tampere

Suuri kalakuolema uhkasi lopettaa onkikisat – Viinikan "kuollut" Pahalampi sai uudet kalat ongittaviksi

Huhtikuussa paljastunut suuri kalakuolema uhkasi lopettaa onkikisat.

Aamulehti, Timo Marttila
Suuri kalakuolema uhkasi lopettaa onkikisat – Viinikan "kuollut" Pahalampi sai uudet kalat ongittaviksi

Kalastaja Pekka Rintamaa kävi heti toimeen, kun keväällä paljastui Pahalammen kalakuolema. Suositun onkipaikan pelastamiseksi hän siirsi järveen isoja lahnoja ja suutareita. Kaupunki toi karppeja.

Jukka ManninenMoro

Viinikan Pahalampeen on alkukesän aikana siirretty uusia isoja kaloja järven virkistyskäytön pelastamiseksi. Lampi on kalastusseurojen suosima onkikisojen paikka. Kalat eivät ole syömäkelpoisia, joten pyydystetyt kalat lasketaan takaisin kasvamaan.

Pahalammen rannoilta siivottiin satoja kiloja kuolleita kaloja huhti-toukokuussa. Käytännössä koko järven kalakanta kuoli, ilmeisesti happikatoon. Suosittu onkikilpailujen pitopaikka ei ollut entisensä, joten alan harrastajat ryhtyivät toimeen.

Yksi aktiiveista on kalastaja Pekka Rintamaa, joka oli pelastamassa järven kalastoa myös vuoden 2005 kalakuolemien jälkeen.

Viinikan Pahalammesta ongittu ruutana.

Viinikan Pahalammesta ongittu ruutana.

– Kaupungin ja Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistyksen kanssa sovittiin siirroista. Esimerkiksi Pirkkalan Vähäjärvestä siirsin 240 isoa lahnaa Pahalampeen. Kaupunki toi karppeja, jotka ovat tämän onkipaikan kiinnostavin laji kilpaonkijoille.

Vähäjärven lahnat saatiin järveen tehdyn hoito- ja tutkimuskalastuksen rysästä.

– Rysä on tässä tapauksessa paras pyydys, koska kalat eivät vahingoitu.

Petokaloja tulossa

Lahnojen ja karppien lisäksi Pahalampeen on siirretty tai siirretään vielä ennen syksyä suutareita Pyhäjärvestä, ahvenia, toutaimia ja säyneitä.

Porilainen Petri Hakamäki nappasi 600-grammaisen karpin onkikisoissa. Punnitsemisen jälkeen kala pääsi takaisin Pahalampeen.

Porilainen Petri Hakamäki nappasi 600-grammaisen karpin onkikisoissa. Punnitsemisen jälkeen kala pääsi takaisin Pahalampeen.

– Ne ovat petokaloja, jotka pitävät Pahalammen särkikannan kurissa. Särki ja lahna ovat otollisissa oloissa todella kovia lisääntymään.

Rintamaa kertoo, että normaalisti kesän aikana järjestetyissä onkikisoissa on Pahalammesta poistettu yhteensä 250–300 kiloa särkiä.

Rauhoituksesta päätös

Moni ei ehkä tiedä, muuta kalaseurat ovat hakeneet ja saaneet Pahalammella rauhoituksen. Sen mukaan vuoden kalastuslupa maksaa 10 euroa, alle 18-vuotiaat saavat kalastaa ilman maksua. Kalastuksen periaate on pyydä ja päästä.

Timo Marttila
Huhtikuussa paljastunut suuri kalakuolema uhkasi lopettaa onkikisat.

Huhtikuussa paljastunut suuri kalakuolema uhkasi lopettaa onkikisat.

– Saadut kalat palautetaan järveen mahdollisia haukia ja särkiä lukuun ottamatta. Tämän säännön ymmärtäminen on tärkeää, jotta paikka pysyy kiinnostavana.

Pahalammen kalastuslupia saa esimerkiksi Kalapassi-palvelusta.

Lue lisää: Tamperelaisessa puistolammessa satoja kuolleita kaloja – löydön tehnyt koiranulkoiluttaja epäuskoisena näystä.

Korjaus la klo 13.37: Kuvassa oleva eväkäs on ruutana eikä suutari, kuten jutussa aikaisemmin luki.


Kommentit (4)

 • Nimetön

  Mielenkiintoista seurata Pahalammen kirjoittelua. Pahalampihan sijaitsee uutisenkin mukaan Viinikassa. Erikoista on tietämättömyys viereisessä Nekalan kaupunginosassa.
  Joku Nekalalainen on siitä varmaan juonutkin, kun ei ole nimenkään perusteella historiaa osannut vähääkään epäillä.
  Uimareitakaan siinä ei ole koskaan muita näkynyt, paitsi ehkä vanha Nekalalainen.
  Huono oli kohtalo entisten aikojen lammilla ja pikkujärvillä, kuten kävi Tampereen Iidesjärvenkin. Silloin ei pienillä järvillä vielä ollut taloudellista arvoa. Nykyäänhän niitä onneksi suojellaan, koska niistä voi hyötyä taloudellisestikin.

 • Nimetön

  ”Miksi kaloja siirretään kitumaan ja kärsimään Pahalammen myrkkyveteen. Pahalampi on entinen kaatopaikka, johon kipattiin aikanaan myös kemikaalit. Lampea pitäisi myös ihmisten välttää.”

  Olen vanha nekalalainen vuosimallia 1932 ja kerrot asiaa josta en ole koskaan kuullut. Koska siinä tietämäsi mukaan on kaatopaikka ollut ja mitä ihmeen kemikaaleja sinne on kaadettu. Tuntuu sadulta ellet ole itse niitä sinne kaatanut.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio