Putiikkien pitäjien toiveet kuultiin – Raitiotieallianssi pesetti ikkunat

Työmaan varren yrittäjät toivoivat ikkunoiden pesua. Homman hoiti Tampereen Sarka, joka työllistää osatyökykyisiä ja pitkäaikaistyöttömiä.

Tomi Vuokola
Putiikkien pitäjien toiveet kuultiin – Raitiotieallianssi pesetti ikkunat

Timo Turunen, Juuso Akkanen ja Harri Runsala pesivät ratikkatyömaan varrella olevien yritysten ikkunoita viikoilla 35 ja 36.

Essi RundgrenMoro

Ikkunoiden pesu aloitettiin Sammonkadun itäpäässä keskiviikkona 30. elokuuta, mistä ne jatkuivat Sampolan kautta Itsenäisyydenkadulle ja edelleen Hämeenkadulle Tuulensuun kortteliin ja Pirkankadulle. Pesutöissä on ollut joka arkipäivä kahdesta kolmeen Tampereen Sarkan työntekijää.

Tampereen kaupungin raitiotien kehitysohjelman projektisihteeri Elli Räsänen kertoo, että aloite ikkunoiden pesemisestä tuli työmaan varrella putiikkia pitäviltä yrittäjiltä itseltään.

–Muutama yrittäjä Sammonkadulta ja Itsenäisyydenkadulta oli kysellyt, josko työmaan pölyttämät näyteikkunat voitaisiin pestä.

Harri Runsala, Timo Turunen ja Juuso Akkanen olivat torstaina 7. syyskuuta täydessä työn touhussa Tuulensuun korttelissa Hämeenkadulla. Hämeenkadun eteläiseltä puolelta oli puolenpäivän aikaan pesemättä enää japanilaisen Maruseki-ravintolan ikkunat. Ikkunoiden määrästä ja koosta riippuen yhden yrityksen kohdalla kuluu aikaa viidestä viiteentoista minuuttiin.

–Yrittäjät ovat suhtautuneet meihin tosi hyvin, he vaikuttavat olevan tyytyväisiä siihen, että ikkunat tulee pestyä, Runsala sanoo.

Tomi Vuokola
Tässä ollaan työn touhussa Tuulensuun korttelissa.

Tässä ollaan työn touhussa Tuulensuun korttelissa.

Työttömyys pitkittynyt

Runsala, Turunen ja Akkanen kuuluvat Tampereen Sarkan huoltoryhmään, joka tekee kaupungin infralle, tilakeskukselle ja keskustan palvelualueelle muun muassa kunnostus- ja rakennustöitä, esimerkiksi puistokalusteiden vaihtoa ja päiväkotien pihatöitä. Tampereen Sarka on kaupungin omistama sosiaalinen ja yhteiskunnallinen yritys, joka työllistää osatyökykyisiä ja pitkäaikaistyöttömiä.

–Meillä on kuusi vakituista työntekijää ja nyt syyskuussa palkkalistoilla on 74 ihmistä. Työhönvalmentajamme auttavat työntekijöitämme löytämään uuden palkkatyön tai koulupaikan Sarkassa vietetyn työjakson jälkeen, Tampereen Sarkan toimitusjohtaja Katja Piiksi kertoo.

Piiksin mukaan viime keväänä työsuhteen päättäneistä Sarkan työntekijöistä noin 43 prosenttia pääsi suoraan kouluun tai toiseen työpaikkaan. Piiksi on osuuteen tyytyväinen, sillä monilla Sarkaan töihin hakeutuneilla työttömyys on pitkittynyt jopa vuosien mittaiseksi.

Ilahduttava kädenojennus

Raitiotieallianssi on ostanut Tampereen Sarkalta työvoimaa pitkin ratikan rakennuksen vaiheita. Sarkan väki on ollut muun muassa neuvomassa parhaita kulkureittejä työmaan sekoittamalla Sammonaukiolla ja huolehtivat Ratikkapäivänä Keskustorilla esitellyn raitiovaunun pesusta ja vartioinnista.

–Koulujen alussa sarkalaiset päivystivät pahoissa paikoissa neuvomassa ja ohjaamassa liikennettä. Sarkan kanssa kaikki on järjestynyt aina nopeasti ja hommat on hoidettu hyvin, Elli Räsänen kehaisee.

Kiitoksia satelee myös Itsenäisyydenkadulla luonnonkosmetiikkahoitolaa ja -putiikkia pitävältä Janni Välimaalta. Hänelle ilmainen ikkunoiden pesu tuli iloisena yllätyksenä.

–Asiakkaan kanssa päivittelimme, ettei ikkunaa ole ikinä nähty noin puhtaana. Toki se oli juuri työmaan takia tosi pölyinen, mutta en silti osannut odottaa tällaista kädenojennusta. Siitä oli iso apu.

Lue lisää:Raitiotie rakennetaan Tampereelle – Tämä kaikki tiedetään ratikkahankkeesta

Tampereen Sarka Oy

Tampereen Sarka on Tampereen kaupungin kokonaan omistama voittoa tavoittelematon sosiaalinen ja yhteiskunnallinen yritys.

Sosiaalinen yritys tarjoaa mahdollisuuksia työn tekemiseen vammaisille, vajaakuntoisille ja pitkäaikaistyöttömille henkilöille. Vähintään 30 prosenttia yrityksen työntekijöistä tulee olla osatyökykyisiä tai osatyökykyisiä ja pitkäaikaistyöttömiä. Sosiaalinen yritys on oikeutettu saamaan palkkatukea työllistämiensä osatyökykyisten ja pitkäaikaistyöttömien palkkaukseen.

Yhteiskunnallinen yritys on suomalaisen työn liiton myöntämä merkki, jonka saa yritys, jonka liikevoitosta vähintään puolet käytetään yhteiskunnalliseen hyvään. Tampereen Sarkan liikevoitto käytetään kokonaan osatyökykyisten ja pitkäaikaistyöttömien työllistämiseen.

Tampereen Sarka on niin sanottu in house -yritys eli kunnan sidosyksikkö, mikä tarkoittaa sitä, että kunta ostaa suurimman osan sen palveluista. Sidosyksikkö voi myydä tuotteita tai palveluita vapaille markkinoille 10 prosentin edestä liikevaihdostaan. Vuoden 2019 alusta alkaen osuus laskee viiteen prosenttiin.

Palkkatukioikeus on ehtona Tampereen Sarkan työntekijäksi pääsylle. Sarkan työntekijät saavat määräaikaisen työsopimuksen, työhönvalmentajan palvelut ja Avaintyönantajat AVAINTA ry:n työehtosopimuksen mukaista palkkaa.


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Allianssi voisi myös pestä ruuhkassa seisovien autojen ikkunat. Itse asiassa aikaa riittäisi vaikka koko auton pesemiseen…

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio