

Sitkon ovessa on tarra, joka huomauttaa asiakkaille, että ravintola on koiraystävällinen. Saleniukset kertovat, että koira-asiakkaita ei kuitenkaan ole ruuhkaksi asti, harvoin edes kahta samaan aikaan.

Nurminen ja Rissanen muistuttavat, että asioidessaan lemmikkinsä kanssa ravintolassa myös koiranomistajan täytyy itse ottaa muut asiakkaat huomioon.

–Aina kannattaa kysyä vierustoverilta, saako viereen istua koiran kanssa, vaikka ravintola olisikin koiraystävällinen. Niin toimitaan busseissakin, Nurminen neuvoo.

Rissasella on tapana istua Tyynen kanssa Sitkossa korkean pöydän ääressä lähellä ovea. Vaikka Tyyne on rauhallinen ja ihmisrakas, on se myös vähän utelias, eivätkä kaikki asiakkaat pidä koiran lähestymisyrityksistä.

–Koiran on oltava tietysti kytkettynä koko ajan, Rissanen muistuttaa.

Ei koiranmakkarapitsaa

Rissanen tilaa pepperonipitsan. Tyynellä käy tuuri jo toistamiseen, kun isännältä heruu vielä pieni pala pitsapohjan reunaa.

–Tyynellä on rautainen vatsa. Kovin suuria määriä vehnää ei kuitenkaan kannata koiralle antaa, Rissanen kertoo.

Myös Lennyn omistajalle maistuu pitsa, gluteeniton sellainen. Monelle ruoka-aineelle allerginen Lenny joutuu nuolemaan huuliaan. Sitkon listalle ei ole tulossa koiranmakkarapitsaa.

–Pitsa ei kuulu koiran ruokaympyrään, suola ei ole koiralle hyväksi, Henri Salenius sanoo.

Jukka Vuokola
Ville Rissanen ja Tyyne tervehtivät taustalla Sitkon yrittäjää Miika Saleniusta. Lenny keskittyy poseeraamaan.

Ville Rissanen ja Tyyne tervehtivät taustalla Sitkon yrittäjää Miika Saleniusta. Lenny keskittyy poseeraamaan.

Lempeästi nelijalkaisiin asiakkaisiinsa suhtautuvilla veljeksillä ei kuitenkaan ole omia koiria. Miksi koiraystävällisyys sitten on heille niin tärkeää?

–Maailmalla koirat ovat arkipäivää ravintoloissa. Esimerkiksi Saksassa oli eräs italialainen deli, jossa omistajan massiivinen lammaskoira liikkui vapaasti, Henri Salenius kertoo.

–Läheisillämme on myös koiria lemmikkeinä. Etenkin näin kesällä koiraa ei saisi jättää kuumaan autoon, joten meillä sen voi ottaa mukaan ravintolaan, Miika Salenius jatkaa.

Koirakahvilaa kaivataan

Tampereella on useita kahviloita, joihin myös lemmikit ovat tervetulleita, mutta koiraystävälliset ruokaravintolat ovat aika harvassa. Jonna Nurminen toivoo, että useampi ravintola avaisi ovensa myös koirille.

–En ole kovin tyytyväinen Tampereen tarjontaan. Kesällä pääsee kyllä terasseille, mutta niille ei voi ikinä mennä yksin, kun ei pääse koiran kanssa tiskille tekemään tilausta.

Ville Rissanen harmittelee, että Koirakahvila Vainun lopetettua pari vuotta takaperin Tampereella ei ole enää ollut varsinaista koirakahvilaa. Hän käy Tyynen kanssa ainakin Aleksis Kiven kadulla sijaitsevassa Kaffilassa ja Rillingin terassilla. Tyynen hyvä ystävä Jaska käy ravintola Maja / Talossa Pyynikillä, joten sinne täytynee sopia pian koiratreffit.

–En oleta, että koiran saa ottaa kaikkialle mukaan, mutta onhan se hyvä bonus. Kannan mielelläni rahani paikkaan, jonne Tyyne pääsee mukaan.

Koiraystävälliset kahvilat ja ravintolat

Ainakin näihin tamperelaisiin ravintoloihin ja kahviloihin koirat ovat tervetulleita:

3D Crush Cafe, Itsenäisyydenkatu 10.

Chalupa, Verkatehtaankatu 7.

Kaffila, Aleksis Kiven katu 11 C 30.

Kuppila Kulma, Hatanpään valtatie 12.

Pikkubistro Kattila, Aleksis Kiven katu 13.

Puurobistro–kahvila Mama Bear, Laukontori 6 B.

Ravintola Henriks, Satamakatu 7. Koirat ovat tervetulleita kabinettiin.

Ravintola Maja/Talo, Pirkan­katu 1.

Talllipihan kahvila, Kuninkaankatu 4.

Wayne's Coffee Koskipuisto, Koskikatu 7 D.


Kommentit (2)

  • micco

    Saksassa, missä asun osan vuotta, koirat saavat pääsääntöisesti tulla mihin ravintolaan tahansa edellyttäen, että pysyvät pöydän alla. Mitään häiriöitä ei ole. Ihmettelen suomalaisten ravintoloiden ja erityisesti monien ihmisten nuivaa suhtautumista asiaan. Enemmän haittaa tai häiriötä esim. lounaalla tai brunssilla ravintolassa on kirkuvista ja sottaavista pikkulapsista kuin pöydän alla olevasta rauhallisesta koirasta.

  • Nimetön

    Vaikka pääsääntöisesti pidänkin koirista, käännyn kyllä ympäri jos ravintolan sisätiloissa on eläimiä.
    Koirat pölisevät karvoja ja pestyinäkin haisevat koiralle.
    Tiedänpähän välttää tuota paikkaa.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio