Tampere

Polaroid-kamerasta haaveilevan taivas sijaitsee Tampereella – "Meillä on hovihankkijat Euroopassa ja Yhdysvalloissa"

Tamperelaisessa valokuvausliikkeessä on jatkuvasti yksi Euroopan parhaita käytettyjen Polaroid-kameroiden valikoimia.

Jukka Manninen / Aamulehti
Polaroid-kamerasta haaveilevan taivas sijaitsee Tampereella – "Meillä on hovihankkijat Euroopassa ja Yhdysvalloissa"

Verkatehtaankadulla PhotoStellan näyteikkuna pysäyttää ohikulkijat. Näin laajaa Polaroid-pikakameroiden valikoimaa ei löydä muualta ainakaan Suomesta.

Jukka ManninenMoro

Verkatehtaankadulta Tampereen ydinkeskustasta löytyy valokuvaamo, jossa on tiettävästi myynnissä koko Euroopan suurin kokoelma haluttuja vanhoja Polaroid-pikakameroita. Tällä hetkellä käytettyjä Polaroideja on myynnissä noin sata kappaletta ja useita kymmeniä on jo löytänyt uuden onnellisen omistajan liikkeen tai nettikaupan kautta.

Pikakamerat ovat nyt suuressa huudossa. Heti käteen saatava valokuva viehättää ja on niin nuorten kuin vanhempien suosiossa. Pikakameroita hankitaan esimerkiksi juhlissa käytettäväksi, mutta niillä on myös ihan oma vannoutunut käyttäjäkuntansa valokuvaajien joukossa. Mukava on myös kuvaan tuleva valkoinen alareuna, johon voi kirjoittaa kynällä.

Hanna Ranta näyttää, että Polaroideissa ei ole värejä säästelty. Erilaisia malleja on kymmenittäin ja osa on keräilyharvinaisuuksia.

Hanna Ranta näyttää, että Polaroideissa ei ole värejä säästelty. Erilaisia malleja on kymmenittäin ja osa on keräilyharvinaisuuksia.

– Suomesta käytettyjä Polaroid-kameroita ei oikein löydy, joten meillä on hovihankkijat Euroopassa ja Yhdysvalloissa, kertovat kauppias Hanna Ranta ja ”vanhempi kesäapulainen” eli miehensä Timo Nyholm.

Eipä silti mennä asioiden edelle. Sataa keräilykameraa ei ihan ensimmäiseksi haalittu hyllyyn. PhotoStella-liikkeen historia alkoi viime vuonna huhtikuun 8. päivänä. Silloin oli avajaiset.

– Olen alalla jo kolmannessa polvessa. Vaarini piti valokuvaamoa Iitissä, missä mummoni kehitti filmejä pesuvadissa. Isäni oli pitkään Eirillä töissä ja nyt hänellä on oma valokuvausalan konsultti- ja maahantuontiyritys Lahdessa. Itse olen ollut alalla vuodesta 1999 saakka ja ennen omaa liikettä olen ollut töissä muun muassa Seppälän Valokuvaamossa ja Kallioniemellä, Hanna kertoo.

Polaroid pysäyttää

PhotoStellan ensimmäinen vuosi on kuulemma sujunut yli odotusten. Yrityksen peruskivijalka ovat valokuvauspalvelut passikuvista perhejuhliin ja lapsista lemmikeihin.

Pikakameroista tuli liikkeen erityinen menestysartikkeli vähän vahingossa ja pikku hiljaa.

– Ensin otin pienin määrän uusia Fujin pikakameroita myyntiin, mutta kysyntä yllätti. Sitten joku tarjosi vanhaa Polaroid-kameraansa meille, ja se meni heti kaupaksi. Pikku hiljaa uusien ja vanhojen Polaroid-pikakameroiden määrä on kasvanut, ja nyt vanhojakin on koko ajan ainakin sata tarjolla.

Vuoden aikana PhotoStellan kautta on uusille käyttäjille mennyt useita satoja klassikkopikakameroita.

Timo on myös vuoden kuluessa perehtynyt Polaroidien tekniikkaan niin, että korjaa ja säätää vanhat kamerat kuntoon ennen myyntiä.

– Halutuimpia ovat 1970-luvun ja 1980-luvun mallit. Niissä on todella kestävä tekniikka, Timo kiittelee.

Polaroid SLR 680 -kamera vuodelta 1983. Tämän jutun Polaroid-kuvat otettiin tällä laitteella.

Polaroid SLR 680 -kamera vuodelta 1983. Tämän jutun Polaroid-kuvat otettiin tällä laitteella.

Liikkeen näyteikkunassa on kymmeniä Polaroid-kameroita, jotka todella pysäyttävät ohikulkijat.

– Moni menee ohi, vilkaisee ikkunaan ja palaa takaisin katsomaan, Hanna ja Timo nauravat.

Eikä pysähtyminen ole ihme. Jokainen on nähnyt Polaroid-kameran jossain vaiheessa elämäänsä, mutta harvoin näin monta kameraa kerralla. Lisäksi myynnissä on iso valikoima uusia pikakameroita.

Olen hurahtanut

Hanna myöntää itsekin hurahtaneensa pikakameroihin. Henkilökohtaisena pikakamerana hänellä on Polaroid SLR 680 -kamera vuodelta 1983. Juuri sillä on otettu tämän jutun Polaroid-pikakuvat.

– Polaroid tuo ihmisille positiivisia muistoja ja hyvää fiilistä. Varmaan siinä viehättää myös kuvan hetkellisyys ja se, että saa heti käsin kosketeltavan valokuvan. Nuoret ottavat sitten pikakuvasta kännykällä valokuvan ja jakavat someen.

Vanhojen klassisten Polaroid-kameroiden hinnat ovat hyllyssä 49–400 euroa. Kallein on hieno tehdaskunnostettu malli.

Yksi pikakameroiden suosion syy on myös siinä, että uuden filmin saanti on nyt varmaa. Esimerkiksi Polaroidin yhdestä filmistä tulee vain kahdeksan kuvaa. Yhden kuvan hinnaksi tulee 2,75 euroa.

– Kuva ei ole veitsenterävä, mutta sävy ja fiilis ja kameran design ovat sellaisia, että halutaan juuri se. Silloin hintakaan ei ratkaise eikä näillä kuvatakaan samalla tavalla ja samoja määriä kuin vaikkapa kännyköille, Timo selittää.

Halvemmalla pikakuvan saa esimerkiksi Fuji-pohjaisella instax-filmillä, jossa kuva maksaa vain noin euron.

– Nämä ovat sen takia nuorison suosiossa, Hanna lisää.

Kolmannen polven valokuvaaja Hanna Ranta tykkää itsekin ottaa kuvia Polaroid-pikakameralla.

Kolmannen polven valokuvaaja Hanna Ranta tykkää itsekin ottaa kuvia Polaroid-pikakameralla.

Pikakamera on palauttanut maailmaan valokuvan merkitystä. Kun käytössä on kahdeksan ruutua, ei kameralla räiskitä ympäriinsä kuin sarjatulivehkeellä. Yksittäinen valokuva nousee tärkeäksi.

– Kiva on myös, että joutuu jännittämään joitakin minuutteja, millainen kuvasta tuli, Hanna sanoo.

PhotoStella myös vuokraa pikakameroita. Uusinta uutta on tarjolla filmipuolella: Perinteisen valkoisen kehyksen lisäksi nykyään on tarjolla filmejä, joissa kuvan kehykseksi tulee eri värisiä ja vaikkapa kultaisia tai hopeisia kehyksiä.

PhotoStella

Pian vuoden ikäinen valokuvausliike Verkatehtaankatu 9:ssä.

Avoinna maanantaista perjantaihin kello 8–18, lauantaisin 10–15 ja sopimuksen mukaan.

Kaikki valokuvasalan palvelut, mutta erikoisuutena Polaroid-kamerat.

Polaroid-kamerat tulivat markkinoille Yhdysvalloissa jo 1930-luvulla.

Polaroidin pikakameroista tuli hyvin suosittuja etenkin 1970-luvulla.

Viime vuosina pikakamerat ovat nousseet uuteen suureen suosioon.

Polaroidin lisäksi pikakameravalmistajia ovat nykyään muun muassa Fujifilm ja Lomography.

Pikakamerassa kuva tulee heti kuvan ottamisen jälkeen kamerasta ulos. Tämän jälkeen kuva kehittyy valmiiksi nopeimmillaan parissa minuutissa.


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Vai ovat pikakamerat taas muotia. Isävainaani osti mulle Polaroid 1000 kameran 80-luvun alussa, kun olin lapsi. Kunnon kuvia sillä ei saanut ja filmi oli järkyttävän kallista. Ja nykyään kun katsoo silloin otettuja kuvia, ovat ne kaikki haalistuneet.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio