Sata vuotta näkyy lautasilla. Von Nottbeckin menu sai loistavia haastajia

Itsenäisyys­päivä: Juhla­päivän tuntumassa järjestetään useita mielenkiintoisia ravintolailtoja.

Juvenes
Sata vuotta näkyy lautasilla. Von Nottbeckin menu sai loistavia haastajia

Juvenes tarjoaa tällaista menuta 100 vuotiaan Suomen kunniaksi.

Jari MylläriMoro, kaupungin ravintolat

Itsenäisyyspäivän aikaan tamperelaisissa ravintoloissa tarjotaan toinen toistaan loisteliaampia juhla-aterioita.

Moro kertoi lokakuussa Näsilinnan ravintola von Nottbeckin juhlamenusta, jonka laati Suomen kokkimaajoukkueen johtaja, keittiömestari Kristian Vuojärvi.

Silja Viitala
Näsilinnan kauneimmassa huoneessa eli Herrojen salissa ja muissa saleissa syödään herroiksi itsenäisyyspäivän aattona. Moro arveli, että Kristian Vuojärven luoma itsenäisyyspäivän menu on Tampereen ylellisin ateriakokonaisuus.

Näsilinnan kauneimmassa huoneessa eli Herrojen salissa ja muissa saleissa syödään herroiksi itsenäisyyspäivän aattona. Moro arveli, että Kristian Vuojärven luoma itsenäisyyspäivän menu on Tampereen ylellisin ateriakokonaisuus.

Samalla peräänkuulutimme haastajia. Saimmekin runsaasti erilaisia itsenäisyyspäivän aikaan tarjottavia ateriakokonaisuuksia.

Itsenäisyyspäivän ateriat vaihtelevat von Nottbeckin loistomenusta aina nakkikopin tapahtumaan.

Keskustorin Nakkifakiiri järjestää yhdessä Tampereen Lihajalosteen kanssa tempauksen, jossa Keskustorin nakkikopilta jaetaan itsenäisyyspäivän iltana Suomi-lenkki aterioita.

Lenkin pätkä on leikattu perinteikkäästi päistään viistoon, ja se tarjoillaan nakkifakiirin oman sinapin kera. Kopin läheisyydessä on Pirkanmaan Sotainvalidiliiton kerääjä lippaineen, jolle voi halutessaan vapaaehtoisen maksun lahjoittaa.

Ravintoloiden itsenäisyyspäivän listoja

Tiiliholvi:

Viiden ruokalajin yllätyksellinen kokonaisuus, Suomi 100 -juhlamenu, joka kuljettaa nautiskelijansa makujen muodossa läpi itsenäisen Suomen historian. Annokset säilyvät yllätyksinä aina lautasten pöytiin saapumiseen asti.

Ateriakokonaisuus alkaa vielä Tsaarin keittiön kukoistuskauteen sijoittuvalla juurevalla keittiön tervehdyksellä, jatkuu pelloilta sekä vesistä ammennettuihin antimiin ja syöksyy sitten sota-ajan metsäisiin makumaisemiin. Vaurastumisen ajan höyryävien lihapatojen ja omatekoisten juhlajuomien kautta suunnataan teollistumisen kauden kansainvälisten tuulahdusten ravintolailmiöihin. Matkan loppuhuipennus eli jälkiruoka valjastaa käyttöön modernin gastronomian keinot yhdistettyinä perinteisiin, kansaa yhdistäviin makuyhdistelmiin pullakahvitunnelmissa.

Henriks:

Katajagraavattua lohta, Napue-sorbettia, lohenmätiä “rosmariini” ja marinoitua kurkkua tai Palsternakkakeittoa, omenaa ja timjamia.

→ Paistettua siikaa ja haukikakkua, tatti-perunapyrettä, uunipunajuurta sekä tummaa piparjuurikastiketta tai ankankoipiconfit, porkkanapyrettä, karamellisoitua punakaalta ja tummaa appelsiinikastiketta tai naudan sisäfile, palsternakkamuhennosta, uuni­juureksia ja tummaa timjamikastiketta.

Suklaamoussea, mustikkasorbettia, vadelmaa ja paahdettua valkosuklaata tai creme brulee.

Heinätori:

Vorschmack ja Marskin ryyppy.

Läskisoosia ja Pyynikin Portteri tai Paistettuja muikkuja/silakkapihvejä ja Pyynikin IPA.

Mukaeltu mustikkapiirakka ja kahvi, leikattu konjakki.

Tampereen Teatteri:

Messukylän lanttua, kurpitsaa, kukkakaalia ja vihersalaattia.

Hämäläistä leipäsalaattia ja munajuustoa.

Metsäsienisalaattia, kylmäsavulohta ja katajanmarjaa.

Muikkuterriiniä ja tillikurkkua.

Tryffeli-öljyllä maustettua peruna- juureslooraa.

Lihapottia, laakerinlehteä ja maustepippuria.

Jussihannan leipää ja voita.

Puolukka-piimähyytelö.

Juvenes:

Ravunpyrstö-maalaisleipäset, hernepyrettä.

Minifrittimuikkuja, punajuurta

Katajanmarja-sokerisuolattua kirjolohta, siianmätikreemiä.

Kylmäsavuporo-peruna­salaattia.

Leipäjuustoa ja waldorfin­salaattia.

Viherversosalaattia, tomaattia ja kurkkua.

Napue-marinoituja lasimestarinkasviksia.

Paahdettuja riistamakkaralastuja, herkkutattivuolukermaa.

Yrttinen naudanfilékäristys.

Säräjuureksia ja savusuolaperunoita.

Neljän viljan näkkileipää, rahkavoita.

Kahvia, teetä, kuningatar­kukkoa, vaniljamoussea ja raparperisiirappia.

Juhlamenu Kari Poikulaisen perheessä:

Suurin osa raaka-aineista on itse hankittuja.

Alkumaljana Valkia-kuohuviini jääpuolukoilla.

Herkkupöydässä katkarapu­hyydyke, kirjolohiceviche, jälkimarinoitua valkohäntäpeuran ulkofilettä Punkalaitumelta, kermaisia valkosipuliperunoita oman möksän potuista.

Kotimaisia paahdettuja juureksia, herkkuoliiveja eri täytteillä, marinoituja valkosipuleita.

Suomalaisia tilajuustoja, viinirypäleitä, Suomi 100 -suklaakonvehteja.

Juomana jäävesi ja Mateus Rose.

Jälkiruokana Bache Gabrielsen Suomi 100 -konjakki, mutteripannukahvi Paulig Cafe Havana, omenapiirakka oman möksän omenoista, vaniljakastike.


Kommentit (1)

  • Hehe

    Vahvasti epäilen että Ravintola.fi -ketjuravintolassa kovin yleellistä ruokaa saa.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet