Moro

Tampereella ja Pirkkalassa muovipakkauksia kerätään nyt taloyhtiöissä – Pirkanmaan Jätehuollon keräykseen on liittynyt jo parikymmentä kiinteistöä

Asunto-osakeyhtiö Kaupinpirtti Tammelassa aloitti muovinkeräyksen kaksi viikkoa sitten. Isännöitsijä Liisa Leinosen mukaan asukkaat ovat ottaneet uuden mahdollisuuden innokkaasti vastaan.

Laura Talvitie
Tampereella ja Pirkkalassa muovipakkauksia kerätään nyt taloyhtiöissä – Pirkanmaan Jätehuollon keräykseen on liittynyt jo parikymmentä kiinteistöä

Vili Palola on muuttamassa Kaivokatu yhteen. Hän on sitä mieltä, että asuntoyhtiön jätehuolto on mallillaan: Pihassa on kaikelle omat astiansa. Nyt myös muovipakkauksille.

Päivi VasaraMoro

Kaivokatu yhden pihassa on kaksi viikkoa vanha kahden ja puolen kuution säiliö muovipakkausten keräystä varten.

Pirkanmaan Jätehuolto on aloittanut kodin puhtaiden ja kuivien muovipakkausten keräyksen ydinalueella Tampereella ja Pirkkalassa.

Asunto-osakeyhtiö Kaupinpirtin isännöitsijä Liisa Leinonen oli heti valmis, kun Pirkanmaan Jätehuollolta tuli yhteydenotto.

–Asukkaat ovat todella innolla ottaneet tämän vastaan. On hienoa, että muovinkeräyspiste on omassa pihassa, eikä roskia tarvitse viedä Tammelantorille asti. Taloyhtiön etu tämä on myös, koska sekajäte maksaa enemmän, toteaa Liisa Leinonen.

Isännöitsijä Liisa Leinonen on jakanut jokaiseen talouteen ohjeet siitä, mitä muovinkeräykseen saa laittaa ja mitä ei saa laittaa. Tiedote on myös rappukäytävän info-taululla.

–Taloyhtiöt voivat liittyä muovipakkausten keräykseen ottamalla meihin yhteyttä, neuvoo Pirkanmaan Jätehuollon tekninen päällikkö Timo Varsala.

Taloyhtiö voi liittyä Pirkanmaan Jätehuollon keräykseen, jos kiinteistöllä on nostoperusteisesti tyhjennettävät jäteastiat, joista yksi voidaan muuttaa muovipakkauksille. Toinen vaihtoehto on vuokrattava muovipakkausten keräysastia, kuten Tammelassa Kaupinpirtin pihassa.

–Uudelle muovipakkausten keräysastialle voi olla haasteellista löytää paikkaa, jos nykyinen jätetila on kovin ahdas entuudestaan. Pienet taloyhtiöt voisivat tehdä kimpparatkaisun ja löytää näin yhteisen paikan, ehdottaa Timo Varsala.

Kaupinpirtin pihassa oli mainiosti tilaa uudelle pintakeräysastialle muovipakkauksia varten.

LAURA TALVITIE / Aamulehti
Asukkaille on jaettu tietoa sekä asuntoihin että talon informaatiotaululla.

Asukkaille on jaettu tietoa sekä asuntoihin että talon informaatiotaululla.

Laura Talvitie
Tällaista muoviroskaa on kertynyt tähän mennessä taloyhtiön säiliöön.

Tällaista muoviroskaa on kertynyt tähän mennessä taloyhtiön säiliöön.

Saukonmäki onnistui

Saukonmäen muovipakkausten keräilykokeilu onnistui mainiosti ja innosti Pirkanmaan Jätehuoltoa laajentamaan muovipakkausten keräystä.

–Ohjaamme jatkossa kuormat tuottajien vastaanottoterminaaliin. Se sijaitsee Hankkiossa Tampereella. Sieltä muovi matkaa Riihimäelle Fortumin muovijalostamoon. Tällä hetkellä keräykseen on liittynyt jo lähes parikymmentä kiinteistöä, kertoo Timo Varsala.

Halukkaiden pitäisi olla Tampereen ja Pirkkalan ydinalueilla. Perustana keräykselle on, että pakkausten keräämisestä materiaalihyötykäyttöön saadaan aidosti ympäristöhyötyä – muutoin kerääminen ei ole ekologisesti järkevää.

–Kun muovipakkausten keräys­astia on lähellä käyttäjiä, innostuvat asukkaatkin lajittelusta paremmin, sanoo palveluasiantuntija Sari Lehtinen Pirkanmaan Jätehuollosta.

Lajitteluohje on lähetetty kaikille muovipakkausten lajittelun aloittaneille kiinteistöille, joissa se on jaettu asukkaille. Tällä varmistetaan kierrätyskelpoisen muovin laatu.

Kirjoitus on alun perin julkaistu Morossa kesäkuun alussa 2018.


Lue myös nämä


Kommentit (7)

  • Nimetön

    En itse ainakaan ala pesemään mitään muovipusseja. Pieni keittö misdä niitä kuivattaisin. Pyykkinarut keittiön kattoon vai?

  • Nimetön

    Hyvä Pirkanmaan jätehuolto.

    Sinänsä harmi, että he alkavat nyt tehdä työtä, joka ei oikeastaan heidän vastuulleen kuuluisi lainkaan. Mutta siinä vaiheessa kun muovijäte siirtyi tuottajille, tuottajat eivät ole tehneet muuta kuin minimin muovinkeräyksen eteen – käytännössä keräyspisteet ovat ainoastaan autoilijoiden saavutettavissa.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio