Sateenkaaren kirjava toukka löytyi puita pilkkoessa – Luontotohtori vastaa yllättäviin ötökkäpulmiin

Moron luontotohtori tunnisti tällä kertaa luteita ja etanoita.

Lukijan kuva
Sateenkaaren kirjava toukka löytyi puita pilkkoessa – Luontotohtori vastaa yllättäviin ötökkäpulmiin

Moron luontotohtorin mukaan kyseessä on varsin harvoin ihmissilmin nähty puuntuhoojan toukka.

Tämä löytyi halottaessa. Mikä elukka tästä kehittyy? (Kuva yllä.)

Merja

Luontotohtorin vastaus: Hauska havainto! Toukasta kehittyy suurikokoinen yöperhonen, jonka nimi on puuntuhooja. Melkeinpä aina lajin löytää toukkana maasta, kun se on matkalla koteloitumaan. Nyt se tuli löydetyksi oikeassa elinpaikassaan.

Tämä laji elää vain elävässä, mutta yleensä kai jollain tavalla vaurioituneessa tai lahoavassa lehtipuussa. Havupuu tai kuiva rakennuspuu sille ei kelpaa. Aikuinen perhonen on ruskeanharmaa ja varsin vankkarakenteinen. Se lentää kesäöisin. Laji ei ole erityisen harvinainen, ja se on meillä täysin luonnonvarainen, mutta aika harvoin sitä pääsee näkemään.

Turkiskuoriaisen toukka ei ole vaarallinen

Mitä tää tekee mun sängyssä?

Marko

Luontotohtorin vastaus: Kuvassa näkyy turkiskuoriaisen toukka. Pirkanmaalla nykyisin yleisimpiä lajeja on ruskoturkiskuoriainen, jonka aikuinen on 4 millimetrin pituinen, tummanruskea kovakuoriainen. Muutamalla lähilajilla toukat ovat aivan samannäköisiä ja elintavatkin samantapaiset.

Ne elävät luonnossa nisäkkäiden ja lintujen pesissä, mutta asunnoissa pääruokaa ovat yleensä lattialistojen alle yms. paikkoihin kertyneet lemmikkieläinten karvat, ja muu eloperäinen ravinto. Jossain määrin niille kelpaavat myös villakangasmatot, villapaidat, silkki ja turkis. Ei kuitenkaan yleensä puuvilla tai keinokuidut.

Ne eivät yleensä viihdy näkösällä asutuissa, valaistuissa tiloissa, mutta komeroissa voivat tehdä rauhassa tuhojaan. Ihmiselle näistä ei suoraan ole mitään haittaa, enkä keksi muuta kuin villainen peitto tai untuvatäkki, mitä ne voisivat sängyssä syödä, jos sitäkään. Ehkä ne olivat vain sattumalta kävelleet siihen muualta.

Kerrostaloyhtiöissä nämä joskus leviävät asunnosta toiseen pystysuunnassa, johtojen ym. läpivientien kautta. Torjuntatoimiin kuuluu normaalin siivouksen lisäksi villa-/turkisvaatteiden tarkastusta ja tiiviistä pakkaamista, villalankojen pakastamista (toukat kuolevat) ja joskus kerrostaloyhtiöissä myrkytyksiä, jos kanta on kovin vahva. Usein turkiskuoriaiset eivät aiheuta tekstiileillekään näkyviä vahinkoja.

Toukkaa ei löytynyt Googlesta

Hei, mikähän toukka on kuvassa? Pituus on noin 20–25 millimetriä. Googlesta ei löytynyt samanlaista.

Tomi

Luontotohtorin vastaus: Toukka kuuluu vankkarakenteiselle harmaankirjavalle yöperhoselle, nimeltään sumukehnäyökkönen. Se on Etelä ja Keski-Suomessa varsin yleinen ja asustaa mieluiten hiukan kosteissa metsissä ja puutarhoissa.

Toukka syö puiden, pensaiden ja matalienkin kasvien lehtiä, eikä sillä ole mitään yksittäistä suosikkiravintokasvia. Laji talvehtii toukkana, ja näin keväällä se on vielä keskenkasvuinen. Toukka liikkuu aktiivisesti etsien ruokaa ja myöhemmin koteloitumispaikkaa.

Satunnaisesti sumukehnäyökkösen toukkia on tavattu asunnoistakin, mutta sisälle ne kulkeutuvat vain vahingossa eivätkä elä siellä pitkään. Lennossa sumukehnäyökkönen on keskikesän öinä.

Kysymyksiä ja valokuvia Moron luontotohtorille voi lähettää osoitteeseen moro@aamulehti.fi.

Lukijan kuva
Moron luontotohtori Tomi Kumpulainen.

Moron luontotohtori Tomi Kumpulainen.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio