Sinustako tähti elluun? Tampereesta tehdään tunnin mittainen dokumenttielokuva

Kilpailu: Elluun (siis elokuvaan) etsitään Tampereen murteen taitajaa Moron kisassa. Kuvaa itsestäsi video ja lähetä se meille.

Tomi Vuokola, aamulehti
Sinustako tähti elluun? Tampereesta tehdään tunnin mittainen dokumenttielokuva

Timo Kivinen toteaa, että Tampere muuttuu nyt kovaa vauhtia, joten on hyvä aika tehdä dokumentti nykytilanteesta ja ihmisistä. Olisiko sinusta mukaan elokuvaan?

Jukka ManninenMoro, Moro Sky Bar

Tampere-sinfonia dokumentoi Tamperetta ennen isoja muutoksia, muun muassa ratikkaa ja Areenaa kansineen. Rakentamisen ja kaupunkikuvan tallettamistakin tärkeämpää ovat ihmiset ja yhteisöt.

– Siitä tulee kunnianosoitus yhteisöllisyydelle, joka on Tampereella todella voimakasta verrattuna vaikkapa Helsinkiin, suitsuttaa dokumentin käsikirjoittaja ja ohjaaja Timo Kivinen.

Tunnin pituisessa dokumentissa on ihmisten ja kaupunkikuvan lisäksi mukana Tampereen akateeminen sinfoniaorkesteri, joka esittää tamperelaisen säveltäjän Lasse Heikkilänelokuvaan tekemää musiikkia.

Tampere-sinfonia esitetään touko-kesäkuun vaihteessa 2018 Niagara-elokuvateatterissa ja filmifestivaaleilla.

– Ja toivottavasti myös televisiossa.

Opiskelijoita mukana

Kivinen opiskelee Voionmaan koulutuskeskuksessa dokumentin tekoa. Aluksi Tampere-sinfonian oli määrä olla opinnäytetyö.

– Tämä kuitenkin laajeni, ja nyt mukana on paljon ammattilaisia ja opiskelijoita. Idean sain vastaavista dokumenteista Berliinistä ja Helsingistä, mistä se tehtiin vuonna 1995.

Elokuvaa ei olisi mahdollista tehdä ilman vapaaehtoisvoimia. Episodeja kuvataan paljon ja seurataan ihmisten elämää.

– Kuvattavaa on paljon. Kaikki on kuitenkin valmista toukokuussa ensi-iltaan mennessä, dokumentaristi uskoo.

Sinusta voi tulla filmitähti keväällä ensi-iltaansa saavaan Tampere-sinfonia -nimiseen dokumenttielokuvaan. Tekijät ja Moro hakevat nyt aitoa Tampereen murteen taitajaa mukaan alkuvuoden filmauksiin.

Tampereen kiältä

Moron kokoama raati valitsee elokuvaan finalistit, joita sitten kuvataan tamperetta puhumassa. Raadissa ovat ainakin Tampere-seuran toiminnanjohtaja Heidi Martikainen, dokumentin käsikirjoittaja ja ohjaaja Kivinen ja Moron tuottaja Jari Mylläri.

Pääset mukaan kilpailuun lukemalla tässä alempana olevat kaksi esimerkkilausetta videolle ja lähettämällä videon Morolle sähköpostilla osoitteeseen valkokankaalle@gmail.com.

Kännykkälaatu riittää ja videoiden pitää olla perillä viimeistään 27. joulukuuta. Laita mukaan myös yhteystietosi.

– Nyt ei haeta sketsihahmoa, vaan ihan oikeata rikkaan ja perinteisen Tampereen murteen puhujaa, aitoa tamperelaista, kuvailee Timo Kivinen.

Dokumentissa seurataan tamperelaista elämänmenoa ja ihmisiä. Murre on tärkeä osa kokonaisuutta.

– Murteesta tulee yksi episodi dokumenttiin. Taltioimme murretta, joka sekin muuttuu samalla tavalla kuin kaupunki. Jo 20 vuoden kuluttua tällä taltioinnilla on iso merkitys, Kivinen toteaa.

Lue videolla tämä

Kerro videon alkuun tiiviisti itsestäsi tampereeksi. Lue sitten kaksi esimerkkilausetta, jotka Tampere-seuran Heidi Martikainen valitsi Moron emeritustoimittajan Hannu Hyttisen mainiosta Iso Pipa -sanakirjasta.

”Tarjoilia kyäräs rinkit. Näytti, että se oli jokseenki tyrttyyntyny tyähönsä, mutta murahtii se kummiskih ”he”.”

”Siä oh hianoo huiluttaa varpaitaan Nässyv veressä ja ruipata ponnulta siältä seläm pualelta misson äkkäriä.”

Suomeksi lauseet muuten menevät näin:

”Tarjoilija kiikutti alkoholiannoksemme. Hän näytti melko kyllästyneeltä työhönsä, mutta suostui kuitenkin murahtamaan tehkää hyvin.”

”Siellä on hienoa virutella varpaitaan Näsijärven vedessä ja leiskauttaa komeassa kaaressa ponnahduslaudalta sieltä selän puolelta, missä jalka ei tavoita pohjaa.”

Moron kisan voittajat pääsevät mukaan elokuvaan. Lisäksi arvotaan kaikkien videon lähettäneiden kesken viisi Moro-pipaa.

Lähetä video

Tee ohjeiden mukainen video itsestäsi ja lähetä se 27.12. mennessä Morolle sähköpostiin valkokankaalle@gmail.com.


Kommentit (5)

  • Nimetön

    Hieno aihe!

  • Nimetön

    Mustamakkara pääosaan.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio