Tampereen Härmälässä mitattiin kesäkuun sade-ennätys – Tampereella satoi enemmän kuin missään muualla Suomessa

Kesäkuun 12. päivä vuorokauden sademääräksi mitattiin 49,3 millimetriä. Koko kesäkuun aikana satoi yhteensä 137 millimetriä.

Jukka Manninen
Tampereen Härmälässä mitattiin kesäkuun sade-ennätys – Tampereella satoi enemmän kuin missään muualla Suomessa

Vasemmalta oikealle: Sademittari, pilven korkeuden mittari, sähkönsyöttö, keskusyksikkö, sähkönsyöttö, lämpötilan mittari, lumensyvyysmittari.

Jukka ManninenMoro, Härmälä

Sateisen kesäkuun huipennus Tampereella oli tieto, että Härmälän säähavaintoasema suoriutui Suomen ennätykseen. Siellä mitattiin kesäkuun suurin sademäärä ja suurin yhden vuorokauden sademäärä.

Siltähän kesäkuu kyllä Tampereella tuntuikin ja kadut tulvivat. Silloin oli 12. kesäkuuta, ja Härmälän sääaseman vekotin mittasi vuorokauden sademääräksi 49,3 millimetriä, SE-luvut.

Koko Suomen korkeimmat lukemat saatiin Härmälässä myös koko kesäkuun sateista, 137 millimetriä. Luku kuvaa, kuinka paljon sadetta tulee yhden neliömetrin alalle.

Esimerkiksi yhden millimetrin sademäärä tarkoittaa, että yhden neliömetrin pinta-alalle kertyy yksi litra vettä. Jos vesi leviäisi tasaisesti, niin sitä olisi yhden millimetrin paksuinen kerros. Härmälässä siis saatiin neliömetrille vuorokaudessa 137 litraa vettä.

Jukka Manninen
Tämä sademittari mittasi kesäkuussa Härmälässä Suomen ennätykset sekä kuukauden että yhden vuorokauden sademäärässä. Ympärillä olevat rivat on tuulisuojus. Sadevesi kertyy pönttöön. Laite mittaa veden painon ja sen perusteella lasketaan sademäärä.

Tämä sademittari mittasi kesäkuussa Härmälässä Suomen ennätykset sekä kuukauden että yhden vuorokauden sademäärässä. Ympärillä olevat rivat on tuulisuojus. Sadevesi kertyy pönttöön. Laite mittaa veden painon ja sen perusteella lasketaan sademäärä.

Kaikkien aikojen SE:t ovat kaukaa menneisyydestä. Suurin vuorokausisademäärä 198 millimetriä satoi Espoon Lahnuksessa 21.7.1944. Suurin kuukausisademäärä 302 millimetriä kertyi Laukaalla heinäkuussa vuonna 1934.

Hyvä mittaamaan sadetta

Ilmatieteenlaitoksen havaintopalveluyksikön päällikkö Juhana Hyrkkänen kehuu Härmälän säähavaintoasemaa mainioksi paikaksi juuri sateen mittaamiseen.

–Ilmastollisesti se on hyvällä paikalla Pyhäjärven alangolla ja suojaisassa paikassa, missä mittariin ei osu kovia puuskatuulia. Tosin alavalla seudulla aseman erityispiirteenä on, että vuorokauden minimilämpötilat siinä ovat asteen-pari liian alhaisia, Hyrkkänen kertoo.

Muutoin Härmälän asema on varsin tavallinen automaattinen säähavaintoasema. Sijainti vanhalla lentokentällä on kuitenkin tärkeä Ilmatieteenlaitokselle.

–Härmälän lentokentällä säähavaintojen kirjaaminen alkoi vuonna 1948, joten havaintojen aikasarjat ovat täältä jo hyvin pitkiä.

Härmälän lisäksi ilmatieteenlaitoksella on Tampereella automaattiset havaintoasemat Tampellan alueella ja Siilinkarilla.

Säähavainnot

Ensimmäinen säähavaintoasema perustettiin Helsingin Kaisaniemeen 1844.

Vuonna 1981 perustettiin ensimmäiset automaattisääasemat.

Härmälän automaattinen sääasema perustettiin vuonna 1997.

Kaikilta automaattiasemilta havaintoja saadaan tällä hetkellä 10 min välein.

Kaikkien havaintoarvojen laatu tarkistetaan automaattisten testien avulla.

Automaattisen laaduntarkastuksen ilmoittamat epäilyttävät tai virheelliset arvot käydään läpi vielä manuaalisesti havaintojen laadun varmistamiseksi.

Säähavaintoasemilla havainnoitaviin perussuureisiin kuuluvat ilman lämpötila, ilman suhteellinen kosteus, ilmanpaine, tuuli, sademäärä, kokonaispilvisyys ja pilvenkorkeus, vallitseva sää, näkyvyys, lumensyvyys ja auringon säteily.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio