Tuo vanha läppärisi Moron Peräkonttikirppikselle kierrätettäväksi: "Yhdeksäntoista kahdestakymmenestä asiakkaasta haluaa ostaa kierrätetyn läppärin"

Vanha tietokone voi saada uuden elämän aivan hyvänä peruskoneena. Ekokumppanit järjestävät Moron Peräkonttikirppiksellä 17.9. käytettyjen koneiden keräyksen.

Tomi Vuokola
Tuo vanha läppärisi Moron Peräkonttikirppikselle kierrätettäväksi: "Yhdeksäntoista kahdestakymmenestä asiakkaasta haluaa ostaa kierrätetyn läppärin"

Koneet Kiertoon -firma ottaa vastaan Peräkonttikirppiksellä käytettyjä tietokoneita. Itsenäisyydenkadun liikkeessä paikalla olivat innokkaina Aki Koskinen (vas.), Miika Järvinen (istumassa), Attila Balazs ja Eero Lähde.

Taina Nuutinen-KallioMoro, Itsenäisyydenkatu

Muistatko vielä Moron Peräkonttikirppiksellä järjestetyn silmälasikeräyksen, joka tuotti Tansaniaan 10 000 paria silmälaseja? Tai kännykkäkeräyksen, jonka avulla puistoihin hankittiin lepakonpönttöjä?

Sunnuntaina 17. syyskuuta peräkonttikirppiksellä Ekokumppanit tempaisee jälleen näyttävästi ja kerää pölyttymään jääneitä tietokoneita. Niitä on takuuvarmasti varastoissa odottamassa ”uutta käyttöä”.

–Koneet yritetään saada kuntoon ja kiertoon uusille käyttäjille, selvittää projektipäällikkö Harri Helin Ekokumppaneista.

Usein käytöstä poistetut elektroniset laitteet koneet puretaan osiksi ja niistä otetaan vain arvometallit talteen.

–Koko kone tuhoutuu ja kaikki se työ menetetään, jolla kone on saatu aikaiseksi. Olisi hyvä, että tavaralla olisi mahdollisimman monta käyttäjää, Helin toteaa.

Itsenäisyydenkadulla sijaitsevan Koneet Kiertoon -yrityksen Eero Lähde kertoo, että eniten yritykselle tuodaan käytöstä poistettuja läppäreitä.

–Läppäreitä myös kysytään eniten. Yhdeksäntoista kahdestakymmenestä asiakkaasta haluaa ostaa kierrätetyn läppärin. Pöytäkoneitakin jonkin verran kysytään, mutta selkeästi vähemmän.

Yritys korjaa uusiokäyttöön myös tabletteja ja älypuhelimia. Vastaanotetuiden koneiden kovalevyt tyhjennetään siten, ettei käyttäjien tietoturva vaarannu.

–Analysoimme myös, kannattaako konetta yleensäkään korjata, Lähde kertoo.

Tomi Vuokola
Koneet kiertoon -yritys sijaitsee Tampereella Itsenäisyydenkadulla.

Koneet kiertoon -yritys sijaitsee Tampereella Itsenäisyydenkadulla.

Ryönä hidastaa

Useimmiten ihmiset luopuvat tietokoneistaan, koska ne ovat lakkaavat toimimasta tai muuttuneet turhan hitaiksi. Läppärit keräävät pölyä niin hankaliin paikkoihin, ettei niihin pääse käsiksi kotikonstein. Kone kuumenee ja saattaa hajota. Eero Lähteen mukaan myös Windows-käyttöjärjestelmä kerää ajan mittaan ryönää, jolloin kone hidastuu.

Korjauskelvottomat koneet puretaan kappaleiksi, josta osa kierrätetään eteenpäin: metallit, muovit ja piirilevyt erotellaan. Osa käytetään varaosina.

–Esimerkiksi läppäreiden näytöt voidaan käyttää uudestaan, jos asiakkaan näyttö on mennyt rikki. Koska varaosat ovat käytettyjä, ei näytön vaihdosta tarvitse maksaa uuden koneen hintaa.

Sopivat koneet puhdistetaan ja niihin asennetaan käyttöjärjestelmä. Eero Lähdettä kiusaa kertakäyttökulttuuri, jossa rikkinäistä tavaraa ei yritetäkään korjata, vaan hankitaan heti uusi tilalle.

–Aika monelle riittää sellainen kone, jolla pystyy surfailemaan netissä ja hoitamaan pankkiasioita, Lähde toteaa.

Vanhempiin, hitaisiin koneisiin asennetaan Linux-pohjainen Ubuntu Mate -käyttöjärjestelmä. Lähteen mukaan se on riittävä peruskäyttöön.

Ekokumppanien keräyspiste sijaitsee sunnuntaina 17. syyskuuta kello 9–15 Vanhan kirkon tilausbussipysäkin vieressä. Siellä otetaan vastaan vain tietokoneita, ei esimerkiksi tulostimia.

Moron Peräkonttikirppis

Moron ja Tampereen ev. lut. seurakuntien järjestämä, jo perinteeksi muodostunut hyväntekeväisyystapahtuma järjestetään Tampereen Keskustorilla sunnuntaina 17.9. kello 9–15.

Peräkonttikirppiksellä on mukana Ekokumppanit ja Koneet Kiertoon -yritysten telttakatos.

Voit viedä tarpeettomat tietokoneesi, tablettisi tai älykännykkäsi keräyspisteelle. Tulostimia ei voida ottaa vastaan. Laitteita ei myydä Peräkonttikirppiksellä eteenpäin.


Kommentit (2)

  • Apache

    Melkoisesti yritetään kansalaista kusettaa näissä asioissa. IT-puolella ollessani ei tullu pieneen mieleenikään puhua ihmistä ostamaan uutta jos ei sille ole tarvis.

  • Nimetön

    Suurimman osan takkuilevista läppäreistä ja muistakin tietokoneista saa elvytetyksi helpolla tempulla. Asennetaan käyttöjärjestelmä uudelleen. Senhän ei tarvitse olla Windows 10, joka kyykyttää kaikki vanhemmat koneet eikä mainoksista huolimatta edes tue vanhempia mutta vielä täysin käyttökelpoisia laitekoonpanoja. Kevyemmällä ja ilmaisella Linuxilla saa kaikki samat toiminnot.

    Läppärien kuumeneminen eli tukehtuminen pölyyn ja kissankarvoihin on toinen ongelma, joka kyllä vaatii asiantuntijaa purkamaan kuoria, että pääsee puhdistamaan koneen tarpeeksi syvältä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio