Tampereen kalleimman vaalikampanjan tehnyt Veikko Vallin: ”18 300 euron vaalibudjetti ei kaduta”

Mitäs sää: Madeiralta lomailemasta tavoitettu kaupunginvaltuutettu haluaa pelastaa Tampereen keskustan kivijalkapalvelut.

Veikko Vallinin arkisto
Tampereen kalleimman vaalikampanjan tehnyt Veikko Vallin: ”18 300 euron vaalibudjetti ei kaduta”

Madeiralla viihtyvä Veikko Vallin toteaa, että saari on turvallinen ja tamperelaiselle sopivan kokoinen paikka, jossa on hyvät ulkoilumaastot.

Jukka ManninenMoro, Siperia/Madeira

Veikko Vallin vastaa Moron soittoon Madeiralla, missä hänellä on kakkoskoti. Mitä kaupungin suurimmalla vaalibudjetilla kaupunginvaltuustoon päässyt valtuutettu pitää tärkeänä vuonna 2018?

Vallinin vaalibudjetti oli ylivoimaisesti Tampereen mittavin. 18 300 euroa, kaikki omaa rahaa. Summa ei kaduta.

– Kun teen jotain, teen sen tosissani. Sen takia laitoin vaalikampanjaankin kunnolla rahaa, tavoitteeni on katsoa politiikka ihan päätyyn saakka, yrittäjänä menestynyt Veikko Vallin toteaa.

Olet jo kertonut lähtevänsä ehdolle eduskuntaan vuoden 2019 vaaleissa. Mitä asioita ajat Tampereella ennen vaaleja?

– Turvallisuus on ykkösteemani, myös eduskuntavaaleissa. Turvallisuus on kasvavien kaupunkien suurin haaste aina. Poliitikkojen pitäisi keskittyä turvallisuuden parantamiseen enemmän kuin nyt.

Vallin kertoo kiinnostuneensa yhteiskunnallisista asioista 22-vuotiaana, kun hän asui kolme vuotta Göteborgissa.

– Havahduin siellä siirtolaiskysymykseen ja nyt on käynyt niin kuin pelkäsin. Göteborgissa on ghettoja, joihin poliisi ei mene yksin. Sellaisia ei saa syntyä Tampereelle.

– Kannatan työperäistä muuttoa ja kansojen yhteistyötä, mutta ideologista monikulttuurisuutta minä vastustan.

Veikko Vallinia harmittaa, että maahanmuuttokeskustelussa ovat tunteet pinnassa ja järkevää keskustelua asiasta on vaikea saada aikaan.

Lähivaikuttamista

Vallinilla on nyt puolen vuoden kokemus kaupunginhallituksesta. Hän on tyytyväinen ja kertoo oppineensa paljon ja päässeensä vaikuttamaan asioihin.

– Hallituksessa näkee varsinaista politiikkaa, hän sanoo ja toteaa olevansa onnekas päästyään heti mukaan kaupunginhallituksen työskentelyyn.

Ratikassa ei ole Vallinin mielestä edelleenkään järkeä.

– Mutta koska demokraattisesti on noin päätetty, niin en hirttäydy siihen. Mennään eteenpäin. Onneksi Eteläpuiston täyteen rakentaminen saatiin pormestari Lylyn johdolla pysäytettyä.

Tulevan kauden tärkeitä teemojaan Vallin luettelee kokeneen yrittäjän käytännöllisestä näkökulmasta.

– Lähiruoka, lähitalous ja lähiajattelu tulevat olemaan esillä. Niiden työllisyysvaikutus on tärkein tekijä. Täällä Madeiralla sekin korostuu, pienellä saarella toisia tuetaan ja lähitalous toimii.

Madeiraan Vallin ihastui työmatkalla ja nyt hän on käynyt saarella jo yhdeksän vuotta.

– Tämä on sopivan kokoinen tamperelaiselle, turvallinen, kaunis ja täällä on hyvät ulkoilumahdollisuudet.

Kivijalkapalveluita

Lähitalouteen kuuluvat myös 1–10 hengen yritykset, joiden toimintamahdollisuuksia Vallin haluaa edistää. Moni päätös on valtakunnan tason asioita, mutta esimerkiksi kaupungin hankintoihin hän haluaa vaikuttaa.

– Kaupungin pitää suosia paikallisia yrityksiä oikeasti, ettei aina katsota hintaa. Silloin raha jää paikalliseen talouteen ja työllistää paikallisia ihmisiä.

Tampereen keskustan yrittäjien ja kivijalkojen puolesta Vallin innostuu.

– Haluan parkkiruutuja takaisin kaduille. Ne tuovat juuri sille kohdalle tuhansia asiakkaita vuoden mittaan. Ilman parkkiruutuja nämä asiakkaat siirtyvät keskustan ulkopuolelle. He eivät käytä parkkitaloja tai kävele matkan päästä.

Vallin haluaa, että aletaan puhua kivijalkapalveluista kivijalkakauppojen sijaan. Silloin katetaan kaikki keskustan yrittäjät.

– Heidän tilannettaan ei saa enää liikennejärjestelyillä vaikeuttaa.

Veikko Vallin

55-vuotias tamperelainen perussuomalaisten kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen.

Vallin on syntynyt Tampereella vuonna 1962.

Tunnetaan Tony Halmeen eduskuntaan johdattaneena kampanjapäällikkönä ja yrittäjänä. Myi perustamansa Func Food Finland Oy:n vuonna 2009. Menestynyt yritys myi urheiluravinteita.

Vallin valittiin viime kevään kuntavaaleissa Tampereen Puolesta ry:n valtuutetuksi, mutta vaihtoi syksyllä perussuomalaisiin.

Moron Mitäs sää -sarjassa tavataan ajankohtainen tamperelainen ihminen.

Voit ehdottaa haastateltavaa ja kahta sinua askarruttavaa kysymystä hänelle Moron sähköpostiin moro@aamulehti.fi.


Lue myös nämä


Kommentit (3)

  • Nimetön

    Ja TaPu pani kanssa melkoisesti rahaa vaalimainontaan, jossa Vallin oli päähenkilönä. Tämäkin kannattaa muistaa.

  • Nimetön

    Onnea yrityksillesi edelleen, hyviä vaihtoehtoja tarvitaan kaupunkisuunnittelussa.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio